06 Mayıs 2023 13:53
Son Güncellenme Tarihi: 06 Mayıs 2023 22:23

Denizler yurdun dört bir yanında anıldı | “Tek adam rejimine karşı, tam bağımsız demokratik Türkiye için Denizlerin yolundayız”

6 Mayıs 1972'de katledilen Deniz, Yusuf ve Hüseyin, ülkenin dört bir yanında anılıyor. Anmalarda tek adam rejimine karşı, tam bağımsız demokratik Türkiye için mücadele vurgusu öne çıkıyor.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

6 Mayıs 1972'de idam edilen 68 kuşağı gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan yurdun dört bir yanında yapılan açıklama ve etkinliklerle anılıyor. İdamların 51'inci yılındaki anma eylemlerinde,  tek adam rejimine karşı, tam bağımsız demokratik Türkiye için mücadele vurgusu öne çıkıyor.

DENİZLER ANKARA'DA MEZARLARI BAŞINDA ANILDI

Anmalardan ilki Ankara Karşıyaka mezarlığında Denizlerin mezarı başında yapıldı. Anmada "Denizlerin bayrağını taşımaya devam edecek, eşit ve özgür bir ülkeyi mutlaka kuracağız" denildi. Anmada konuşan Yeşil Sol Parti Ankara 1. Bölge Adayı ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Türkiye’nin hâlâ NATO'nun ileri karakolu  olduğunu, Erdoğan’ın ise emperyalizmin komutanlığını yaptığını vurguladı ve “Bugün Denizler sağ olsaydı değil NATO’culara, ABD'cilere, Rusya'cılara, Avrupa Birlikçilerine değil oy vermek onlara eminiz ki 6. filoya yaptıkları gibi Polatlı Ovası'ndan doğru denize dökmek üzere sürerlerdi” dedi.

Haberin detaylarına bağlantıdan erişebilirsiniz:

DOLMABAHÇE'YE YÜRÜNDÜ

İstanbul’daki anmanın adresi, 1968 yılının Temmuz’unda 6. Filo’nun denize döküldüğü yer olan Dolmabahçe’ydi. Emek Gençliği’nin çağrısı ile Taksim AKM önünde bir araya gelen yüzlerce genç buradan Dolmabahçe’ye yürüdü.

Emek Gençliği tarafından yapılan açıklamada, 14 Mayıs seçimlerinin önemine vurgu yapılarak, “Burada 6. Filo'yu denize döken bizdik, sizi tarihe gömecek olan da biziz” denildi.

İstanbul haberinin detayına bağlantıdan ulsşsbilirsiniz

İZMİR'DE ORTAK AÇIKLAMA

İzmir'de ise  Emek Gençliği ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasında “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo'yu unutmayın", "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarında" sloganları atıldı.

Yapılan ortak açıklamada, "Özgürlüklerin, demokrasinin egemen olduğu bir ülkeyi hep birlikte kuracağız” denildi.

Haberin detaylarını buradan takip edebilirsiniz:

(HABER MERKEZİ)


MERSİN | “TEK ADAM REJİMİNE KARŞI, TAM BAĞIMSIZ DEMOKRATİK TÜRKİYE İÇİN DENİZLERİN YOLUNDAYIZ”

Emek Partisi ve Emek Gençliği idamlarının 51. Yılında Mersin Özgür Çocuk Parkında Denizleri andı. Basın Açıklamasını Emek Partisi İl Başkanı Yusuf Kaya okudu. Basın açıklamasına Mersin Emek ve Demokrasi bileşenleri de destek verdi.

Basın açıklaması sonrası Emek Partisi GYK üyesi Halil İmrek’in de katılımıyla Emek Gençliği 6 Mayıs söyleşisi düzenledi. Söyleşiye gençlerin yoğun ilgisi vardı.

Anmada basın açıklamasını okuyan Yusuf Kaya, Denizlerinin öğrenci eylemleriyle başlayan mücadelelerinin giderek sömürünün, baskının ve yoksulluğun gerçek nedenlerine yöneldiğini belirterek; “Denizler kısacık yaşamlarında sadece düzenin bekçilerine, atanmış memurlarına değil aynı zamanda ülkeyi kuşatan, nüfuz eden emperyalizme, içerideki uzantılarına, işbirlikçilerine ve kısaca tekellerin düzenine karşı çıkıyorlardı. Kurdukları örgüt ile işçileri, köylüleri ve gençleri bunun için harekete geçirmeye çalıştılar” dedi.

"DENİZLERİN MİRASI TÜM EZİLENLERİN MÜCADELESİNDE SÜRÜYOR"

Denizlerin mirasının bugün başta işçi sınıfının eylemleri olmak üzere bütün ezilenlerin eylemlerinde; tam bağımsız ve sosyalist bir Türkiye mücadelesinde sürdüğünün altını çizen Kaya; “Türkiye AKP iktidarları döneminde emperyalizme kat kat bağımlı hale girmiştir. IMF’den ayrıldığını söyleyen Erdoğan IMF’siz IMF programlarını uygulamakta, IMF’ye olan borçların kat kat mislini tekellere ve devletlere yapmaktadır. En çok bağırdığı ABD, parasını aldığı F16 savaş uçaklarını vermediği halde buna dair tek bir söz söylenmemekte ama ABD’nin her dediği olabilmektedir” dedi.

Erdoğan’ın antiemperyalizminin şantaj, yaptırım, tehdit, hot zot diplomasisi olduğunu ifade eden Kaya, “Denizler bugün sağ olsaydılar onların antiemperyalist mücadelesinin hedefinde; bugün beşli çete başta olmak üzere halkın birikimini yandaş tekellerin hizmetine sunan, kendi çeperini zengin eden, kamu kaynaklarını yerli yabancı tekellere özelleştiren, ormanları, dereleri, kentleri şirketlerin emrine amade hale getiren, nihayet ülkeyi bir şirket gibi yöneten ve kendisi de bizzat Afrika, Türki Cumhuriyetler vb. yerlere sermaye transferi yapan ama halkı patates soğana muhtaç bırakan iktidara karşı vereceklerdi. Yine sağ olsalardı; NATO’ya ABD’nin her köşeye kondurduğu üslerine, Türkiye’nin toprak kazanmaya dönüşen sınır ötesi harekâtlarına karşı çıkacaklardı. Denizler bugün sağ olsalardı sınıfsız sömürüsüz bir dünya için mücadele etmeye devam edeceklerdi. Denizlerin başlattığı mücadelenin ateşi hala yanıyor, yanacak. 14 Mayıs seçimleri bu çok yönlü ve kapsamlı mücadelenin bir parçasıdır. Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Denizlerden gelecek. Birleşe birleşe kazanacağız. Biz kazanacağız, emekçiler kazanacak” dedi. (Mersin/EVRENSEL)


ANTEP: "DENİZLER, BİNLERCE GENCİN ADINDA, MÜCADELESİNDE YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR"

Antep’te Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı idamlarının 51 yılında anmak için toplanan gençler, “Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Denizlerden gelecek. Birleşe birleşe kazanacağız” dedi.

Antep’in Şahinbey ilçesinde bulunan Çamlık Parkı’nda yapılan basın açıklamasına EMEP GYK Üyesi ve Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Sevda Karaca, Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Songül Koçdağ, Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Abdullah Gözen ve EMEP il yönetimi, Emek Gençliği, Yeşil Sol Parti ve Halkların Demokratik Partisi İl Yöneticileri katıldı. Basın açıklamasında sıklıkla “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm, “Yusuf, Hüseyin, Deniz Sürüyor Sürecek Mücadelemiz”, "Gençlik Gelecek, Gelecek Sosyalizm”,  Denizlerden Erdal’a Gençlik Emeğin Saflarına” sloganları atıldı.

Açıklamayı yapan Antep Emek Gençliği İl Yöneticisi Boran İpek, “ 51 yıl önce Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Türkiye haklarının serüveninin üç fidanı, yoldaşlarımız idam edildi. Denizler, 51 yıldır olduğu gibi bugün de gençliğin eşit ve özgür dünya mücadelesinde yaşıyor, gelecek mücadelemizin yolunu aydınlatmaya, aramızda dolaşmaya devam ediyor” dedi.

“DENİZLER BİNLERCE GENCİN MÜCADELESİNDE YAŞIYOR”

Üç fidanın Türkiye halklarının gelecek kavgasının da en ileri temsilcileri olduğunu ifade eden İpek şunları söyledi, “Sosyal uyanışın ve emperyalist barbarlığa karşı bağımsızlık ve sosyalizm mücadelesinin önderleri oldular. Türkiye halklarının gelecek kavgasının da en ileri temsilcileriydi. İşte tam da bu yüzden, emperyalizmin ve yerli işbirlikçilerin değil, halkların eşit ve özgür dünya özleminin temsilcileri oldukları için idam edildiler. Ancak onları asmak çözüm olmadı. Ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği koşullar devam ettiği sürece Denizler, binlerce gencin adında, mücadelesinde yaşamaya devam ediyor” diye konuştu.

“EMEKÇİ SINIFLARIN İNSANCA YAŞAM MÜCADELESİ BÜYÜYOR”

Son sözleri “Yaşasın devrim ve sosyalizm” olmuştu diyen İpek, “Kapitalizmin kar hırsının yol açtığı kapitalist krizler, emperyalist tekellerin pazar ve bölüşüm kavgasının sonucu savaşlar, dünyanın yer altı ve yerüstü kaynaklarının talan ve yağmaya peşkeş çekilmesiyle büyüyen ekolojik felaketler… Emekçi halklar ve gençlik, bugün daha büyük felaket ve yıkıma sürüklenen sömürü ve barbarlık düzeninin kuşatmasında hayatta kalma savaşı veriyor. Denizleri idam edenler, sosyalizm ve özgür dünya özleminin düşmanı kapitalist sınıflar ve hükümetleri iktidarda olmaya devam ettiği sürece bağımsızlık ve sosyalizm mücadelesi, emekçi sınıfların insanca bir yaşam mücadelesi de büyüyor, daha büyük anlam kazanıyor” ifadelerini kullandı.

“ONLARIN MÜCADELESİ GENÇLİK MÜCADELESİYDİ”

Basın açıklamasının ardından Yeşil Sol Parti Gaziantep 1. sıra milletvekili adayı Sevda Karaca söz aldı. Üç fidanın bugün hâlâ diktatörlerin, baskı ve yoksulluktan beslenenlerin korkulu rüyası olduğunu söyleyen Karaca, "Çünkü onların mücadelesi gençlik mücadelesi olarak başlamıştı ama eşitsizliğin, sömürünün, baskının gerçek nedenlerine yönelmişti. Düzenin bekçilerine kök söktürdüler ama bununla sınırlı kalmadılar. Ülkeyi kuşatan emperyalizme, içerideki uzantılarına, işbirlikçilerine de korku saldılar” diye konuştu.

“GENÇLER SINIFSIZ VE SÖMÜRÜSÜZ BİR DÜNYA İÇİN MÜCADELE EDİYOR”

“Denizler sağ olsaydı bize oy verirlerdi” diyenlere cevap veren Karaca, “Denizler de Denizlerin yolundan yürüyen gençler de sınıfsız sömürüsüz bir dünya için, Kürt ve Türk halklarının kardeşliği için, emeğin ve özgürlüğün ülkesi için sosyalist bir yurt için süregiden mücadelenin en önündeler. İşte buradalar. İşte yanı başımızdalar. Denizlerin başlattığı mücadelenin ateşi halen yanıyor. Antep’te kölece çalışan, MESEM’lerde çocukluğu çalınan, anadilde şarkı söylediği diye gözaltına alınan, üniversite okurken iki işte çalışıp yine de kira parasını denkleştirmeyen gençlerin öfkesi yanıyor. Kürt sorununda demokratik çözüm için, barış için mücadeleyi büyüten gençlerin zafer işaretinde yanıyor. 14 Mayıs seçimlerinde tek adam rejimini yıkacak, emek, özgürlük ve barış mücadelesinin en diri gücü olan gençler kazanacak. Denizlere çıkacak yolumuz, yolu gençler açacak. Birlikte kazanacağız, gençler kazanacak” dedi. (Antep/EVRENSEL)


MALATYA | “DENİZLERİN MÜCADELE BAYRAĞINI YÜKSELTELİM”

Malatya Emek Gençliği, Denizlerin idamının 51. yılında Arkadaş Kafe’de anma düzenledi. Anmaya çok sayıda genç katıldı. Anma saygı duruşu, söyleşi, belgesel gösterimi ve müzik ile devam etti. Anmada Emek Gençliği adına konuşan Ekin Temmuz Saltık, Denizleri anlamanın onların mücadelesini anlamaktan geçtiğini ifade etti, onların mücadele bayrağına sahip çıkma ve bunu yükseltme çağrısı yaptı.

Öncelikle dünyada ve Türkiye’de 68 Kuşağı’nı doğuran koşulları ve başlayan mücadeleyi anlatan Saltık, ardından günümüzle bağlarına değindi.

6 Şubat depremi sonrası tarım arazilerinin rant uğruna imara açılmasıyla birçok yurttaşın hayatını kaybettiğini söyleyen Saltık, “Genç işçiler ise düşük bir ücretle sigortasız ve sendikasız çalıştırılıyor. Bununla birlikte çocuk işçiliği meşrulaştıran MESEM uygulaması ve meslek liselilerin staj adı altında sömürülmesi, döner sermayeye milyonlar kazandırıyor. Fikirlerin suç sayıldığı bir durumdayız. Yaklaşık 4 ay önce yürürlüğe giren sansür yasası ile birlikte, tek adam yönetimi kendi iktidarını korumak için daha da saldırgan oluyor. Bugün kadınlar sokaklarda özgürce dolaşamıyor. 6284 sayılı kadınların haklarını ve güvenliğini koruyan yasa uygulanmıyor. Kar ve rant uğruna bizlerin canları hiçe sayılıyor. 6 Şubat’ta meydana gelen deprem ile tarım arazilerin ve bataklıkların sırf rant uğruna imara açıldığını gördük. İmar aflarıyla insanlığı nasıl enkaz altında bıraktıklarını gördük. Milyonlarca lira deprem vergisi toplandı bu vergilere ne oldu?​” dedi

Mücadeleyi büyütme çağrısı yapan Saltık, “Deniz, Yusuf, Hüseyin bugün öğrencilerin parasız bilimsel demokratik ve anadilde eğitim talebinde, özerk ve demokratik üniversite mücadelesinde yaşıyor. Staj denilerek sömürülen gençlerin mücadelesinde yaşıyor. Fabrika ve atölyelerde güvencesiz ortamda, açlık sınırın altında yaşamak zorunda bırakılan gençlerin mücadelesinde yaşıyor. Tacize, şiddete karşı dur diyen kadınların mücadelesinde yaşıyor. Dolayısıyla bugün bizim için bir yas günü değil, taleplerimizi, umutlarımızı, özlemlerimizi birlikte değiştirmek için bir araya geldiğimiz mücadele günüdür. Şimdi de denizlerden aldığımız bu mücadele bayrağını daha da yükseltelim” dedi. (Malatya/EVRENSEL)


DERSİM: "MİLYONLARCA YUSUF, HÜSEYİN, DENİZ TEK ADAM DÜZENİNE SON VERECEK"

Emek Partisi (EMEP) Dersim il örgütünün düzenlediği anmaya, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, HDP, Yeşil Sol Parti, CHP, ESP, SMF, Partizan ve KESK’e bağlı sendikaların şube başkanları ve yöneticileri de katıldı. Sanat Sokağın’dan Seyit Rıza Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından konuşan Emek Gençliği üyesi Eylül Yantemur, “Denizlerin başlattığı mücadelenin ateşi hâlâ yanıyor, yanacak. 14 Mayıs seçimleri bu çok yönlü ve kapsamlı mücadelenin bir parçasıdır. Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Denizlerden gelecek” diye konuştu.

"EMPERYALİZME İŞ TUTMAK ANTİ EMPERYALİZM DEĞİLDİR’

Açıklamada konuşan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, 6 Mayıs gününün Denizlerden önce ve sonra yaşamını yitiren devrimcilerin anıldığı bir güne dönüştüğünü söyleyerek “6 Mayıs. Devrim ve sosyalizm mücadelesinden bilinçlerimizi yenilediğimiz, mevzilerimizi giderek büyüttüğümüz gündür 6 Mayıs” diye konuştu. Her 6 Mayıs yaklaştığında, çeşitli çevrelerin ve iktidar sahiplerinin antiemperyalist olduklarını iddia ettiklerini söyleyen Tekin “Öyle bir hal aldı ki ‘Denizler yaşasaydı şu anda yanımızda olurdu’ demeye bile getirdiler cümlelerini. Sahte emperyalistlerin sesleri bugünlerde yükselmeye devam ediyor. Siyasi hayatının büyük kısmını emperyalizmle mücadele ederek geçirdiğini söyledi Erdoğan. DSP genel baş efendisi ne dedi peki? ‘Denizler yaşasaydı AKP’ye oy verirdi’ dedi. Çünkü ABD’ye karşıtlıklarından böyle yaparmış dedi. Denizleri istismarda en tepe noktaya çıktılar! Baştan söyleyelim emperyalizme iş tutmak antiemperyalizm değildir! Açıkça işbirlikçiliktir. Bunun ötesi yoktur!” diye konuştu.

Tekin şöyle devam etti: “Denizler yaşamış olsaydı tamamen onların karşısında olurlardı. İşçi mücadelesini, sınıfın iktidarını yükseltmek için uğraşırlardı çabalardı. Şunu iyi bilin ki Denizler fiziken aramızda olmayabilirler. Ama Denizlerin miras bıraktığı milyonlarca Deniz, milyonlarca Hüseyin, milyonlarca Yusuf tek adam düzenine son verecek”

"O KUŞAKTAN GENÇLER DOĞU MİTİNGLERİNDEYDİLER"

Emek Gençliği adına konuşan Eylül Yantemur, Denizlerin mücadelelerini öğrenci talepleriyle sınırlamadığını söyleyerek “15-16 Haziran şanlı işçi ayaklanmasından Kastamonu Sarımsak Mitingi’ne, Varto Depremi’nden Torbalı köylülerinin mücadelesine memleketin her köşesinde halkının yardımına ve mücadelesine koşmuş genç devrimcilerdi onlar. O kuşaktan devrimci gençler bölgede Doğu mitinglerinde, Silvan’da, Ergani’de, Kozluk’ta Kürt halkının taleplerini dillendirdiler” dedi.  

"DÜZEN PARTİLERİ BU MİRASI İSTİSMAR ETMEYE YELTENİYOR"

Türkiye gençliğinin önündeki seçeneklere dair “Ya Türkiye’yi NATO’nun savaş üssü haline getirmeye çalışan tek adam ve tekelci sermayenin yolu ya da emeği gece gündüz sömürülerek yerli ve yabancı tekellere satılan emekçilerin, gençlerin kanıyla, canıyla ödediği bedelin hesabını sormaya kalkışanların yolu” diyen Yantemur “Denizlerin parçası ve temsilcisi olduğu, Türkiye halklarının antiemperyalist mücadele geleneği hala o kadar etkili ki, Millet İttifakı’ndan Cumhur İttifakı’na bütün düzen partileri ve temsilcileri bu mirası istismar etmeye, Türkiye halklarının ilerici duygularına kendi siyasi hesaplarınca oynamaya yelteniyor” diye konuştu.

"SINIFSIZ BİR DÜNYA İÇİN MÜCADELE EDECEKLERDİ"

Denizlerin sağ olması durumunda NATO’ya ABD’nin her köşeye kondurduğu üslerine, Türkiye’nin toprak kazanmaya dönüşen sınır ötesi harekâtlarına karşı çıkacaklarını söyleyen Yantemur “Denizler bugün sağ olsalardı; sınıfsız sömürüsüz bir dünya için mücadele etmeye devam edeceklerdi. Denizlerin başlattığı mücadelenin ateşi hâlâ yanıyor, yanacak. 14 Mayıs seçimleri bu çok yönlü ve kapsamlı mücadelenin bir parçasıdır. Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Denizlerden gelecek.” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)


EDREMİT | "BAĞIMSIZ, DEMOKRATİK TÜRKİYE İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDİYORUZ"

Emek Partisi Edremit ilçe örgütü tarafından düzenlenen anma; emek, barış, demokrasi güçlerinin bir buluşması şeklinde gerçekleşti. Altınoluk Ayhan Şahenk Kültür Merkezinde yapılan anmaya bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yitirilenler anısına yapılan saygı duruşu ile başlandı.

Emek Partisi İlçe Başkanı İbrahim Gümüştaş, yaptığı konuşmada, Denizlerin son sözlerinin Türkiye devriminin manifestosu olduğunu belirtti. Gümüştaş "Denizlerin uğruna ipi göğüsledikleri tam bağımsız, demokratik Türkiye için birlikte mücadele ediyoruz, 14 Mayıs'ta tek adam düzenine hep beraber son vereceğiz" dedi.

Hazırlanan sinevizyonun izlenmesinin ardından konukların konuşmasına geçildi.

Emek Partisi, Yeşil Sol Parti, CHP, TİP, Sol Parti, Alevi Kültür Derneği, çevre ve yöre dernekleri, kadın örgütleri ve milletvekili adaylarının katıldığı etkinlikte sık sık sloganlar atıldı.

Emek Partisi'nin Yeşil Sol Parti listesinden Balıkesir milletvekili adayı Fikriye Yadırgı, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Milliyetçilik, ırkçılık ve şovenizm yarışındakiler Denizlerin adını anamazlar, Denizlerin mirasçıları bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi veren biz sosyalistleriz. Bir gün ABD'ye diğer gün Rusya'ya yaslananlar antiemperyalist olamaz. ABD üstlerine ev sahipliği yapanlar, NATO'ya bekçilik yapanlar antiemperyalist olamaz.

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde baskı, savaş, sömürü düzeninin temsilcisi Cumhur ittifakı, tekelci kapitalist düzeni restore ederek devam ettirmek isteyen Millet İttifakı ile Denizlerin yolunda tam bağımsız demokratik bir ülke hedefiyle yürüyen Emek ve Özgürlük İttifakı yarışacak.

14 Mayıs'ta tek adam diktatörlüğüne son vererek,halk demokrasisi, halk iktidarı yolunda bir engeli aşarak yolumuza devam edeceğiz.

Birlikte kazanacağız. İşçi sınıfı kazanacak, halk kazanacak."

Yadırgı'nın konuşmasının ardından etkinlik TİP üyelerinden oluşan müzik grubunun türküleriyle devam etti.

BANDIRMA

Bandırma Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla gerçekleştirilen anmaya; Emek Partisi, Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Gıda-İş, Eğitim-Sen, Emekli-Sen katıldı. Bandırma Demokrasi Platformu adına konuşan Emek Gençliği MYK Üyesi Burkay Rende, Denizleri öldürenlerin başarısız olduklarını, devrimci mücadelenin yükselerek devam edeceğini ve 14 Mayıs seçimlerinin de bu mücadelenin bir parçası olduğunu söyledi.

(Balıkesir/EVRENSEL)


GEBZE | "TEK ADAM REJİMİNİ SONA ERDİRECEK HAMLE MİLYONLARCA DENİZLERDEN GELECEK"

gebzede denizler anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idamlarının 51. yıl dönümünde Gebze'de anıldı. Anmada "Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Denizlerden gelecek" denildi

Gebze'de Emek ve Özgürlük İttifakı tarafından düzenlenen anmada "Faşizme ölüm halka hürriyet", "Gençlik gelecek gelecek sosyalizm" ve "Yusuf Hüseyin Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz" sloganları atıldı.

Emek Gençliği Merkez Yöneticisi Cemre Kavuker'in okuduğu basın açıklamasında, "Denizler bu ülkedeki devrimci dönüşümün en önemli koşulunun halkın örgütlü gücü olduğunu düşünüyorlardı. Onlar, mahkeme heyetinin ‘mesleğiniz?​’ sorusuna yanıt veren Deniz’in dediği gibi ‘devrimciydiler.’ Mevcut düzenin yıkılmasını ve yerine hakça ve halkça bir düzen kurulmasını istemişler, tam bağımsız ve sosyalist bir Türkiye’yi kurmak istemişlerdi" dedi.

"BİNLERCE DENİZ'İN TEMSİLCİSİ OLDULAR"

Denizlerin yaşlarından büyük hayaller peşinde koşan hayalperestler olmadığını vurgulayan Kavuker, "Onlar yaşadıkları çağın ve dönemin, baskılardan huzursuz olan ve mücadeleye katılan ortalama gençlik profilinin çizgilerini en belirgin biçimde taşıyan, onların en ilerileri, öncüleri, en kararlı olanlarıydılar. 1968-70’li yılların başında dünyadaki gençlik ve işçi hareketlerinden Türkiye’ye vuran dalganın en üstünde yer aldılar. Binlerce Deniz’in en güçlü, en atak temsilcileri oldular. Onları öldürenler bu devrimci gençlik atılımını en acı biçimde kesmek istemişlerdi, başaramadılar" diye konuştu.

Antiemperyalizm tartışmalarına da değinen Kavuker, "Türkiye AKP iktidarları döneminde emperyalizme kat kat bağımlı hale gelmiştir. IMF’den ayrıldığını söyleyen Erdoğan IMF’siz IMF programlarını uygulamakta, IMF’ye olan borçların kat kat mislini tekellere ve devletlere yapmaktadır. En çok bağırdığı ABD, parasını aldığı F-35 savaş uçaklarını vermediği halde buna dair tek bir söz söylenmemekte ama ABD’nin her dediği olabilmektedir. Erdoğan’ın antiemperyalizm dediği şantaj, yaptırım, tehdit diplomasisidir ve bunlar her seferinde daha güçlü bir bumerang olarak Türkiye’ye dönmektedir" dedi.

"BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ"

"Denizlerin başlattığı mücadelenin ateşi hala yanıyor, yanacak" diyen Kavuker, "Denizler bugün sağ olsaydılar onların antiemperyalist mücadelesinin hedefinde; bugün beşli çete başta olmak üzere halkın birikimini yandaş tekellerin hizmetine sunan, kendi çeperini zengin eden, kamu kaynaklarını yerli yabancı tekellere özelleştiren, ormanları, dereleri, kentleri şirketlerin emrine amade hale getiren, nihayet ülkeyi bir şirket gibi yöneten ve kendisi de bizzat Afrika, Türki Cumhuriyetler vb. yerlere sermaye transferi yapan ama halkı patates soğana muhtaç bırakan iktidara karşı vereceklerdi. 14 Mayıs seçimleri bu çok yönlü ve kapsamlı mücadelenin bir parçasıdır. Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Denizlerden gelecek. Birleşe birleşe kazanacağız. Biz kazanacağız, emekçiler kazanacak" diye konuştu. (Gebze/EVRENSEL)


ANTALYA:TEK ADAM REJİMİNİ SONA ERDİRECEK HAMLE MİLYONLARCA DENİZ'DEN GELECEK

Tam bağımsız ve demokratik Türkiye için mücadele eden devrimci gençlik hareketi önderlerinden Deniz, Yusuf ve Hüseyin Antalya Attalos Heykeli’nde gerçekleştirilen açıklama ile anıldı.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına EMEP İl Başkanı Hasan Alkan basın açıklamasını okudu. Alkan basın açıklamasında “Erdoğan’ın antiemperyalizm dediği şantaj, yaptırım, tehdit, hot zot diplomasisidir ve bunlar her seferinde daha güçlü bir bumerang olarak Türkiye’ye dönmektedir” ifadelerini kullandı. Alkan, “Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Deniz'den gelecek. Birleşe birleşe kazanacağız. Biz kazanacağız, emekçiler kazanacak” dedi.

Anmada Yusuf, Hüseyin ve Deniz’in son mektupları okunarak sloganlar atıldı. (Antalya/EVRENSEL)


ÇANAKKALE: SÖMÜRÜSÜZ DÜNYA ÖZLEMİ HÂLÂ CANLI

Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçlerinin öncülüğünde düzenlenen yürüyüş ile Denizler anıldı. Golf Aile Çay Bahçesi’nden Başlayan yürüyüşe Emek Partisi, Yeşil Sol Parti, CHP, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye İşçi Partisi, sendikalar ile emek ve demokrasi güçleri katıldı.

“Faşizme ölüm, halka hürriyet", “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz” sloganları eşliğinde İskele Meydanı’na kadar yürüyen kitle Truva Atı’nın önünden geçerken, burada kurulu bulunan AKP seçim standında müziğin sesi arttırıldı. AKP’liler, sloganları bastırmaya çalışırken, Emek ve Demokrasi Güçleri ise “AKP halka hesap verecek” sloganıyla karşılık verdi.

İskele Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından Emek Partisi İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, “Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için mücadele eden halkın bu üç yiğit evladı, idamlarından yarım asır sonra bugün yurdun dört bir yanında binlerin, on binlerin katıldığı etkinliklerle anılıyor. İdam sehpasındaki sözleri meydanlarda, fabrikalarda, amfilerde, tarlalarda, okullarda yankılanıyor. Çünkü eşit, özgür bir gelecek ve sınıfsız sömürüsüz bir dünya özlemi ve mücadelesi bugün hâlâ canlı ve güncel” açıklamasında bulundu. (Çanakkale/EVRENSEL)


ADANA: “ONLAR 6. FİLO’YA SECDE EDENLERİN, BİZ ONLARI DENİZE DÖKENLERİN İTTİFAKIYIZ”

Emek Partisi ve Emek Gençliği Adana örgütü Denizleri, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenledikleri etkinlikte şiir ve şarkılarla andı. Faşizme ve emperyalizme karşı hürriyet ve kavga şiirlerinin okunduğu gecede üniversite öğrencileri ve Arif Cem Tilkan Denizler’i anlatan şarkılarla sahne aldı. Emek Gençliği MYK Üyesi Mert Akyıldız, AKP iktidarı ve ittifaklarının sarıldığı antiemperyalizm söylemine tepki göstererek ““Onlar 6’ıncı Filo’ya secde edenlerin, biz onları denize dökenlerin ittifakıyız” dedi.

Akyıldız, “Antiemperyalist olmak Seka kağıt fabrikalarını, şeker fabrikalarını kapatarak olunmaz. Türk Telekom’u TEKEL’i özelleştirerek, Emperyalist şirketlere HES’lerle dere yataklarını peşkeş çekerek olmaz. Empeyalist emellerle bugün Suriyesinden, Libyasına asker bulunduran ABD ve Rusya ile Ortadoğu’da cirit atarak anti emperyalist olunmaz. Bizler biliyoruz ki onlar Altıncı Filo’ya secde edenlerin ittifakı bizler ise onları denize dökenlerin ittifakı olarak burada bulunuyoruz” dedi.

“DENİZLERİN MÜCADELESİ BİZİM MÜCADELEMİZ”

Yeşil Sol Parti Adana milletvekili adayı Ferhat Kabaiş, Adana’da lise yıllarından üniversite yıllarına kadar Denizlerin mücadelesini kendi mücadelesi saydığını belirterek “Eğitim emekçisi olarak da bu mücadelenin içerisinde yer aldım. Bundan sonra da mecliste onların mücadelesini yükseltecek şekilde meclisteki görevimi yerine getireceğim” dedi.

“SOSYALİZM FİKRİ GÜNCEL OLDUĞU İÇİN HÂLÂ ANILYORLAR”

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, Denizlerin 51 yıldır hâlâ anılıyor olmasının nedenini devrim ve sosyalizm fikrinin hâlâ güncel olmasından geldiğini dile getirdi.

Başkavak, “Herkes Tayyip Erdoğan’ın Irak’a savaş tezkeresini nasıl can hıraş çıkarmak istediğini, Amerikan emperyalizmi ile işbirliği içerisinde Suriye’de Emevi Cami’de namaz kılmak üzere Suriye’ye nasıl savaş ihraç ettiğini, Büyük Ortadoğu Projesi’nin eş başkanı olduğunu söyleyen Tayyip Erdoğan’ın bölgemiz ve dünya halklarının başına ne çoraplar örmeye çalıştığını görüyor” dedi.

(Adana/EVRENSEL)


ÇORUM: TEK ADAMA KARŞI DENİZLERİN YOLUNDAYIZ

68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 51’nci yıldönümlerinde anıldı.

Emek Partisi Çorum İl Örgütü tarafından Bahabey Caddesi üzerinde bulunan Hacı Bektaş Parkı’nda Denizlerin idamlarının 51. yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri TİP ile Yeşil Sol Parti’nin de destek verdiği basın açıklamasında sık sık, “Deniz, Yusuf, Hüseyin, sürüyor, sürecek mücadelemiz”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Faşizme ölüm, halka hürriyet” sloganları atıldı.

Hazırlanan basın açıklamasını ise Yeşil Sol Parti Milletvekili Adayı ve EMEP İl Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Özünel okudu.

“Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Denizlerden gelecek. Biz kazanacağız, emekçiler kazanacak" diyen Özünel, “Denizler kısacık yaşamlarında sadece düzenin bekçilerine, atanmış memurlarına değil aynı zamanda ülkeyi kuşatan, nüfuz eden emperyalizme, içerideki uzantılarına, işbirlikçilerine ve kısaca tekellerin düzenine, karşı çıkıyorlardı” dedi.

“Denizler bugün sağ olsalardı sınıfsız sömürüsüz bir dünya için mücadele etmeye devam edeceklerdi” diyen Özünel, “Denizlerin başlattığı mücadele sürüyor, sürecek. 14 Mayıs seçimleri bu çok yönlü ve kapsamlı mücadelenin bir parçasıdır. Tek adam rejimini sona erdirecek hamle milyonlarca Denizlerden gelecek. Birleşe birleşe kazanacağız. Biz kazanacağız, emekçiler kazanacak” ifadelerini kullandı.

Yeşil Sol Parti ve TİP sözcüleri de yaptıkları konuşmalarda ortak mücadelenin önemine değindiler. (Çorum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Denizler mezarları başında anıldı: Denizlerin bayrağını taşımaya devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

Mersin'de kuvvetli rüzgar, seraları yıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...