16 Mart 2023 19:14

Yüzde 94 engeli olan hükümlüye cezaevi ringinde işkence iddiası: Adalet istiyoruz

Kayseri Bünyan Cezaevi’nde 6 yıldır kalan ve yüzde 94 engeli olan Şaban Kaygusuz’un ailesi çocuklarının ring aracında işkenceye maruz kaldığını iddia etti.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Altı yıldır tutuklu olan engelli yurttaş Şaban Kaygusuz’un ailesi çocuklarının Kayseri Bünyan Cezaevi’nde işkenceye maruz kaldığını iddia etti. İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi’ne başvuran aile Adalet Bakanlığına çağrı yaparak Kaygusuz’un tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

"OĞLUM DUŞ ALAMIYOR, LAVABOYA GİDEMİYOR, YEMEK YİYEMİYOR”

Gazetemize konuşan Şaban Kaygusuz’un annesi Durri Kaygusuz, “Şaban artık yarım bir insandır. Hem eli yok, hem ayağı yok. 6 yıldır adalet arıyorum. Oğlumun hapishaneden salınmasını istiyorum. Oğlum cezaevinde yaşayamaz. Duş alamıyor, lavaboya gidemiyor, yemek yiyemiyor. Eğer kendisine adalet bakanı diyorsa onun durumunu unutmamalı, sakat birinin durumunu göz önünde bulundurmalı” dedi. Eğer hak hukuk varsa Şaban’ın cezaevinde kalmaması gerektiğini ifade eden Kaygusuz, “Yaşamına evde devam etmesi lazım ki sağlığı ile ilgileneyim, banyosunu yaptırayım, bir yemek yedireyim. Adalet için oğlumun salınmasını, ailesine dönmesini istiyorum. Ailesi bakar ona. Herkes elini vicdanına koysun. Adalet bakanı elini vicdanına koysun” diye belirtti.

"EĞER ADALET VARSA BU ÇOCUK NASIL KALIR HAPİSTE?"

Şaban Kaygusuz’un heyet raporu için hastaneye götürülürken ring aracında işkenceye maruz bırakıldığını iddia eden anne Kaygusuz, “Oğlumu bu haliyle hastaneye götürüp ona zulüm ediyorlar. Heyete çıkarmıyorlar. Saatlerce ringde bekletiyorlar. Bin kere seslendim adalet bakanına. Siz de evlat değil misiniz, sizin de evladınız yok mu? Herkes elini vicdanına koysun. Oğlum yarım insandır. El ayak gitmiş. Yaşam şartları iyi değil. Belli zaten. Ölene dek adalet demeye devam edeceğiz. Çok önemli bir şeydir adalet. O olursa dünya döner. Diyorlar ki biz adalet savunucusuyuz. Peki, hani adalet? Eğer adalet varsa bu yarım canlı çocuk nasıl kalır hapiste?​” dedi.

İHD: BAKANLIĞA VE MECLİS İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNA BAŞVURUDA BULUNACAĞIZ

İHD Gaziantep Şube Başkanı Avukat Bahri Oğuz ise ailenin kendilerine yaptığı başvuruda tutuklu Şaban Kaygusuz’un heyete girmek için hastaneye gitme talebinde bulunduğunu cezaevi idaresinin ise hükümlüyü saatlerce ring aracında beklettiğini belirterek, ”Uzun bir süre engelli bir mahpusa ring aracında cezaevi görevlilerinin insanlık onuruyla bağdaşmayacak şekilde muamelede bulunduğu söyleniyor” diye ifade etti.

Oğuz şöyle devam etti: “Öncelikle belirmek gerekir ki bütün cezaevlerindeki mahpusların sağlıklarına erişimi, yaşam hakları idarenin sorumluluğundadır. Yüzde 94 engelli olan Şaban Kaygusuz’un ailesinin bu kadar endişe yaşaması gayet doğal. Bu engel oranına rağmen adli tıp cezaevinde kalabilir raporu vermiştir. Bu dahi bir problemken sağlığa erişimi ile ilgili bu şekilde hukuk dışı uygulamalar yapılması cezaevindeki yaşamını daha fazla sıkıntıya sokmuştur. Bu anlamda biz Adalet Bakanlığı ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı’na başvuruda bulunacağız” (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÇMO: Selin yarattığı yıkım ve ölümlerin nedeni İl Afet Risk Azaltma Planında yazılı

SONRAKİ HABER

Emek ve Özgürlük İttifakı seçime nasıl gidiyor? | Gündem Politika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...