25 Aralık 2022 16:05

Taliban'ın kadınlara üniversiteyi ve kitle örgütlerini yasaklaması üzerine erkek öğrenciler boykotta

Afganistan yönetimindeki İslamcı Taliban'ın kadınların üniversiteye gitmesini ve kitle örgütlerinde çalışmasını yasaklaması üzerine erkek öğrenciler boykot başlattı.

Fotoğraf: RAWA

Paylaş

ABD'nin ülkeden çekilmesiyle birlikte 2021'in Ağustos ayında yönetimi ele geçiren ve hükümetin adını “Afganistan İslam Emirliği” olarak değiştiren Taliban’ın kadınlara yönelik yasaklarına tepkiler sürüyor. Erkek öğrenciler boykot başlattı, üniversitelerdeki derslere ve sınavlara girmedi.

Ülkede kadınların üniversiteye gitmesini yasaklayan Taliban, ardından kitle örgütlerinde (sivil toplum örgütlerinde) çalışmalarını yasaklayan bir genelge yayımladı. Taliban’ın Ekonomi Bakanlığı, "kadınların başörtüsü takmayarak şeriat yasasını çiğnediğini" söyleyerek, "kadınları çalıştıracak sivil toplum örgütlerini izin belgelerini iptal etmekle" tehdit etti.

Kadınlara yönelik baskılar yasalarla her geçen gün biraz daha artırılırken, erkek öğrenciler, kadın öğrencilerle dayanışma amaçlı boykot kararı aldı. 

ERKEK ÖĞRENCİLERDEN DAYANIŞMA

Son kararlarla kadınlar bir kez daha sokaklara döküldü.

Mezopotamya Ajansına (MA) konuşan Bina Ehteram (güvenlik nedeniyle adı değiştirilmiştir), kadınların Taliban'ın sert müdahalelerine rağmen sokaklardan çekilmediğini belirtti. Taliban'ın kadınlara karşı tazyikli su ve biber gazı kullandığını aktaran Ehteram, bu sabah erkek öğrencilerin de dayanışma amaçlı boykot başlattığını, üniversitelerdeki derslere ve sınavlara girmediğini bildirdi.

Erkek öğrencilerin üniversite kampüslerinde sloganlar atarak, eşit eğitim hakkı talep ettiğini söyleyen Ehteram, yaptıkları açıklamada kadınlara eğitim hakkı verilmediği sürece kendilerinin de eğitim almayacaklarını ifade ettiklerini söyledi.

"TALİBAN ÖĞRENCİLERE ATEŞ AÇTI"

Üniversite kampüslerinden sokaklara taşan boykot eylemlerine Taliban orantısız güçle yanıt verdi. MA, Kandahar'daki erkek öğrencilere ateş açıldığını yazdı. Farklı kentlerde de protestolar ve Taliban'ın saldırıları devam ediyor.

Sosyal medyada da Taliban militanlarının protestolara katılanlara şiddet uyguladığı ve ateş açtığına dair görüntüler paylaşıldı.

Erkek öğrencilerin kadınlarla dayanışmasının önemini vurgulayan Ehteram, bunda İran'daki direnişin etkisi olduğunu söyledi.

RAWA’DAN AÇIKLAMA

Rawa, yaptığı açıklamada “Bu radikal bir eylem değildir. Ancak bir başlangıç sayılmalıdır. Kadınların eğitim hakkı tartışmaya açık değildir. Her burkanın altından bir RAWA'lı kadın çıkabilir, RAWA her yerde! Ya herkes için eğitim, ya hiç kimse için” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak'tan asgari ücret açıklaması: İçimize sinmedi

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu, ormancılık alanına dair 15 maddelik çözüm önerisi açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...