‘YGS iptal edilerek, iki sınav birarada yapılmalı’
ANKARA Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Bölümü tarafından hazırlanan raporda sınavın ölçme tekniklerine uygun olmadığı vurgulandı. Şifreleme nedeniyle sistematiği çözen adayların haksız bir başarı elde etmiş olacakları ifade edildi. YGS’nin iptal edilmesi istenilen raporda “Bu yıla özgü olmak üzere birinci ve ikinci aşama sınavlarının bir arada yapılması” önerildi.
YGS 2011’de uygulanan testlerde, “konu-tema birliğinin sağlanması”, “soruların kolaydan zora doğru sıralanması” ve “sayılarla ifade edilen seçeneklerin küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe doğru sıralanmaması” ilkelerinin göz ardı edildiği ifade edilen raporda, her adaya özgü bir kitapçık uygulamasıyla akademik açıdan kabulü mümkün olmayan, tamamen “mekanik” bir uygulamaya gidildiği vurgulandı.
Konu ya da temaya ilişkin soruların testin farklı yerlerine dağılmasının öğrencinin testi yanıtlarken zihinsel kurgusunu ve dikkatini engelleyeceği kaydedilen Raporda, “İlkeye uygun olmayan kitapçıklarla karşılaşmak adaylar açısından haksız bir durum yaratmakta ve eşitlik ilkesini bozan bir nitelik taşımaktadır” denildi.
Soruların kolaydan zora doğru sıralanması gerekliliğine de vurgu yapılan raporda, “Sınav zaten yeterince kaygı yaratan bir ortamdır. Adayın moralini başlangıçta zor sorularla bozmamak, var olan potansiyelini en iyi biçimde ortaya koymasını sağlamak üzere test kolay sorularla başlar. Tersi bir durumda, ölçme işine ölçme aracından kaynaklı bir hata karışır” değerlendirmesi yapıldı.
Seçeneklerin küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe doğru sıralanmaması gerektiği de belirtilen raporda, “Amaç, adayın testle ölçülen özellikteki gücünü ortaya koymasıdır, seçenekleri algılama hızını veya karışık halde verilmiş seçenekleri zihninde sıralama gücünü ölçmek değildir” denildi.
Raporda bu 3 nedenden dolayı kişiye özel kitapçık uygulamasının akademik pedagojik olmadığı vurgulandı. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et