27 Aralık 2022 15:37

Adana'da toplanan sayacılar yüzde 120 zam istiyor

Adana'da toplanan sayacılar, temel ihtiyaçlara gelen zamları ve artan giderleri dikkate alarak zam oranını yüzde 120 olarak belirledi.

Fotoğraf:VokanPeka/Evrensel

Paylaş

Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneğinin çağrısı ile artan enflasyon ve fahiş fiyatlar karşısında zam taleplerini tartışmak için Adana’da uzun yıllardır ayakkabı üretiminin yapıldığı Sarıyakup Mahallesi’nde bir araya gelen saya ustaları zam taleplerini yüzde 120 olarak belirledi.

Büyük Saat’te atölyelerin bulunduğu sitelerin birinin damında toplanan sayacılar temel ihtiyaçlara gelen zamları ve artan giderleri dikkate alarak zam oranını yüzde 120 olarak belirledi.

Gün geçtikçe düşen saya fiyatları nedeni ile sayacıların yanında işçi olarak çalışan saya işçilerinin mesleği bırakması da sayacıların gündeminde yer aldı. Böyle giderse çalışacak işçi kalmayacağını dile getiren saya ustaları zam talep ederken kendileriyle birlikte üretim yapan ve eylemlere katılan işçilerin ücretlerinin de düşünülerek bir rakam talep ettiklerini vurguladı.

"AYAKABI BAŞINA 13 LİRA ALIYORUZ"

Dernek Başkanı Mustafa Özay, “Biz 3-4 liraya ayakkabı dikerken atölyeler 35-40 liraya ayakkabı satıyordu. Saya fiyatı ayakkabının yüzde 10’nuna denk geliyordu. Şu an 13-15 lira arası dikiyoruz. Ama ayakkabılar ortalama 240 liraya veriliyor. Bu şartlarda bizim sayaları ortalama 20 liranın üzerinde bir fiyatla dikmemiz gerekiyor” dedi.

Temel ihtiyaçlara yapılan zam ve ayakkabı fiyatlarındaki artışı düşünerek hareket ettiklerini ifade eden Özay, “Mevcut enflasyona göre hareket edersek zam aldıktan iki ay sonra yeniden şikayet etmeye başlayacağız. Bu koşullara göre zam talebimiz yüzde 120” dedi.

Yeni yılla birlikte zam talepleri kabul edilmemesi durumunda iş bırakacaklarını ifade eden Özay, iş bırakmaları halinde tüm atölyeler zam taleplerini kabul edene kadar tüm sayacıların saya dikmeyeceğini söyledi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Menemen işçileri alacaklarını istiyor

SONRAKİ HABER

Savcılık, Akademisyen Uğur Kutay hakkında görevsizlik kararı verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...