8 Mart 2023 17:06

Almanya'nın birçok kentinde kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü iş bırakarak sokakta kutladı.

Kamu iş kolunda süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ikinci turundan da bir sonuç çıkamamsı üzerine uyarı grevlerini sürdüren Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di), 8 Mart nedeniyle ülke genelinde kadınların ağırlıklı olarak çalıştığı işletmelerde iş bırakma çağrısı yaptı.

Bunun üzerine başta kreş ve hastaneler olmak üzere birçok alanda kadınlar sokağa çıkarak hem 8 Mart'ı kutladı hem de anlaşmaya yanaşmayan işverene önemli bir mesaj verdi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren iş yerine değil meydanlara giden kadınlar, insanca bir yaşam için daha fazla ücret ve kadın erkek ücretleri arasında eşitlik talep ettiler. Hava yağışlı olmasına rağmen eylemlere katılım yüksek oldu.

Kassel'de 8 Mart 2023

Kassel | Fotoğraf: Yüksel Dalmış

Münih, Stuttgart, Frankfurt, Köln, Hamburg, Berlin gibi bir çok kentte eylemler yapıldı. Kreş ve hastanelerin dışında sosyal alanlarda çalışan kadınlar da eylemlere katıldı.

Berlin'de 8 Mart 2023

Berlin | Fotoğraf: Sebahat Aslan

EYLEMLERİ ELEŞTİREN YEREL YÖNETİMLERE CEVABI SOKAK VERDİ

İşveren konumundaki belediyeler ve yerel yönetimler ise Ver.di'nin 8 Mart'ta ülke genelinde kadınları sokağa çıkarmasını eleştirdi. "Birçok ailenin çocuğunu kreşe göndermemekten şikayetçi olduğunu" ileri sürdüler. Ancak birçok kentteki eylemlerde ailelerin de kreşe gidemeyen çocuklarıyla birlikte eylemlere destek verdiği görüldü.

Köln'de 8 Mart 2023

Köln | Fotoğraf: Pelin Şener

Ver.di sendikası kamu çalışanlarının ücretlerine yüzde 10,5 ya da 500 avro zam yapılmasıı talep ediyor. İşverenlerle sendikalar arasında üçüncü tur görüşmeleri bu ayın sonunda yapılacak. Bu görüşmeden de bir anlaşma çıkmaması durumunda grev için oylamaya gidilecek.

KADINLAR İLE ERKEKLER ARASINDA YÜZDE 18 ÜCRET FARKI

Öte yandan Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, Almanya'da kadınlar, erkeklerden yüzde 18 daha az ücret alıyor. Kadınların ortalama saat ücreti 20,05, erkeklerin ise 24,36 avro civarında bulunuyor.

Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, ücret dengesizliğinin yüzde 11'nin kadınların düşük ücretli işlerde çalışmalarından kaynaklandığını söyledi. ARD'ye konuşan Heil, yüzde 7'lik kısmın ise ücret ayrımcılığı kaynaklı olduğunu belirtti. Ücret eşitsizliğinin giderilmesi için 12 avro asgari ücretin önemli bir adım olduğunu söyleyen Heil, daha etkili bir adım olarak okullarda beşinci sınıftan itibaren mesleki yönlendirme gerektiğini ifade etti.

(Köln/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et