15 Aralık 2022 14:33

İstanbul’dan Çambükü köyüne dayanışmaya ziyareti             

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde, köylünün mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen organize sanayi bölgesine karşı köylülerin direnişi sürüyor. OSB ile ilgili mahkeme süreci devam ederken köye 5 Aralık'ta jandarma korumasında iş makineleri girdi, köylülerin direnişi sonrası iş makineleri bölgeden çekilirken, köylülerin bekleyişi ise sürüyor.

Eylemleri sırasında “Sesimizi kimse duymuyor mu?​” diye seslenen köylülerle dayanışmak için İstanbul’dan yola çıkan ekoloji örgütleri temsilcileri bugün Amasya’nın Çambükü köyünü ziyaret etti.

Ekoloji Birliği üyeleri, Amasya ve Merzifon çevre platformu üyeleri, sendika ve siyasi parti temsilcileri köy meydanında köylülerle bir araya geldiler. Kitle, hazırlanan pankart ve dövizlerle sloganlar atarak OSB bölgesine yürüyüşe geçti. OSB’ye değil yerine karşıyız diyen köylüler ve desteğe kelen kitle ile basın açıklaması yapıldı.  Köy evinde hazırlanan yemek ve ikramların ardından kitle dağıldı.

Amasya'nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde arazilerinde organize sanayi bölgesi yapılmasına karşı direnen köylülere İstanbul'dan ekoloji örgütleri destek verdi.

Fotoğraf: Çambükü köylüleri

Çambükü köylülerinin avukatı ve aynı zamanda köyde yaşayan Selim Saray, Mezopotamya Ajansına (MA) köyde yaşanan durumu değerlendirdi.

Köylülerin hem OSB yerinin belirlenmesi, hem mera vasıflarının değiştirilmesi konusunda hem de yapılan çevre planı değişikliklerine ilişkin dava açtığını, mera vasıfları davasında ilk bilirkişi raporunun köylü lehine çıktığını ve yargı sürecinin devam ettiğini aktaran Saray, şunları söyledi: "OSB yerinin belirlenmesiyle ilgili ise Samsun 3'üncü İdare Mahkemesi açılan davanın köylü yönünden ret kararını verdi. Bununla ilgili olarak İstinaf Mahkemesine başvurduk. İstinaf Mahkemesi ise 'alternatif yerlerin belirlenip belirlenmediği, belirlenmiş ise inceleme dosyalarının gönderilmesi' kararını verdi. "İdare Mahkemesi ise alternatif alan belirlemediklerini bildirdi. Yani dava reddedilmiş olsa bile köylülerin lehinedir. Buna rağmen mahkemelerin hiçbirisi yaptığımız yürütmeyi durdurma taleplerine olumlu cevap vermedi.

“KALAN AĞAÇLARI DA SÖKTÜLER”

"Neticede devlet bu işin öncüsü. Devlet aklı mantığı, hoşgörüsü, davalar kesinleşmeden çalışmaların başlamaması gerektiğine yöneliktir. Ancak Amasya Valisi ve müteşebbis heyeti bunları hiçe sayarak dokuzuncu ayda çalışmalara başladı. O dönemde daha ürünler kaldırmamıştı. "Tarlalardaki mısırlar, yoncalar, bamyalar iş makineleriyle kazıldı. Onun haricinde 1000 civarındaki özellikle ayva ve ceviz ağaçları hâlâ dalında olan ürünlerine rağmen yerlerinden söküldü. Daha sonra geri çekilip 5 Aralık günü tekrar yüzlerce asker ve onlarca iş makinesiyle tekrar geldiler ve kalan kısımdaki ağaçları da söktüler. "Köylünün bu noktada itirazları var ve haklılar. Ancak bu haklılığı devlet maalesef görmüyor. Üreten bir köyde bunun yapılmasının herhangi bir şekilde akla, mantığa ve hukuka uygunluğu yok." (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et