Bingöl fırın işçileri: Haklarımızı ve emeğimizin karşılığını istiyoruz

Bingöl’de fırın işçileri, düşük ücret, kötü ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi, "Ekmek ucuz olabilir ama emek ucuz olamaz!” dedi.

23 Ocak 2023 20:04
Paylaş

Bingöl’de fırın işçileri, düşük ücret, kötü ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı Saat Kulesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada ‘Ekmek ucuz olabilir ama emek ucuz olamaz!” pankartı açıldı. İşçiler, işverenler arasındaki rekabetin emekçilere kesilmemesi gerektiğini söyledi. Disk/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ise fırın işçilerinin yanlarında olduklarını belirtti.

"GÜNDE 14 SAAT, GÜVENCESİZ ÇALIŞIYORUZ"

Açıklamayı fırın işçileri adına Murat Bulut, okudu. Bulut, her gün sofradan eksik olmayan ekmekleri üreten fırıncıların hiçbir  sosyal güvencesi olmadığını  belirterek şunları söyledi: “Yasalarda yazan gibi sekiz saat çalışmamız gerekirken biz 14 saat çalışıyoruz. Haftalık dinlenme hakkımız yok denecek kadar azdır. Sigortamız yok, çünkü işverenler bizim yerimize eşini, dostunu, çocukları ve yakınlarını sigortalı gösteriyorlar, onlar emekli oluyor, biz mezarda emekli oluyoruz. Maaşlarımız çok düşük, maaşlarımızın düşük olmasının sebebi Bingöl’de ekmek fiyatının resmi rayiç fiyatı 7.5 lira olmasına rağmen, Bingöl fırıncıları arasındaki rekabet nedeniyle oluşan düşük fiyat, ortaya çıkan ekmek fiyat kırımının faturasını biz işçilere çıkarıyorlar.”

"BİZİM EMEĞİMİZ ÜZERİNDEN EKMEK UCUZA SATILIYOR"

Belediye başkanı, esnaf ve sanatkarlar odası başkanının kendi aralarında anlaşıp fırın işçilerinin ekmeğinden, sosyal güvencesinden kısıp halka ucuz ekmek vermekle övündüklerini söyleyen Bulut, “Bingöl halkı şunu bilmeli, yediğiniz her lokma ekmekte bizim emeğimiz, alın terimiz var. Bingöl valisi, Bingöl belediye başkanına şunu söylemek istiyoruz; ekmek ucuza satılsın buna itirazımız yok, ama bizim emeğimiz üzerinden ekmeğin ucuza satılmasına razı değiliz. Haklarımızı ve emeğimizin karşılığını istiyoruz. İşverenler ve fırın sahipleri biz hakkımızı talep ettiğimizde bize ekmek ucuz, biz rayiç alamıyoruz o yüzden sizin hakkınızı veremiyoruz diyorlar” diye konuştu.

TALEPLER

Bulut bu adaletsizliğe ve düşük ücretle, çalışma koşullarına karşı taleplerinin açık ve net olduğunu söyleyerek fırın işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

  • İşverenlerin arasındaki rekabetin sorumlusu biz değiliz, ücretlerimizin artırılmasını istiyoruz.
  • Haftada bir gün dinlenme hakkı istiyoruz.
  • Tüm işçilerin amasız, fakatsız sigortalarının yapılmasını, kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırmaya son verilmesini istiyoruz.
  • Haftada 45 saat çalışma hakkı istiyoruz. Günde 14 saat çalışma son bulsun diyoruz.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, valilik ve belediyenin denetim görevini eksiksiz yaparak işverenler arasındaki rekabete son verilmesini talep ediyoruz.

Açıklamada konuşan Disk/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ise, “Fırın işçilerinin görünmeyen bir emeği ve alın teri var. Fırınlardaki yaşanan rekabetlerin sorumlusu işçiler değildir. Bu ülkedeki hayat pahalılığının sorumlusu işçiler değildir. Ama bakıyoruz ki fatura önce işçi arkadaşlarımıza kesiliyor. Düşük ücretten tutun da kayıt dışı, uzun süreli çalıştırmaya kadar. Fırın işçilerinin yanındayız” dedi. (Bingöl/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Evli olduğu kadını kumar borcuna tepki gösterdiği gerekçesiyle bıçakladı

SONRAKİ HABER

Kuveyt'te parlamento ile kriz yaşayan hükümet istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...