AFAD İskenderun’da gönüllülerin kurduğu çadırları kaldırdı: Çadır değil konteyner istiyoruz

AFAD İskenderun'da sendikalar, Ekmek ve Gül'ün de aralarında olduğu gönüllülerin kurduğu çadırları kaldırdı. Kaldırılanlar yerine AFAD çadırı kuruldu. Gönüllüler çadır kent dışına çıkarıldı.

14 Mart 2023 14:55
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mart 2023 18:00
Paylaş

Pınar ÇETİNKAYA
Mahsun Kılıç
Hatay

Hatay'ın İskenderun ilçesi Mustafa Kemal Mahallesi’nde AFAD; sendikalar, Ekmek ve Gül ile Rotary Kulübünün kurduğu çadırları kaldırıp yerine kendi çadırlarını kurdu. BİRTEK-SEN, DİSK/Gıda-İş, İletişim-İş ve Ekmek ve Gül’ün yardım malzemeleri için depo olarak kullandığı çadıra da AFAD el koyarken, gönüllü olarak çalışanların kaldığı çadırlar ise tamamen kaldırıldı.

Önce polisler eşliğinde Rotary Kulübü’nün kurduğu çadır kente giden görevliler, çadırları sökerek yerine AFAD çadırları kuracaklarını söyledi. Görüşmeden sonuç alınamaması üzerine yetkililer çadırları sökmeye başladı.

Ardından BİRTEK-SEN, DİSK/Gıda-İş, İletişim-İş ve Ekmek ve Gül’ün çalışma yürüttüğü çadır kente gelen AFAD görevlileri ve polisler önce yardım malzemelerinin depolandığı çadır önüne gelerek çadıra el koyduklarını söyledi. Görevliler kilidi kırarak çadıra girerken, tepki gösteren Ekmek ve Gül gönüllüleri bu malzemelerin kadınların ve çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak için olduğunu, el konulamayacağını söyledi. Gönüllüler çadırdaki yardım malzemelerini depremzedelerin yardımıyla çıkardı.

AFAD yetkilileri daha sonra BİRTEK-SEN, DİSK/Gıda-İş, İletişim-İş ve Ekmek ve Gül gönüllülerinin kaldığı çadırları tespit ederek kaldırmaya başladı. Depremzedelerin kaldığı çadırların ise yenileriyle değiştirileceği öğrenildi.

AFAD çadırların sökülmesine, çadırların yenilenmesi ve kanalizasyon yapılacak olmasını gerekçe gösterirken depremzedeler dün yağan yağmurda AFAD çadırlarının da su aldığına dikkat çekerek çadırların yeterli olmayacağını söyledi ve hijyenik yaşam alanları, konteyner talep ettiklerini söyledi.

YENİ YAPILACAK ÇADIRLAR ÇÖZÜM DEĞİL

Çadırkentte yaşayan depremzede kadınlar duruma tepki gösterdi. Dün yağan yağmur sonrası AFAD çadırlarının da su aldığı çadırkentte, depremzedeler çadırları kaldırıp yerine yeni çadır koymanın yeterli olmayacağını, AFAD’ın yapması gerekenin var olan çadırları kaldırmak değil konteyner yapmak olduğunu söyledi.

"34 GÜNDÜR OLMAYAN DEVLET"

34 gündür devletten hiçbir şey görmediğini söyleyen depremzede bir kadın, “Kim geldi? Devlet mi geldi? Gönüllüler geldi, Rotary geldi, çadırımızı kurdu. Bize yardım ettiler. Buradaki gönüllü insanlar ellerinden geleni yaptı bizim için. Çadır alanındaki giyim ve hijyen yardımını da gönüllüler yapıyordu” diyerek tepkisini dile getirdi.

"GÖNÜLLÜLER BİZE SAHİP ÇIKTI"

“Başta niye devletimiz gelip bize sahip çıkmadı?” diye soran başka bir depremzede kadın, “Gönüllüler bize sahip çıktı, ilk günden bugüne kadar yanımızdaydılar. Yaralarımızı sardılar, hâlâ da yanımızdalar. Bizi bırakmadılar. Buradan gönderilmelerini istemiyoruz” diye konuştu.

EKMEK VE GÜL: KIZ KARDEŞLİK KÖPRÜSÜNÜ YIKAMAZSINIZ

"Kız Kardeşlik Köprüsü ile Hayatı Yeniden Kuruyoruz" kampanyası kapsamında Türkiye'nin dört bir yanından çok sayıda gönüllüsüyle bölgeye giden özellikle kadınların hijyen ve sağlık sorunları için çalışmalar yapan Ekmek ve Gül çadırlarının kaldırılarak engellenmelerine tepki gösterdi. Çadırlarının kaldırılması anından video paylaşan Ekmek ve Gül şu ifadelere yer verdi:

"#KızKardeşlikKöprüsü'nü yıkamazsınız! İskenderun’da depremin ilk gününden beri yan yana durduğumuz, hayatı yeniden kurmak için birlikte mücadele ettiğimiz depremzedelerle dayanışmaktan vazgeçmeyeceğiz."

Ekmek ve Gül'ün konu hakkındaki açıklamasının tamamına buradan erişebilirsiniz.

GIDA-İŞ: İŞÇİLERİN EMEKLERİYLE KURULAN ÇADIRLARDAN ELİNİZİ ÇEKİN!

Gıda-İş Sendikası da bir açıklama yayımlayarak "Bir an önce kurduğumuz çadırlarımızdan ve topladığımız yardımlardan elinizi çekin" dedi. Açıklama şu şekilde:

"AFAD; Sendikamızında içinde kardeş sendikalar ve kadın örgütlerinin bulunduğu İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’nde halkın ihtiyaçlarını karşılamak için kurduğumuz çadırları kaldırdı. İşçilerin ve emekçilerin, üyelerimizin emekleriyle kurulan çadırlardan elinizi çekin!

Deprem bölgesinde halkımız günlerce yardım bekledi. AFAD gecikti, arama kurtarmaya geç başladı. İşçiler ve emekçiler yardıma koştu, arama kurtarmaya katıldı. Çadır kurdu, yemek dağıttı, canla başla yardım ulaştırmaya çalıştı. AFAD'ın yapmadığını halk yaptı, AFAD yıkıyor.

Bir an önce kurduğumuz çadırlarımızdan ve topladığımız yardımlardan eliniz çekin. Emek örgütleri olarak halkın yanında olmaya devam edeceğiz. Siz gideceksiniz biz kalacağız. Depremin yaralarını birlikte saracağız."

GIDA İŞ HATAY TEMSİLCİSİ HALİL İMREK VE TİP MİLLETVEKİLİ AHMET ŞIK TEPKİ GÖSTERDİ

Gıda İş Hatay Temsilcisi Halil İmrek ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da çadır kentte yaptıkları açıklamada duruma tepki gösterdi. 

İmrek, depremin başından beri "nerede" olduğu sorulan devletin ceberut yüzüyle burada olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"AFAD burada 35 çadır kurdu ama çadırların içine bir battaniye, bir tığ, insanların üzerinde yatacağı bir mat, bir singer bile vermedi. Biz ülkenin birçok yerinden gönderilen erzaklarla, eşyalarla gönüllüler olarak sorunu çözdük. Devlet depremden sonra insanlara bir çadırın vermedi, sıcak bir tas çorbanın vermedi. Devlet bunun için var ama maalesef devlet burada hangi inşaat tekeli ihaleleri alacak diye düşündü. Bugün su basmasını gerekçe göstererek biz AFAD çadırları kuruyorlar. Depremden bu yana 38 gün geçmiş, insanlar konteyner bekliyor, prefabrik ev bekliyor, barınma sorununun kalıcı çözülmesini bekliyor. Bunları çözmek yerine kurulu olan yüzü aşkın çadırı kaldırıp yerine AFAD çadırı kurdular ve kolluk kuvvetleri "Burada AFAD dışında, devlet dışında bir su bile dağıtılamaz" diyor. Keşke bu devlet başından beri bu organizasyonu yapsaydı. Keşke devlet, halkı merkeze alsaydı, insanların sorunlarını bugüne kadar çözseydi. Burada ülkenin her tarafından insanların bu dayanışmasını engellemek üzere, halkın örgütlenmesine müdahale etmek üzere bir müdahale söz konusu. Burada çadırlara, erzaklara el konulmak istedi. Buna müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Burada depremzede olanlar dışında kimsenin kalmayacağını söylediler. Biz erzaklarımızı, malzemelerimizi, yine halkla paylaşmak ve halka ulaştırmak için buradan götürüyoruz. Zaten dün kapalı spor salonunda da bir kısım eşyaya asker ve polis el koyarak dağıttı. Hatta öncesinde polislerin kendilerine özel olarak eşya aldıklarına da tanık olduk maalesef."

TİP Milletvekili Ahmet Şık ise "Depremde yurttaşını ölüme terk edenler, deprem sonrasında da çaresizliğe terk etmiştir" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Tam da 'devlet nerede' sorusunun karşılığı olarak işte şu sahneyi görüyorsunuz. AFAD'ın sorumlusu olan, adı lazım olmayan bir İçişleri Bakanı kalkıp "naylon terlik lazım, gıda malzemesi lazım, hijyen malzemesi lazım" dedi. Kardeşim sen ihtiyaç listesini karşılamaya çalışan birtakım dayanışma örgütlerini de ortadan kaldırmaya çalışıyorsun. Yani sen ne işe yararsın diye sormak lazım! Bu ceberutlukla mı sadece karşımıza çıkacaksın, mafya faaliyetleriyle mi karşımıza çıkacaksın? Gerçekten şaşkınlık içindeyim yani bu kadar kötülüğün ancak kasıtlı olacağını düşünüyorum. 5 hafta geçmiş depremin üzerinden, insanlar hâlâ çamur deryasının içerisinde ve barınacak yerleri yok. Hâlâ çadır talep eden yüzlerce, binlerce insan var ve siz hazır kurulu çadırları söktürüp yerine başka çadır kuruyorsunuz. Her şey herkesin gözü önünde oluyor, elbet hesap sorulacak gün de gelir."

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak da açıklamaya destek verdi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Adıyaman’da çadırlarına su basan depremzedeler: AFAD gelip yağmura karşı önlem almamızı istedi

SONRAKİ HABER

HDP’de seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakı çatısında girilmesi gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...