Delil karartma iddiaları büyürken bakanlıktan açıklama
Enkaz bölgelerinde delil karartıldığına dair iddialar büyürken Adalet Bakanlığı “Bilirkişi incelemesi ve numune alınması sonrası enkaz kaldırılıyor” açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Durmuş Genç/AA
Maraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşanırken arama kurtarma çalışmaları da yerini yavaş yavaş enkaz kaldırma çalışmalarına bırakıyor. Bu sırada ise delil niteliği taşıyan enkazlar da büyük tartışma konusu. Savcılık denetiminde örnek alındıktan sonra kaldırılması gereken enkazlar için daha hızlı bir çalışma yapıldığına dikkat çekilirken, hâlâ içinde hayatını kaybetmiş vatandaşların olduğu binalarla birlikte delillerin de yok olduğu iddia ediliyor.
TMMOB: DELİLLERE ULAŞILMASI ENGELLENİYOR
Son olarak bugün Sözcü’ye konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Sekreteri Dersim Gül, TMMOB'un bölgede 6 bin civarında inşaat mühendisi ve mimar üyelerinin görevlendirildiğini kaydederek “Onlar hasar tespit çalışmalarına katılıyorlar. Şimdi burada enkaz kaldırma işlemlerinin savcılık işlemi olmadan olmaması gerekiyor ama büyük ve geniş çaplı yıkım olduğu için biraz acele davranılıyor. Orada biraz delillerin karartılmasına yönelik arka planda rant ilişkilerinin müdahalesi de söz konusu. Delil karartmaya yönelik bir zorlama olduğu için hızlı bir enkaz kaldırma işlemi yapıyorlar. Enkaz kaldırıldıktan sonra orada hukuksal olarak işlemi gerçekleşemediği için çeşitli delillere ulaşılması engelleniyor, deliller ortadan kaldırılıyor.” dedi.
BAKANLIK: BİLİRKİŞİ İNCELİYOR, NUMUNE ALINIYOR
Konuyla ilgili Adalet Bakanlığı'nın da bir açıklama geldi. Açıklamada “Depremin ardından yıkılan binalarla ilgili sorumlulukları bulunan kişilerin tespiti amacıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca derhal soruşturma işlemlerine başlanılmıştır. Bu soruşturmalar kapsamında arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlandığı binalarda Cumhuriyet savcısı nezaretinde yapılan, bilirkişi ve olay yeri incelemeleri ile numune alma işlemleri Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis illeri ile Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde tamamlanmıştır. Deprem bölgesinde bilirkişi incelemesi ve numune alma işlemlerinde inşaat mühendisi, mimar, jeoloji mühendisi ile karot örneği alımı için yaklaşık 600 uzman bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi çalışması ve numune alma işlemleri Cumhuriyet Başsavcılıklarımız nezaretinde etkin ve hızlı bir şekilde sürdürülmekte, bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra enkazlar kaldırılmaktadır.” denildi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et