17 Ocak 2023 15:04
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ocak 2023 20:21

Şenyaşar ailesine saldırı davasında ilk duruşma: Adalet beklentisi karşılık bulmadı

Şenyaşar ailesinden 3 kişinin katledilmesine dair davanın ilk duruşmasında, baroların müdahillik talebi reddedildi. Av. Metin Özbadem "Adaletli bir duruşma beklentimiz vardı, olmadı" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Berfin GÜLER
Malatya

Şenyaşar ailesinden 3 kişinin katledildiği hastane saldırısına dair 5 yıl sonra açılan davanın ilk duruşması Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. duruşma 15 Mart tarihine ertelendi. 

Duruşmaya EMEP, HDP, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği dahil çok sayıda kişi katıldı.

YILDIZ'IN YAKINLARINDAN MUHABİRİMİZE SALDIRI

AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız adliyeye korumalarıyla geldi. Duruşma öncesi içeri alınmayan Yıldız ailesi yakınları kavga çıkardı. Yıldız’ın yakını, muhabirimize saldırdı ve çekim yapmasını engellemeye çalıştı. 

BAROLARIN MÜDAHİLLİK TALEBİNE RET

Duruşmada söz alan Şenyaşar ailesinin avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, "Apar topar bir yargılama yapılmaktadır. Fiziki şartlar uygun değil, avukatların duruşmaya alınması engellendi" dedi.

Avukat Bülent Duran da dosyanın, “iş yeri” dava dosyası ile birleştirilmesi talebinde bulunarak, istinaf nahkemesinin kararının uygulanması gerektiğini vurguladı.

Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel ise katliamın Urfa'da yaşandığını, Urfa Barosu'nun doğrudan suçtan zarar gören durumda olduğunu belirterek, müdahillik talebinde bulundu.

Ardından başka illerin baroları da müdallik talebinde bulundu.

Savcılık, tüm baroların müdahillik talebinin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, Şenyaşar ailesinin müdahillik talebini kabul ederken, baroların müdahillik taleplerinin ise reddine karar verdi. Gerekçe olarak suçtan doğrudan zarar görmemelerini gösterdi.

SANIKLAR SAVUNMA YAPTI

Daha sonra dosya kapsamında tutuklu iki sanıktan Mekail Şimşek, cezaevinden SEGBİS ile katılarak savunma yaptı. 

Mahkeme usul hukukuna aykırı olarak önce Şimşek'in kolluk aşamasındaki ifadesini okudu. Buna karşı Şenyaşar ailesinin avukatları itirazda bulundu.

Ardından diğer tutuklu sanık Celal Yıldız, SEGBİS ile bağlanıp, savunma yaptığı esnada Emine Şenyaşar, sanıkların suçtan kurtulmaya çalıştıklarını ifade ederek, "O zaman kimler benim eşimi ve çocuklarımı öldürdü" diye sordu.

Savunmaya devam eden Celal Yıldız, Suruç'ta siyaset yaptığını, kolluk amirlerinin çoğunu tanıdığını ve korucu olarak kamu görevi yaptığını belirterek, kendini savundu. 

Ardından tutuksuz yargılanan sanıklar söz aldı. Sanıklardan İbrahim Halil Yıldız'ın danışmanı Mustafa Amaç, ifade verirken Emine Şenyaşar bir kez daha tepki gösterdi. Bunun üzerine hakim Emine Şenyaşar'ı uyardı.

Diğer tutuksuz sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek, haklarındaki tanık ve müşteki beyanlarını yalanladı.

AV. ÖZBADEM: MAALESEF TALEPLERİMİZ REDDEDİLDİ

Duruşmaya ara verildi. Ara sırasında Evrensel'e konuşan Avukat Metin Özbadem, şunları dile getirdi:

”Duruşma başlamadan önce katılan vekilleri olarak duruşmanın yapılamayacağını, iddianamenin okunmasından önce taleplerimizin olduğunu dile getirdik. Öncelikle istinaf mahkemesinin bozduğu ve birleştirme talep ettiği dosyayla bu dosyanın birleştirilmesi gerektiği, delillerin bu mahkeme tarafından değerlendirilmemesi gerektiği yönünde taleplerimiz oldu. Maalesef o taleplerimiz reddedildi ve iddianame okundu.

İddianamenin okunmasından sonra buraya davet edilen 12 tane sanığın beyanı alındı. Diğer sanıklar için Suruç Asliye Ceza Mahkemesine talimat yazılmıştu. Onların beyanları orada alınmış. Ara verildi. Aradan sonra söz katılanlara ve katılan vekillerine verilecek. Sonra sanık savunmalarının yapılmış olması sebebiyle sanık vekillerine de söz hakkı verilecek.”

"ADALETLİ BİR DURUŞMA OLMADI"

Duruşmanın adaletli bir şekilde sürdürülmediğini ifade eden Özbadem, "Adaletli bir duruşma beklentimiz vardı, maalesef o olmadı. Bizim soruşturmanın etkin yürütülmemesi sebebiyle bir yakınmamız vardı. Soruşturmadan sonra kovuşturmanın belki etkin yürütüleceğini düşünüyorduk ama bu da olmadı. Bugün bunu görmedik. Olsaydı birleştirme kararının verilmesi gerekirdi. Birleştirme kararı verilmeden yargılama devam edildi. Etkin bir kovuşturmanın da olmayacağı açık” dedi.

"ADAM ÖLDÜRME DEĞİL, NİTELİKLİ İNSALIK SUÇU"

MA'nın aktardığına göre Sağlık Bakanlığı avukatları, iki ambulansın zarar gördüğünü belirterek şikayetçi olduklarını söyledi.

Şenyaşar ailesi avukatlarından Bülent Duran iddianameyi eleştirdi "Burada korkunç bir hukuk ayıbı var. Katliam gününden beri hukuk makamları sınıfta kaldı. Başsavcı delil karartıyor" dedi. "Bu iddianame nasıl deliller karartılır düşüncesiyle yazıldı" diyen Duran "Sanıkların tümünün baz kayıtlarına bakıldığında olay saatinde organize hareket ettikleri en bariz kanıttır. Bu iddianame adam öldürme değil nitelikli anlamda insanlık suçudur. Bu iddianameyi hazırlayanlarda bu suça ortaktırlar" diye tepki gösterdi.

Duran "Dosyalar birleştirilmelidir. Orada bulunan tüm kolluğun soruşturması için ara karar verin. İddianame temel dayanağı 'Adam öldürme' değil 'canavarca hisle katliam' olmalıdır. Onlara yardım eden tüm kişiler tutuklanmalıdır. Tüm tanıklar buraya getirilmelidir" diyerek taleplerini sıraladı.

Avukat Metin Özbadem de dosyada delil karartma iddiasıyla birkaç kişinin yargılandığını belirten Özbingöl, "Dosyada olay yeri inceleme tutanağı yok. Kamera kayıtlar yok.Hastane tutanakları yok" dedi. Suçun vasıflandırılmasında ciddi bir yanılgıya düşüldüğünü ifade eden Özbingöl, tevsii tahkikat talebinde bulunarak, tutuksuz tanıkların tutuklanmasını, tutukluların ise tutukluluk halinin devamını istedi. Sonrasında konuşan avukatlarda tutuksuz sanıkların tutuklanmasını istedi. 

Ardından söz alan savcı ise, adli kontrolü olanların adli kontrollerinin, yakalaması bulunanların yakalanmasının, eksik hususların ikmalinin devamını istedi. Duruşmaya daha sonra yarım saat ara verildi.

SANIK AVUKATLARI: EMİNE ŞENYAŞAR'I DİKKATE ALMAYIN

Aranın ardından sanık müdafiileri söz aldı. Mahkeme, sanıklardan son beyanlarını aldı. Sanık vekili savunmasında Riha Baro başkanın yetkisi olmadığı yönündeki beyanı üzerine Baro Başkanı Avukat Abdullah Öncel, cevap hakkı doğduğu için söz hakkı istedi. Mahkeme söz hakkı vermedi. Sanık avukatları İbrahim Halil Yıldız'ın PKK tarafından hedef gösterildiği beyan ederek mağduriyet arasıyışı içinde savunma yapması dikkat çekti. Sanık avukatları Emine Şenyaşar'ın beyanlarının da dikkate alınmamasını istedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Sanık avukatlarının savunmalarının ardından ara karar için duruşmaya 10 dakika ara verildi. Ara sonrası kararını veren mahkeme heyeti, tutukluların tutukluluk halinin devamına, adli kontrol uygulamalarının devamına, eksik hususların giderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 15 Mart tarihine erteledi. 

"GÖSTERMELİK DAVA"

Duruşmanın sonlanmasıyla Şenyaşar ailesi ve avukatları Malatya Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan  Emine Şenyaşar," Hani benim çocuklarım. Hastanede insanların öldürüldüğü nerede görülmüş. Bu yapılanları Allah size bırakmaz" dedi.

Ardından söz alan Avukat Bülent Duran ise "Bu duruşmada nasıl kameraları, delilleri yok edebiliriz. Nasıl emereleri yok edebilirizin yargılaması yapıldı. Bugün sadece göstermelik duruşma yapıldı" dedi. Bu sanıkların sadece Emine Şenyaşar'ın yürüttüğü adalet mücadelesine karşı  "duruşma yürüttük" yargılaması için getirildiğini söyleyen Duran, "Burada failler onlarca değil yüzlercedir. Burada bütün failler açığa çıkacak. Bugün ki tanıklar sadece 'biz hastanedeydik' dediler. Bunlar insanlık suçunun failleriydiler" şeklinde konuştu.

"FAİLLER YARGILANMALI"

Bu insanlık suçunun faillerinin sadece onların olmadığını ifade eden Duran, "Orada bulunan güvenlik görevlilleri, kolluk görevlileri, kamu görevlilieri de faildir. Tüm katliam sanıkları yargılanmadığı müddetçe  insanlık suçu daha çok işlenecek" diye konuştu.  Duran son olarak şunları söyledi: "Bugün bu ülkede bir iktidar partisinin vekilleri burada ki katliamda dahi yargılanmıyorsa kimsenin yaşam hakkı yok, yargılanma hakkı yok. Burada bu adalet mücadelesine ses verin. Emine Şenyaşar'ın adalet mücadeleside ses olun. Bugün Fadıl Şenyaşar tutuklu ama diğer failler ortada kol geziyor. Fadıl Şenyaar'ın tahliyesini alana, gerçek faillerin yargılanmasına kadar mücadeleyi yürüteceğiz" diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Dr. Ahmet Soysal: Nükleer tehdit adım adım büyüyor 

SONRAKİ HABER

Çine’de işten çıkarılan maden işçilerinde silikozis endişesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa