16 Mart 2023 11:15

İsviçre’de Google çalışanları işten çıkarmalara karşı greve başladı

Dünya genelinde 12 bin kişiyi işten çıkarmayı planlayan Google, İsviçre’de 200 çalışanını işten atınca diğer çalışanlar da iş bıraktı.

Fotograf: Syndicom

Paylaş

Metin ALAN
Lozan

Yüzlerce Google çalışanı, 200’den fazla işçinin işten çıkarılmasının ardından şirketin İsviçre’deki ofisinde greve başladı.

Syndicom sendikasına göre 15 Mart Çarşamba günü Google’ın Zürih’teki ofisinde düzenlenen protestoya da 500 kişi katıldı. Bu, yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı ofiste bir aydan kısa bir süre içinde gerçekleşen ikinci iş bırakma eylemi oldu.

Ocak ayında Google’ın ana şirketi Alphabet, dünya genelinde iş gücünün yüzde 6’sına denk gelen 12 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurmuştu. İşten çıkarma takip sitesi Layoffs.fyi bu kararın, şirketlerin yılbaşından bu yana 290 binden fazla çalışanın işten çıkarıldığı teknoloji sektörü başta olmak üzere ABD’deki kurumsal işten çıkarma dalgasının ortasında verildiğine dikkat çekti.

UZLAŞMA REDDEDİLDİ

Syndicom’dan bir temsilci, 2 binden fazla personelin işten çıkarmaları önlemek amacıyla ücretlerini ve çalışma saatlerini azaltmayı teklif ettiğini söyledi. Sendika Google’ı teklifi reddetmekle ve işten çıkarmalar konusunda şeffaf olmamakla eleştirdi.

Google ise iddiaları reddederek, şirketin en yüksek öncelikleriyle uyumlu sayıda personel istihdam edebilmek için kesintiler yaptığını söyledi.

Sendikadan yapılan açıklamada, iş bırakma eylemiyle Google çalışanlarının İsviçre’de ve dünyanın dört bir yanında işten çıkarılanlarla dayanışma içinde olduklarını göstermek istedikleri belirtildi.

Syndicom’un danışmanlığını yaptığı Google çalışan temsilcileri, şu anda kapsamlı bir sosyal plan üzerinde müzakere etmek üzere Google ile görüşmelerini sürdürüyor. Planın işten çıkarılanların sayısını azaltmaya yönelik tedbirleri içermesi bekleniyor.

Syndicom’dan Dominique Fitze, “Google’ın bu toplu işten çıkarmayı önlemek için çalışanlar tarafından yapılan önerileri kabul etmemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Örneğin Zürih’teki yaklaşık 2 bin 500 çalışan, işten çıkarmaları sınırlandırmak için emekli maaşlarını azaltmayı ya da en azından bunu düşünmeyi teklif etmişti. Şimdi, işten çıkarılanların hızlı bir şekilde iş bulabilmelerini sağlayacak iyi bir sosyal plan üzerinde müzakere etmemiz gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kereste atölyesinde iş cinayeti

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu, İsias Otel'de hayatını kaybeden öğrencilerin ailelerini ziyaret etti: Hesabını soracağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...