1 Mayıs 2023 14:52
/
Güncelleme: 16:10

Kocaeli'de emekçiler 1 Mayıs'ta alanda: Bu 1 Mayıs aslında 14 Mayıs’a da hazırlık

Kocaeli 1 Mayıs’ı DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Yahya Kaptan Gross Market önünde toplanan kitlenin yürüyüşüyle başladı. Sendikalar, siyasi parti ve derneklerin güncel taleplerinin yer aldığı dövizler ve sloganlar eşliğinde Yahya Kaptan Pazar yerine “Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “İş, ekmek, özgürlük” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleşti.

Kocaeli 1 Mayıs

Fotoğraf: Evrensel

TYP ve taşeron kadrosunda çalışan belediye işçilerinin 1 Mayıs’ta en önemli taleplerinin kadrolu çalışma olduğunu ifade eden bir belediye işçisi  “Bu 1 Mayıs aslında 14 Mayıs’a da hazırlık. 14 Mayıs sonrası artık bizler için koşulların iyileşmesini istiyoruz” dedi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi eğitim emekçileri de 1 Mayıs’ta talepleriyle alandaydı. Bir eğitim emekçisi taleplerini “Taban ücret uygulaması istiyoruz, özlük haklarımızın korunmasını, sendika ve grev hakkımızın tanınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Kocaeli 1 Mayıs

Fotoğraf: Evrensel

Kocaeli’ deki yerel ve ulusal medyada çalışan basın emekçileri de Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın “Zamlar, sansür, kovulma. Karşı çıkanlar yan yana” pankartıyla yürüdü.

Kocaeli 1 Mayıs

Fotoğraf: Evrensel

DENİZLERİN AFİŞİNE YİNE ENGEL

Kocaeli 1 Mayıs

Fotoğraf: Evrensel

Miting arama noktasında Emek Partisi’nin kortejinin en önünde taşınan Yusuf, Hüseyin ve Deniz’in yer aldığı Emek Gençliği afişinin alana girmesine polis engel olmak istedi. Emek Partililer ve polis arasında yaşanan tartışmanın ardından afiş alana alındı. Tartışma esnasında Emek Partisi’nin kortejinde “Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarında”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın” sloganları atıldı. Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ta da Emek Partisi’nin kortejinde yer alan Denizlerin afişi alana girerken polis engel olmaya çalışmıştı.

"BU DÜZEN DEĞİŞECEK"

Mitingte okunan ortak açıklamada 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimin aynı zamanda bir hesaplaşma günü olduğu vurgulanarak; "İktidar yağma düzenleri son bulacak, ballı ihaleleri, vurgun projeleri, torpilli işleri sona erecek diye korkuyor. Bu düzen ya değişecek ya değişecek. Sömürüsüz ve özgür yaşamın emekçilerin elinde yükselecek. Emeğin sömürülmediği, grev hakkının engellenmediği, kullanıldığında da yasaklanmadığı, herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu, KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği, ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halklarımıza ve emekçilere kesilmediği; emeğin eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın laikliğin hakim olduğu bir ülke için mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Mitingde ortak metnin okunmasının ardından, İzmit Belediyesi Kent Orkestrası şarkılarıyla sahne aldı. (Kocaeli/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et