09 Mayıs 2023 12:07

İngiltere’de beş milyondan fazla işçinin grev hakkı kaldırılıyor!

İşçi Sendikaları Kongresi, İngiltere’de hükümetin yeni yasaları kapsamında beş milyondan fazla işçinin grev hakkının ortadan kaldırılacağını açıkladı.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

İşçi Sendikaları Kongresi (TUC), İngiltere’de hükümetin yeni yasaları kapsamında beş milyondan fazla işçinin grev hakkının ortadan kaldırılacağını açıkladı.

Morning Star’ın haberine göre, Asgari Hizmet Düzeyleri Yasa Tasarısına uymayı reddeden işçiler, istihdam koruma yasalarına başvurmaksızın işten çıkarılabilecek. TUC’un analizi, İngiltere, İskoçya ve Galler’deki toplam 27.5 milyon işgücüne dayanarak 5.5 milyon işçinin etkileneceğini ortaya koydu. Kuzey İrlanda’daki işçiler ise mevzuatın dışında.

Sağlık, eğitim, itfaiye, ulaştırma, sınır güvenliği ve nükleer devreden çıkarma alanlarında çalışanları etkileyecek olan yasa tasarısının Lordlar Kamarasındaki görüşmeleri devam ediyor.

TUC’a göre, 2.29 milyon çalışan ile sağlık en fazla etkilenen sektör olurken, onu 2.08 milyon ile eğitim ve 1.01 milyon ile ulaştırma takip ediyor. Grev eylemi sırasında “temel hizmetleri” tanımlama yetkisi ise İşletme Bakanına ait olacak.

Tasarı, insan hakları örgütleri, Lordlar Kamarası, ırk ve cinsiyet eşitliği grupları, istihdam hakları avukatları ve politikacılar tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

"YASA DIŞI YASA DENETİMDEN KAÇIRILARAK ACELEYE GETİRİLİYOR"

TUC Genel Sekreteri Paul Nowak konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:  “Bu Muhafazakar hükümet, ülke genelinde her beş işçiden birinin grev hakkını tehdit ediyor. Bu kindar bir yasa tasarısıdır. Hiç kimse iş yerinde daha iyi bir anlaşma elde etmeye çalıştığı için işten atılmamalıdır. Ancak bu acımasız yasa, işçiler demokratik bir şekilde grev kararı aldıklarında, buna uymadıkları takdirde çalışmaya zorlanabilecekleri ve işten atılabilecekleri anlamına gelmektedir. Bu demokratik değil, uygulanabilir değil ve büyük olasılıkla yasadışı. Bakanlar bu tasarının gerçek mahiyeti hakkında kamuoyunu karanlıkta tutmaya çalıştılar. Normal parlamento prosedürlerini kısaltarak ve denetimden kaçarak bu tasarıyı aceleyle geçiriyorlar. Ve kendilerine beş buçuk milyon işçinin grev hakkını ellerinden alma yetkisi veriyorlar. Enflasyon hala yüzde 10’un üzerinde seyrederken, işçilerin ihtiyaç duyduğu son şey bakanların daha iyi ücret ve koşulları güvence altına almayı zorlaştırması. Bakanların grev hakkını korumalarının ve bu yasa tasarısından tamamen vazgeçmelerinin zamanı gelmiştir.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD’de yazarların grevi nedeniyle popüler diziler askıya alındı

SONRAKİ HABER

Denizli'de Yonga Mobilya işçileri greve çıktı: İş ekmek yoksa barış da yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa