09 Mart 2023 18:45

HDP’li Tiryaki: AYM'nin sözlü savunmayı ertelemesi kapatma tehdidini ortadan kaldırmadı

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, AYM'nin sözlü savunma tarihini ertelemesini ve Hazine yardımı hesabına bloke konulması kararının kaldırılmasını Evrensel'e değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Anayasa Mahkemesinin (AYM), HDP'nin kapatma davasında sözlü savunma tarihini erteleme kararını Evrensel'e değerlendirdi. Tiryaki, savunmanın, Cumhurbaşkanlığının deprem sonrası için yargı alanında alınması gereken önlemlere dair OHAL Kararnamesi ve bazı işlemlerin ertelenmesine dair Hakimler ve Savcılar Kurulu kararı dayanak gösterilerek ertelendiğini ifade etti. Tiryaki, HDP üzerindeki kapatma tehdidinin ortadan kalkmadığını da vurguladı.

AYM, kapatma davası için verilen 14 Mart’taki sözlü savunma tarihini HDP'nin talebi üzerine 11 Nisan’a erteledi. HDP'li Mehmet Rüştü Tiryaki, erteleme kararının tebliğ edilmediğini ifade ederek, “Ama AYM’nin kısa bir ara kararı var. Orada şu yazıyor: Cumhurbaşkanlığının deprem sonrası için yargı alanında alınması gereken önlemlere ilişkin OHAL Kararnamesi ve bazı işlemlerin ertelenmesine ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu kararı var. Bu ikisini dayanak gösterek 14 Mart’taki sözlü savunma tarihini 11 Nisan’a erteledi. Tebliğ edilecek gerekçe de bunlar olacaktır” dedi.

"SON BİR AYLIK SÜRE İÇERİSİNDE KAPATMA KARARI VERİLEBİLİR"

HDP üzerindeki kapatma tehdidinin ortadan kalkmadığını vurgulayan Tiryaki, “Son bir aylık süre içerisinde de kapatma kararının verilmesi mümkün. Gerçekten ilk taleplerimizi kabul etmiş olsaydı AYM, seçmen iradesi konusunda daha rahat olmak mümkün olabilirdi. Biz seçmen iradesi sakatlanmasın, insanların özgür iradeleriyle ve istedikleri partiye oy verebilsinler diye sözlü savunma dahil karar verme işlemini, davaya dair bütün işlemlerin seçim sonrasına ertelenmesini istemiştik. AYM bu talebimizi kabul etmemişti. Şimdi son dilekçemizde de 3 ay ertelenmesini istemiştik. AYM yine sıcak bakmadı. Sadece 11 Nisan’a ertelemiş oldu" dedi.

"AYM HAZİNE YARDIMI KARARINDA BİR YANLIŞTAN DÖNMÜŞTÜR"

Tiryaki, HDP'nin Hazine yardımı hesabına bloke konulması kararının kaldırılmasını ise şöyle değerlendirdi: “Kapatma davasına ilişkin sözlü savunma kararı ve Hazine yardımı hesabına bloke konulması kararının birlikte bugün açıklanacağı belliydi. AYM bir yanlıştan döndüğünü düşünüyoruz."

ÖNCEKİ HABER

Emekli Siemens işçilerinden açıklama: Kayıplarımız giderilsin

SONRAKİ HABER

İTÜ geçici kız yurdu depreme karşı riskli olduğu için boşaltıldı | Öğrenciler uzaktaki bir yurda gönderilmelerine tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa