17 Ocak 2023 16:33

MESS ve sendikalar ek zamda anlaştı: Metal işçilerinin talepleri görmezden gelindi

MESS ve işçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında yapılan görüşmede işçilerin asgari ücrete yapılan yüzde 54 artış kadar ek zam talebi görmezden gelindi.

Fotoğraf:Birleşik Metal-İş

Paylaş

Metal işçilerinin harekete geçmesi üzerine patron sendikası MESS ve işçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında yapılan görüşmede işçilerin asgari ücrete yapılan yüzde 54 artış kadar ek zam talebi görmezden gelindi. Mart ayında verilecek yüzde 15’lik enflasyon artışı ocak ayına çekilen anlaşmayla MESS’in teklifinden farklı olarak kıdem zammı 20 kuruştan 70 kuruşa çıkarıldı. Beklentilerinin karşılanmadığını dile getiren metal işçileri, “Ford işçileri ek zam talebini görünür kılmasaydı bu da alınmayacaktı” dedi.

ORTAK AÇIKLAMA

Türk Metal Başkanı Pevrul Kavlak, Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Özçelik-İş Başkanı Yunus Değirmenci’nin MESS’le yapılan toplantı sonrası yaptığı ortak açıklamada, MESS kapsamındaki fabrikalarda işçilerin 31 Aralık 2022 günkü saat ücretlerinin 48,4 TL’ye çekileceği belirtildi.

Açıklamada, mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim ücret zammının yüzde 15 olarak uygulanacağı, mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 15’i aşması halinde, aşan kısmın tamamının 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacağı, bu düzenlemeden sonra her kıdem yılı için saat ücretlerine, 10,5 TL’yi geçmemek üzere 70 kuruş ekleneceği duyuruldu.

Buna göre en düşük saat ücreti sözleşmede yer alan işe giriş ücreti civarındaki 48,4 liraya yükseltilirken, MESS’in teklifinden farklı olarak kıdem zammı 20 kuruştan 70 kuruşa çıkarıldı.

"İŞÇİNİN BASKISI OLMASA BU DA ALINMAYACAKTI"

Anlaşmayı değerlendiren metal işçileri beklentilerinin karşılanmadığını ifade etti. İşçiler asgari ücrete yapılan yüzde 54’lük artış oranında ek zam taleplerinin olduğunu hatırlattı.

Kocaeli’den Çelik Halat işçisi, “Allayıp pullayarak önümüze sunacaklar. Mart ayında alacağımız enflasyon farkını öne çekmişler. Kazanılan hiçbir şey yok. 70 kuruş kıdem zammı deniyor bizim beklentimiz en az 1 lira olmasıydı. Eğer Ford işçileri bu talebi bu kadar görünür kılmasaydı. Bu bile alınmayacaktı” dedi.

Bursa’dan 12 yıllık bir Valeo işçisi de “Yüzde 15 zam kabul edilemez. Benim saat ücretim yanlış hesaplamadıysam 63,30 civarı bir şey oluyor. Yüzde 15 zam insanlarda tepki yaratacaktır. Şu an açıkladıkları zam oranı resmen geçiştirme durumu. Bu hayat pahalılığı ve zamlar devam ettiği sürece bu yapılan artışın da bir esprisi kalmayacak” diye konuştu.(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Danışma Kurulu, kapatma davasına karşı tutum almaya çağırdı

SONRAKİ HABER

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İranlı kadınların 'yüksek özgürlüğe' sahip olduklarını iddia etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...