05 Nisan 2023 16:45

Moskova’daki dörtlü zirvede Suriye ve Türkiye’ye "Esnek ve yapıcı olun" çağrısı

Türkiye, Suriye, Rusya ve İran dışişleri bakan yardımcılarının Moskova'daki dörtlü zirvesinde konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Esnek ve yapıcı olmanızı bekliyoruz” dedi.

Görseller: Pixabay

Paylaş

Türkiye ile Suriye arasında Rusya’nın ara buluculuğunda aralık ayı sonunda başlayan sürecin ikinci aşaması gerçekleşti. İran’ın resmen katılımıyla dörtlü formata evrilen süreç kapsamında Türkiye, Suriye, Rusya ve İran dışişleri bakan yardımcıları Moskova’da bir araya geldi. Son toplantının açılış konuşmasını yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye heyetlerine hitaben, “Sizlerden olabildiğince esnek ve yapıcı olmanızı bekliyoruz” dedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye halklarının yüzyıllar süren ortak bir tarihle birbirine bağlı olduğunu, "bölgede yaşayan Türk, Arap ve Kürtlerin kalplerinde gurur dolu dönemlere tanıklık ettiklerini" kaydetti.

Türkiye ve Suriye arasındaki anlaşmazlığın Ortadoğu’da barış, huzur ve refah isteyen tarafların istemlerine ters olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, “Hem Suriye hem de Türkiye ile iyi ilişkileri olan, Rusya ve İran’ın, Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin kapsamlı normalleşmesini hedefleyen çok katmanlı müzakere sürecinde sadece ara bulucular olarak değil aynı zamanda ilgili taraflar olarak yer almaları bir tesadüf değildir” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Suriye’de iç savaşın sonlandırılması için Türkiye-İran ve Rusya’nın oluşturduğu Astana sürecinin bundan sonra da Suriye’nin yeniden yapılandırılması, milyonlarca Suriyeli mültecinin Türkiye’den evlerine dönmeleri gibi hedeflere ulaşılmasında da kullanılacak önemli bir mekanizma işlevini sürdüreceğini kayda geçirdi.

"GEÇMİŞ ACILARIN ANILARINI BU MÜZAKERE ODASININ DIŞINDA TUTUN"

Lavrov’un Türkiye ve Suriye heyetlerine dönük çağrıları dikkat çekici özellikte oldu. “Sizlerden olabildiğince esnek ve yapıcı olmanızı bekliyoruz. Çatışmacı söylem ve geçmiş acıların anılarının bu müzakere odasının dışında tutulması en iyisi olacaktır” diyen Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye ve Türkiye’nin egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne açık ve anlaşılır bir karşılıklı saygı ilkesi temelinde, birikmiş sorunların hızla aşılması ve iyi komşuluğun yeniden tesis edilmesi arzusunun rehberliğinde müzakereler yürütmenizi içtenlikle rica ediyorum.”

Lavrov, Türkiye ve Suriye arasındaki sorunların birkaç görüşmede çözülmeyeceğini, normalleşmenin uzun zaman alacağını kaydederken, “Ama bilge Çinli dostlarımızın dediği gibi ‘Güzel bir yolculuk küçük bir ilk adımla başlar’. Önemli olan çıkarların dengelenmesi için ortak bir zemin bulmak ve ön koşullardan kaçınmak” ifadelerini kullandı.

Taraflara her heyet tarafından hazırlanan metinler sunulduğunu, bunlar ışığında ortak bir pozisyona ulaşılmasını arzu ettiğini de belirten Lavrov, İran ile beraber bu sürece katkı vermeye devam edeceklerini söyledi.

SURİYE’NİN KOŞULLARI MASADA

Lavrov’un ön koşullar konusundaki çağrısına karşın Şam yönetiminin özellikle Türkiye’nin Kuzey Suriye’de bulunan askeri birliklerinin geri çekilmesi konusundaki tutumunu devam ettirdiği kaydediliyor.

Suriye basınında çıkan haberler, Şam yönetiminin askerlerin geri çekilmesi ve özellikle İdlib’de bulunan “radikal İslamcı terör gruplarının” Bölgeden temizlenmesi istemlerini tekrar ettiğine ancak Türkiye’den bu yönde olumlu bir yanıt gelmediğine işaret ediyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Depremzedeye boş konut manzaralı depo

SONRAKİ HABER

"Otomobil parçaları üretiyoruz ama TOGG alacak paramız yok"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...