27 Ocak 2023 20:53

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Gürkan: “Gözlerini para bürümüş, tarım umurlarında değil”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyüne kurulmak istenen OSB’ye karşı mücadele eden köylülere destek verdi.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Gürkan: “Gözlerini para bürümüş, tarım umurlarında değil”

Fotoğraf: Evrensel

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyüne kurulmak istenen OSB’ye karşı mücadele eden köylülere bir destek de Emek Partisi’nden geldi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, EMEP Genel Merkez Yöneticisi İbrahim Akkaya, Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan ile Amasya, Merzifon, Gümüşhacıköy ve Çorum’dan parti il ve ilçe örgütü yöneticilerinin de hazır bulunduğu ziyarette Çambükü köylüler, hayvanlarını otlatıp ekin ekecekleri bir karış topraklarının dahi kalmadığını söyledi.

Tarım ve hayvancılık yaparak kendi kendine yetebilen bir köy olduklarını belirten Çambükülüler, köyün mera ve tarım alanına kurulmak istenen OSB ile birlikte artık tarımsal üretim yapma imkânlarının ortadan kalkacağını dile getirdi.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ise Çambükü köylülerinin yaşadığı sıkıntıların hemen hemen Türkiye’nin dört bir yanında yaşandığını kaydederek, "Özelikle organize sanayi bölgeleri yaratmak için çok büyük alanları sanayi alanı yapmak üzere hükümetin girişimleri var” dedi.

“TARIM UMURLARINDA DEĞİL”

Ülkeyi yöneteler açısından tarımın, üretimin, doğanın, çevrenin bir öneminin olmadığını söyleyen Gürkan, “Çünkü biraz önce ablam güzel söyledi, gözlerini para bürümüş diye. Tarım bunların umurunda değil, tarım ürünleri bunların umurunda değil. Ormanlık alanlar bitmiş, zeytinlik alanlar bitmiş, incirler mahvolmuş bunar umurlarında değil. Varsa yoksa nasıl kâr ederiz, nasıl 1 lira koyup 10 lira alırız içindeler. Memlekette bu işlerin nasıl yürüdüğünü görüyoruz. Maden, taş ocağı, enerji şirketleri, OSB yatırımı yapacak işverenler bu hukuksuzluğa dair gücü nereden alıyor? Çalbükü köyünde henüz yargı süreci devam ederken iş makinalarının buraya girdiğini görüyoruz. Benzer durum İkizdere’de de yaşandı. Orada da yargı süreci devam ederken iş makinalarını sahaya soktular” şeklinde konuştu.

Memlekette yasaların sürekli değiştiğine değinen Gürkan, “Bu yasalar kimin yararına değişiyor. Tarım için, çevreyi ve doğayı korumak için mi bu yasalar çıkıyor. Maden şirketlerinin çıkarları doğrultusunda 21 kere maden yasası değişmiş 1985’den bu yana” dedi.

sandalyede oturan insanlar

Fotoğraf: Evrensel

“SİYASETTE HALKIN İRADESİ ÖNEMLİ”

Konuşmasının devamında siyasette ve ülke yönetiminde halkın iradesine ve halkın denetimine vurgu yapan Gürkan, “Sizlerin oylarıyla seçilip Meclis’e gidenler ne yazık ki sizlerin taleplerini ve sorunlarını değil, sermayedarların, şirketlerin taleplerini dikkate alıyor. Oysa Meclis’e gönderdiğiniz vekillerden hesap sormalısınız. Hesap sormazsanız, onları denetlemezseniz sermayeden ve tekellerden yana tutum alırlar” dedi.

Gürkan, işçilerin, köylülerin, kadınların, ezilen tüm toplum kesimlerinin de ülke yönetiminde söz sahibi olması gerektiğini belirtti.

“TARIM BİLİNÇLİ OLARAK ÇÖKERTİLDİ”

sandalyede oturan insanlar

Fotoğraf: Evrensel

Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan ise, “İlk günden beri sizlerin yanındayız. Türkiye bir tarım ülkesi. Yıllar önce kendi kendine yeten yedi ülkeden birisiydik. Tarım ürünlerini üretiyorduk, fazlasını da dışarıya ihraç ediyorduk. Durum şimdi tersine döndü. Bunlar tesadüfi değil. Yıllardır uygulanan bilinçli politikalarla tarım çökertildi. Bugün OSB olmazsa yaşarız, cep telefonu olmazsa, televizyon olmazsa yaşarız ama tarım olmazsa yaşayamayız. Sizlerin de burada topraklarınız elinizden alınıyor ve yaşama hakkı tanınmıyor” diye konuştu.

Turan, Çambükü köylülerini Tüm Köy Sen çatısı altında mücadele etmeye çağırdı. (Amasya/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et