20 Mart 2023 12:26

İran Cumhurbaşkanı Reisi'den, Suudi Arabistan Kralı Selman'ın Riyad davetine olumlu yanıt

Tahran yönetimi, Suudi Arabistan’ın Riyad davetine İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin olumlu yanıt verdiğini bildirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin, Tahran-Riyad arasında varılan ilişkileri normalleştirme anlaşmasının ardından Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un bu ülkeyi ziyaret davetini memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Suudi Arabistan Kralı Selman'ın Reisi'ye bir mektup gönderdiğini açıkladı.

Cemşidi, "Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Cumhurbaşkanı Reisi'ye yazdığı mektupta, iki kardeş ülke arasındaki anlaşmayı memnuniyetle karşıladı, kendisini Riyad'a davet etti ve güçlü ekonomik ve bölgesel işbirliği çağrısında bulundu. Reisi, daveti memnuniyetle karşıladı ve İran'ın işbirliğini genişletmeye hazır olduğunu vurguladı" ifadelerini kullandı.

İRAN-SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii 'din adamı' Nimr el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişiyi "terör" suçlamasıyla idam edilmişti.

İdamlara tepki gösteren İranlı yetkililerin peş peşe yaptığı açıklamaların ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binaları İran'daki göstericiler tarafından ateşe verilmişti.

Mart 2015'te başlayan Yemen'deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesilmişti.

İran ve Suudi Arabistanlı yetkililer, Nisan 2021'de Bağdat'ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya gelmiş ve Irak ve Umman'ın arabuluculuğundaki görüşmeler daha sonra da devam etmişti.

Riyad ve Tahran, 7 yıl aradan sonra 10 Mart'ta Pekin'de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Anlaşma kapsamında iki ülke dışişleri bakanlarının sürecin yürütülmesi ve ayrıntıların netleştirilmesi için yakın zamanda bir araya geleceği aktarılmıştı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

TYS’nin “Yıkım ve edebiyat” konulu söyleşisi: Felaketlerin ardındaki karanlığı görünür kılmalıyız

SONRAKİ HABER

EÜ Hastanesi işçileri: Taleplerimiz kabul edilene kadar eylemlerimiz devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...