5 Şubat 2023 16:47

Saraçoğlu mahallesi parsel parsel satılıyor

Ankara'da Saraçoğlu mahallesinde restorasyon adı altında ağaçlar kesildi, binalar ticaret haneye dönüştürüldü ve otel adı altında devasa bir inşaat başladı.

Saraçoğlu mahallesi parsel parsel satılıyor

Fotoğraf: Mimarlar Odası Ankara Şubesi

Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu mahallesinin restorasyon adı altında parsellenerek satılmaya hazırlanmasına ilişkin TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi basın açıklaması yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi kent merkezinin nefes alma mekânlarından biri olan Saraçoğlu’nun korunması için hukuksal mücadeleye devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda koruma amaçlı imar planı davası için yapılan bilirkişi keşfi bu hafta da Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı Saraçoğlu mahallesinin parsel parsel bölünmesi planının davası için yapıldı. Gerçekleşen keşife Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen ve şube avukatı Gökçe Bolat katıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu mahallesinin sözde restorasyon adı altında, Saraçoğlu Mahallesi’nde ağaçların kesildiğini, binaların ticaret haneye dönüştüğünü, kalbine beton atıldığını ve otel adı altında devasa bir inşaat başladığını anlattı.

"SARAÇOĞLU YAKLAŞAN SEÇİMİN MALZEMESİ HELİNE GETİRİLİYOR"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve alandaki yaptıkları tespitleri aktaran Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu Mahallesi’nde gölgesine oturduğumuz iç bahçedeki ağaçların birçoğu kesilmiş, yeni ağaçlar dikilmiş. Ağaçların kökleri parçalanmış, orta avluya devasa beton gölet yapılmış. 4 katlı konutların olduğu Necatibey Caddesi’ne bakan kısmın orta avlusundaki tüm ağaçlar kesilmiş ve kültürel mirasın önüne 4 katlı betonarme yapı yapılıyor. Kış koşullarında, doğal ortama çimler ekiliyor, ağaçlar dikiliyor, Saraçoğlu Mahallesi yaklaşan seçimin malzemesi haline getirilmeye çalışılıyor” dedi. Saraçoğlu’nun seçim malzemesi yapılmasını eleştiren Candan, restorasyona dayanak oluşturan tüm koruma kurulu kararlarının yargı tarafından iptal edildiğini hatırlattı ve “İvedilikle, tahribatlar durdurulmalıdır” dedi.

"SEÇİME YETİŞTİRMEK İÇİN KIŞ ŞARTLARINDA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"

Yaklaşan seçimler nedeniyle nisan ayında açılışının yapılacağı söylenen Saraçoğlu mahallesinin parsel parsel bölündüğünü ve satış için hazırlanıldığını söyleyen Candan, “Nisan ayına açılışı yetiştirmek, seçimde şov yapmak için kış şartlarında uygun olmayan çalışmalar yapılıyor. İktidar kültürel mirasla sınavından bir kez daha geçemiyor. Kültürel varlıklarımızın dozerlerle yıkıldığı ve emlak sitelerinden kiralanmaya çalışıldığı süreçlerden geçtik. Başkentte İller Bankası, Ankara Tenis Kulübü, Baraj Gazinosu, Havagazı Fabrikası, Su Süzgeci, Etibank Binası, 19 Mayıs stadyumu, Cebeci Stadyumu ve diğer kentlerde, Cumhuriyet’in nadide eserleri yıkıldı. İstanbul’da Kültür varlığı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde iken, Myrelaion Rotundası kiralık ilanı ile kamuoyun gündemine düştü. Kültürel varlıklarımızın yıkıldığı, kiralandığı bir dönemde Paul Bonatz’ın eseri olan Saraçoğlu Mahallesi’nde, Bonatz’ın varislerinin temsilcisi ve vekilleri olarak da keşifte bulunduk. Ülkemiz adına yaşanan bu utanca neden olanlar, hukuksuzluklarının hesabını yargı önünde hesap vereceklerdir” diyerek örnekler verdi.

"SARAÇOĞLU’NDAKİ HUKUKSUZLUĞUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"

Candan sözlerine şöyle devam etti:

“Saraçoğlu Mahallesi’ni önce satmak istediler satamadılar, yıkmak istediler yıkamadılar. Bu bizim verdiğimiz mücadelenin başarısıdır. Hukuksuz müdahaleler ve yargıda verilen iptal kararlarına rağmen, özgünlüğünü bozdular, betona boğdular, ağaçlarını kestiler. Bu da iktidarın ayıbıdır. Bilim ve teknikten aldığımız güçle doğal ve kültürel varlıklarımızı, mimari mirasımızı, Cumhuriyet değerlerini, kamu yararını savunmaya devam edeceğiz” (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et