27 Ocak 2023 04:50

Mitaş işçilerinden zam tepkisi: MESS’te 48, bizde niye 45 TL?

Mitaş işçileri MESS ile metal iş kolundaki işçi sendikaları arasındaki anlaşmaya rağmen saat ücretlerinin 48 TL değil 45 TL olarak belirlenmesine tepkili.

Fotoğraf: Spencer Davis/Unsplash

Paylaş

Mitaş’ta çalışan işçiler, MESS ile metal iş kolundaki işçi sendikaları arasındaki anlaşmaya rağmen saat ücretlerinin 48 TL değil 45 TL olarak belirlenmesine tepkili. Mitaş’ın MESS grubuna yeni dahil olması nedeniyle eylül ayındaki sözleşmeyi beklenmesi gerektiği açıklamasını kabul etmeyen işçiler, “MESS’tekiler alıyor da biz niye almayalım? Yaptığımız iş aynı, bunun ederi 48 TL ise biz de 48 TL istiyoruz” diyor.

İşçilerin ek zam talebinde kararlı olması üzerine Türk Metal’le Mitaş yönetimi arasında yapılan görüşmeler sonrası işçilere sözlü olarak yapılan açıklamaya göre başlangıç saat ücreti 45 TL olarak belirlendi, her kıdem yılı için de fark hesabı yapılacak. Ancak açıklama işçilerin tepkisine neden oldu. Mitaş’ın da MESS üyesi olduğuna dikkat çeken işçiler, MESS ile yapılan anlaşmayı hatırlattı. Anlaşmaya göre metal iş kolundaki işçilerin saat ücreti 48 TL, kıdem zammı 70 kuruş olarak belirlenmişti.

Gazetemize konuşan bir işçi, “MESS’tekiler alıyor da biz niye almayalım? Yaptığımız iş aynı, bunun ederi 48 TL ise 48 TL’dir. Nereye bağlı olduğumuzla ne alakası var?​” diye sordu.

"KIDEM FARKI KALMADI"

Bir başka işçi de bu haliyle saat ücretindeki artışın hiçbir şeye yetmeyeceğini dile getirdi. Bir işçi de kıdem farkının artık bir anlamı kalmadığına dikkat çekerek, “3 yıllık, 5 yıllık kişi ile yeni işe giren neredeyse bir oldu. Ben yıllardır burada çalışıyorum, bunun bir farkı olması lazım” dedi.

MESS’e bağlı fabrikalardaki 48 TL’lik saat ücretinin Mitaş’ta 45 TL olarak uygulanmasının bütün işçilerin tepkisine neden olduğunu ama bunun ortaklaşamadığını anlatan bir işçi de “Herkesin morali bozuk ve bireysel olarak iş yavaşlatmaya gidiyorlar. Yani motivasyonun düşük olması sebebiyle işçilerin çalışma hevesi kalmadı” diye konuştu.

"PROMOSYONU NASIL ALACAKLAR?"

Ek zam tartışmalarının yanı sıra banka promosyonları da fabrikada tepki toplayan konulardan biri. Promosyon konusunda hâlâ bir adım atılmamasından şikayet eden işçiler, aylardır sendikanın konuyu geçiştirdiğini söylüyor. Artık somut adım atılmasını isteyen işçiler, sendikanın promosyon görüşmelerinin hâlâ sürdüğünü söylediğini aktarıyor. Promosyon konusunda sendikaya güvenin olmadığını söyleyen bir işçi “Daha MESS’in verdiği zammı alamayan promosyonu nasıl alabilir?​” diye soruyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

YSK'nin yeni başkanı Ahmet Yener oldu

SONRAKİ HABER

Norveç de Ukrayna'ya tank veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...