04 Nisan 2023 05:28

EMEP’in deprem afişine sansür davası

Emek Partisinin (EMEP) depremde alınmayan önlemler nedeniyle iktidarı eleştiren afişlerine sansür yasası üzerinden dava açıldı.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım / Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Emek Partisi (EMEP) Rize İl Başkanı Hasan Zorlucan ile Fındıklı İlçe Yöneticisi Kamil Çavuşoğlu hakkında deprem ile ilgili astıkları afiş nedeniyle dava açıldı. “Depremin 15. gününde depremzedeleri çözümsüzlüğe terk ederek, ölüme mahkum eden, barınma ihtiyacını bölgenin özelliklerine göre ve zamanında karşılamayan iktidar yeni ölümlerden de sorumludur” yazılı afişler, sansür yasası üzerinden soruşturma konusu edildi. Rize Pazar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında bir haftada iddianame düzenlendi. İddianamede “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan ceza istendi. Ayrıca verilecek cezanın kısa süreli hapis cezasını aşması ve ertelenmemesi halinde Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde yer alan hakların yasaklanması talep edildi.

Afiş sebebiyle sansür yasasından dava açılmasını değerlendiren Avukat Mustafa Söğütlü, “Deprem ile ilgili gerçekleri ortaya koymak ve deprem gibi bir afetin felakete dönüşmesinin baş sorumlusu siyasi iktidarı eleştiren parti afişlerini asmak suç değildir. Müvekkillere isnat edilen suçlama, geçtiğimiz ekim ayında dezenformasyon yasası olarak sunulan ancak kamuoyunda sansür yasası olarak adlandırılan yasa ile Türk Ceza Kanunu’na eklenen 217/A maddesinde tanımlanan ‘Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu’ dur. Bu yasa ile hedeflenenin dezenformasyon yani ‘gerçeğe aykırı bilgi’ olmadığı bu dava ile tekrar ortaya çıkmıştır.  Bu yasa ile siyasi iktidar ile ilgili gerçekleri, eleştirileri, düşünceleri, yargılama makamları eliyle engellemenin amaçlandığı ortadadır. Seçimlere günler kala bu tip soruşturma ve davaların da artacağı anlaşılmaktadır” dedi.

HEM İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, HEM SİYASİ HAKLAR İHLAL EDİLİYOR

Emek Partisi yöneticilerinin burada görevini yaptığını belirten Söğütlü, bir siyasi partinin siyasi iktidarı eleştirmesi yani siyasi faaliyette bulunmasının çok doğal olduğunu söyledi.  Bu dava ile müvekkillerin ceza tehdidi altında bırakılmasının ifade özgürlüklerinin ihlali olduğu gibi siyasi parti faaliyeti ve siyasi hakların da ihlali olduğunu dile getiren Söğütlü, “Siyasi iktidarın yargı sopasıyla, hukuka aykırı biçimde gerçekleri gizlemeye, kendisine yönelik eleştirileri engellemeye gücü yetmeyecektir” dedi.

"BU BASKILARA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ"

Emek Partisi Rize İl Başkanı Hasan Zorlucan da yaşananlara ilişkin şöyle konuştu. “Biz bir siyasi partiyiz ve afiş asmamız nedeniyle sansür yasası üzerinden dava açılmasını en doğal hakkımızın engellenmesi olarak değerlendiriyoruz” dedi. Emniyete ifade verdikten 10 gün sonra tekrar çağrılarak mal beyanında bulunmalarının istendiğini anlatan Zorlucan, “Biz depremin doğal bir afet olduğunu ama bu yıkım ve ölümlerin önlenebilir olduğunu söylüyoruz. Bu nedenle ülkeyi yönetenlerin sorumluluklarını yerine getirmediklerini ve bunu her defasında dile getirmekten vazgeçmeyeceğimizi anlattık. Seçimlere giden bir süreçte depremin bir felakete dönüşmesinden iktidarı sorumlu tuttuğumuz için cezalandırmaya çalışmalarının, tek adam yönetiminin baskıları daha fazla artırma yöntemi olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu baskılara karşı da mücadele edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, emeklilere seslendi: Önümüzdeki Kurban Bayramında banka hesabınıza 15 bin TL yatırılacak

SONRAKİ HABER

Harb-İş yöneticileri işçilerden kaçtı: Ya siz istifa edersiniz ya biz istifa ederiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...