02 Mayıs 2023 14:46

İddia: Kılıçdaroğlu'nu yıpratmak için sahte video ve ses kayıtları devreye sokulacak

Gazeteci Murat Yetkin'e konuşan CHP kaynağı, Kılıçdaroğlu'nu hedef alan sahte video ve ses kayıtları ile seçim kampanyasını yıpratmak üzerine istihbarat aldıklarını öne sürdü.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibine yönelik 'dark web' ve 'Cambridge Analytica' uyarısının yankıları sürüyor.

Bu açıklamanın ardından Gazeteci Murat Yetkin'e konuşan üst düzey bir CHP'li, 'siber seçim müdahalelerine ilişkin önemli istihbaratları olduğunu' açıkladı. CHP kaynağının aktardıklarına göre; Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını yıpratmak amacıyla 'dark web' üzerinden, yurtdışından çok sayıda 'hacker' kiralandı.

Yetkin, "Kılıçdaroğlu’nun son on gün uyarısı ve 'deep fake' istihbaratı" başlıklı yazısının ilgili bölümünde şu ifadelere yer verdi:

"Bu iddiadaki hesaba göre Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik 'son on gün' kampanyası 3 Mayıs ya da 4 Mayıs’ta, yani yarın ya da ertesi gün başlatılacak; seçim 14 Mayıs’ta. Bir süre önce CHP Genel Merkezi'ne gelmeye başlayan bilgiler ise şöyle:

Gelen istihbarat bilgilerine göre Erdoğan, İletişim Başkanlığı üzerinden Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını yıpratmak amacıyla 'deep fake' ve 'Cambridge Analytica' benzeri sistemleri birlikte kullanarak 'sahte video ve ses kayıtları' üretmek için düğmeye bastı. (Bu kavramların ne demek olduğuna birazdan değineceğim.)

Bu amaçla bazısı 'dark web' üzerinden, yurtdışından çok sayıda 'hacker' kiralandı. Muhalefete yönelik 'DDoS' saldırılarıyla eleştirel ve muhalif sitelerin engellenmesi, iktidar yanlılarının da öne çıkarılması kampanyası hazırlandı.

Kampanyanın asıl hedefiyse Kılıçdaroğlu: amaç Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’ın seçim kampanyasında kullanabileceği kişilerle görüşmüş, söylemediği şeyleri söylemiş gibi ses ve görüntü kayıtları üretip bunları hedef internet kullanıcılarına göndererek seçim sonuçlarına müdahale etmek.

CHP’deki istihbarata göre seçime bir hafta, on gün kala devreye alınacak Kılıçdaroğlu’nu karalama kampanyasının özellikle üzerinde durulan hedef zaman dilimiyse ABD seyahati.

Burada önemli olan iddianın ortaya atılması kadar iddianın yayılması için gerekli siber altyapının hazırlanması. Yapay zekâ kullanımı alanındaki gelişmeler bu tür sahte üretimleri kolaylaştırıyor. Ve bu yolla, bazı bilişimcilerin 'derin sahtekârlık' olarak Türkçeleştirdiği 'deep fake' yöntemleriyle üretilmiş bu ses ve görüntülerin muhalif seçmeni Cumhur İttifakı'na oy vermese de sandığa gidip Millet İttifakı adayı için oy kullanmaktan caydırmak." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yapay zekanın babası Google'dan istifa etti: Yapay zeka konusundaki çalışmalarımdan pişmanım

SONRAKİ HABER

Milli Eğitim Bakanı Özer: 12'nci sınıf öğrencilerini devamsızlıktan bırakmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...