Boğaziçi'de öğrencilerin yurttan atılması kolaylaştırıldı
Boğaziçi Üniversitesinde değişen yurt yönetmeliğinde, öğrencilerin yurttan atılmasıyla ilgili maddelere, sosyal medya paylaşımı ve protestolara katılmayı kapsayabilecek maddeler eklendi.

Fotoğraf: Mürsel Ç.
Boğaziçi Üniversitesinde 20 Eylül 2007‘den beri yürürlükte olan yurtlar yönetmeliği kaldırıldı. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Üniversitenin yeni yurt yönetmeliği internet sitesinde yayımlandı. Yönetmelikte öğrencilerin yurttan atılmasıyla ilgili maddelere, sosyal medya paylaşımı ve protestolara katılmayı kapsayabilecek maddeler eklendi.
Diken'den Mehmet Baran Kılıç'ın haberine göre yeni yönetmelik 8 Şubat‘taki üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edilmiş. Yani, üniversite yönetimi, depremin ikinci gününde öğrencileri yurtlardan çıkarmayı kolaylaştıran, bununla ilgili gerekçeleri muğlaklaştıran yönetmeliği tartışmış.
"BENZER HALLER" DENİLEREK YURTTAN ATMA KOLAYLAŞTIRILDI
Eski yönetmelikte uyarı, kınama, yurttan uzaklaştırma ve çıkarma olarak dört çeşit ceza yeni yönetmelikte de var. Ancak bu cezaların gerekçelerine hem yenileri eklendi hem de muğlak ifadelerle öğrencilere ceza verilmesi kolaylaştırıldı.
Yönetmelikteki "yurttan çıkarma" cezasının sonuna “Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak” maddesi eklendi. Yani yurt yönetimi yurttan çıkarma gerekçelerine benzer gerekçe olduğunu savunarak öğrencileri yurttan atabilecek.
SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI, YÖNETİCİLER HAKKINDA GERÇEK DIŞI BİLGİ MADDESİ... KİME GÖRE, NEYE GÖRE?
Yeni yönetmeliğe “Basın, sosyal ve görsel medyada diğer öğrencilere, personele, kurum veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine hakaret etmek veya aleyhinde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmak…” şeklinde bir madde eklendi.
Boğaziçi Üniversitesi’nde, ‘kayyım rektör’ü protesto eden sosyal medya paylaşımları yüzünden birçok öğrenci soruşturma geçiriyor. Kayyım rektörün atadığı isimler, öğrencilere ceza yağdırıyor. Madde ile bu cezalara yurttan atma cezası da eklenebilir. Öte yandan söylemlerin gerçeğe aykırı olup olmadığının da kim tarafından denetleneceği meçhul. Örneğin, eylül-ekim aylarında Boğaziçi’nde patlak veren yurt krizinde yüzlerce öğrenci kendilerine yurt çıkmadığını belirtirken okul yönetimi bunların yalan ve karalama olduğunu söylüyordu. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla yöneticiler hakkında ortaya atılan söylemlerin de gerçek olup olmadığına kimin karar vereceği belirsiz.
FORUM, YÜRÜYÜŞ, DİRENİŞ DE YURTTAN ATMA NEDENİ OLABİLİR
Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler ‘kayyım rektör’ü protesto etmek için eylem düzenliyor. Bunun haricinde Onur Yürüyüşü gibi yürüyüşler düzenleniyor. Öğrenciler ayrıca, eylemlerle ilgili fikir alış verişinde bulunmak için forumlar da düzenliyor.
Yeni yönetmelikte bunlar da yurttan atılma sebebi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasasında ifadesini bulan niteliklerine aykırı miting, forum, direniş, yürüyüş, boykot, işgal gibi ferdi veya toplu eylemler düzenlemek, düzenlenmesini teşvik etmek, düzenlenmiş bu gibi eylemlere katılmak veya katılmaya zorlamak…”
İÇKİ, KINAMA NEDENİYDİ ATMA NEDENİ OLDU
Eski yönetmelikte yurtta ‘alkollü içki’ kullanmanın veya bulundurmanın cezası kınamaydı. Yeni yönetmeliğe göre bunun cezası yurttan atılma. Üstelik madde sadece yurdu değil, okul sınırları içerisini kapsıyor.
YURDU KAPATMA MADDESİ
Öte yandan yeni yönetmelikte, "Yurtların Açılması ve Kapatılması" ile ilgili 13. maddeye, "Yurtların olağanüstü kapatılması" bendi eklendi. Buna göre "Yurtta kalan öğrencilerin huzur ve güvenliğini sarsan veya ortadan kaldıran olayların çıkması, yurdun genel düzeninin bozulması, yönetimin veya öğrencilerin çalışma, güven içerisinde barınma olanaklarının ortadan kalkması, sağlık sorunları, salgınlar ve diğer olağanüstü durumlarda Rektör, doğrudan doğruya veya Komisyon önerisi üzerine yurtları kapatabilir."
Eski yurt yönetmeliğine bu bağlantıdan, yenisine ise buradan ulaşılabilir.
DOKUZ EYLÜL'ÜN YURT YÖNETMELİĞİ DE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTI
Dokuz Eylül Üniversitesinin yurt yönetmeliği de 26 Şubat'ta yürürlükten kaldırılmıştı. Ancak okulun sitesinde hâlâ eski yönetmelik bulunuyor. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et