18 Mart 2023 10:28

AKP'li Özlem Zengin'den 6284 açıklaması: Tabii ki tartışılabilir, benim itirazım usulüne

6284 sayılı yasaya ilişkin açıklamaları nedeniyle parti çevrelerinden tepki gören AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, "6284 tabii ki tartışılabilir” diye konuştu.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılma şartı olarak sunduğu 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılması talebine, "Kırmızı çizgimizdir" diyen AKP Genel Başkanvekili Özlem Zengin, AKP^ye yakın çevrelerden gelen tepkiler üzerine “Ben tartışılamaz demedim. Keşke daha seviyeli, insani, İslami bir ortamda tartışabilsek” ifadelerini kullandı. Zengin, 6284'le ilgili ifadelerinden ötürü "yüzlerce tehdit mesajı aldığını" söyledi.

A Haber’de konuya ilişkin konuşan Zengin, şu ifadeleri kullandı:

"BEN BU KONUDA NE ZAMAN BİR ŞEY SÖYLESEM HEDEF OLMA HALİ ORTAYA ÇIKIYOR"

“Artık bu konu hakkında fazla konuşmak istemiyorum. Hedef haline geliyorum. Sayın bakanımız açıklama yapıyor, sayın cumhurbaşkanımızın açıklamaları var ama ben bu konuda ne zaman bir şey söylesem normali çok aşan bir hedef olma hali ortaya çıkıyor.

Sadece Twitter’dan değil, çok düzenli ve planlı bir saldırıya dönüşüyor. Bununla da kalmıyor, telefonuma yüzlerce tehdit mesajları alıyorum. Bunun ne kadar ciddi bir konu olduğunu bilmiyorum kamuoyu fark ediyor mu…

6284 tabii ki tartışılabilir, İstanbul Sözleşmesi çok tartışıldı. Benim itirazım usulüne, yöntemine fakat bundan kamuoyu yeteri kadar rahatsızlık duymuyor. Doğrusu bu saldırılar Türkiye’de kadınları çok rahatsız ediyor."

"KONUŞAN BİR ERKEK ARKADAŞIMIZ OLDUĞUNDA SORUN OLMUYOR"

"Bütün kadınları rahatsız ediyor. AK Parti 50+1 almaya çalışıyor. Önümüzdeki seçimlerde sayın cumhurbaşkanımızın seçilebilmesi için yaklaşık 29 milyon, yuvarlayacağım 30 milyon oya ihtiyacımız var. Bu 30 milyonda kadınların oyu minimum 10 milyon.

Bu kadar önemli bir konuda, kadınları bu kadar rahatsız eden -tartışma üslubuyla, içerikten bahsetmiyorum- başka bir konu var mı? Çok yalnızız.

Bu konuya kimse girmek istemiyor çünkü hedef oluyorsunuz. İşte ben. Ben AK Parti grup başkan vekiliyim. Ben kendi fikirlerimi anlatmıyorum, grubumuz adına konuşuyorum ama grubumuz adına konuşan bir erkek arkadaşımız olduğunda hiç sorun olmuyor.

Ben konuştuğum zaman tarifi imkansız bir şekilde planlı, düzenli bir saldırıya uğruyorum. 6284 bizi bölen bir tartışma olamaz. Böyle bir tartışma üslubu olamaz."

"DERYA YANIK'IN CUMHURBAŞKANIMIZLA İRTİBATI OLMADAN AÇIKLAMA YAPMASI MÜMKÜN MÜ?"

"Siyasi partilerin farklı konularda kendi fikirleri muhakkak ki vardır ama bunlar yan yana gelmeleri konusunda engel teşkil etmiyor. YRP de bu konuda nasıl istiyorsa öyle düşünebilir ama müsaade etsinler biz de AK Parti olarak- sayın Derya Yanık’ın sayın cumhurbaşkanımızla irtibatı olmadan bu konuya dair bir açıklama yapması mümkün müdür?"

"KADIN SEÇMENLER RAHATSIZ OLUYOR"

Sunucu Melih Altınok’un “Bu saldırılar muhalefetten mi geliyor” sorusuna olumsuz cevap veren Zengin, şunları dedi:

"Bazen kanunlar içinde yazan maddelerden bağımsız bir anlam kazanıyorlar. Neden 6284'ü kadınlar istiyor biliyor musunuz? Kendi hayatlarıyla ilgili bir özgürlük alanının daralma ihtimalinden dolayı kadınlar kaygı duyuyorlar; 'Ben istediğim gibi eğitim alamayacak mıyım, istediğim gibi çalışamacayak mıyım?' Yani bu maddeye yüklenen anlamın daha da derin olduğunu, çok boyutlu olduğunu kamuoyunun görmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadın seçmenler rahatsız oluyorlar.

Bu tartışmanın üslubuna itirazım var. Artık bu kanunla ilgili hiçbir şey söylemek istemiyorum. Yorgunum. Yalnızlıktan da yorgunum, camiamızın içinde bulunduğu durumu değerlendirirken de hüzün duyuyorum.

Kadın konusu, şiddet konusu hiç parti ayrımı olmaksızın hepimizin meselesi. Sadece Twitter'da değil WhatsApp gruplarında da çok nahoş tartışmalar var, çok çirkin şeyler görüyorum ve üzülüyorum. Biz bu işleri daha düzgün tartışabiliriz. Bizim Türkiye'nin içinde bulunduğu birikim bunları daha ciddi, daha seviyeli, daha insani ve daha İslami bir tartışma ortamında konuşmaya müsait diye düşünüyorum"

NE OLMUŞTU?

İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasının ardından kadınların yaşamı için hayati öneme sahip olan 6284 sayılı yasa da uzun süredir hedefteydi. Yeniden Refah Partisi de Cumhur İttifakı'na katılmak için sunduğu 30 maddeden birisinde 6284'ün kaldırılmasını istiyor.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, katıldığı televizyon programında taleplerine AKP'den 'hiçbir problem yok' şeklinde yanıt verildiğini söylemişti.

Bu ifadelerin ardından tepki gösteren kadınlar “Seçim pazarlıklarında kadınların hayatları hedef alınıyor. 6284'ten elinizi çekin” yanıtını vermişti.

Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık tepkiler üzerine, "Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin de "Bu konu Yeniden Refah Partisi'nin gündemindedir. Aynı Saadet Partisi'nin gündeminde olduğu gibi" diye konuşmuştu. Zengin, 6284 sayılı Yasa'nın kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Kırmızı çizgimizdir" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Yeniden Refah Partisi ile görüşen AKP'li Binali Yıldırım ise iddiaları yalanlanlamıştı. 'Sadece nezaket ziyareti' yaptıklarını söyleyen Yıldırım, Yeniden Refah'ın ittifak için şart koştuğu 6284 sayılı kanun ile ilgili "Bu konuları hiç konuşmadık" demişti. Yıldırım ayrıca "Erbakan hocamızın misyonunun devamı olan Yeniden Refah Partisi'yle bizim çatışacak, ter düşecek hiçbir konumuz olmaz" yorumu yapmıştı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akit yazarı eski vekilden hutbe: "Köprüler, hastaneler, hızlı trenler hepsi günahları silecek”

SONRAKİ HABER

Ticaret Bakanlığı bazı lisansların süresini 3 yıla çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...