15 Aralık 2022 14:17
Son Güncellenme Tarihi: 15 Aralık 2022 15:14

Basın İlan Kurumu itirazımızı 2. kez reddetti: Evrensel’in mahkeme süreci başlıyor

Basın İlan Kurumu hukuksuzlukta ısrar etti, ilan ve reklam akışını kesme kararına yaptığımız itirazı ikinci kez reddetti. Gazetemiz dava açmaya hazırlanıyor. 

Fotoğraf: Metin Ekinci

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Basın İlan Kurumu (BİK), hukuksuzluktaki ısrarını sürdürerek, ilan ve reklam akışını kesme kararına yaptığımız itirazı ikinci kez reddetti. 

BİK, 2019’dan itibaren hukuksuz bir şekilde vermediği ilan ve reklamları 2022'nin Ağustos ayında tümüyle kesme kararı vermişti. BİK gazetemize dair “Gazetenin ihlalini ortadan kaldıracak yeni müspet herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığı” iddiasında bulunarak itirazımızı ikinci kez reddetti. Gazetemiz dava açmaya hazırlanıyor.

İLAN VE REKLAM AKIŞI DURDURULDU

BİK, okurlarımızın ve kurumların birden fazla gazete alması sebebiyle “Gazetenin kendi çalışanları tarafından toplu şekilde alındığının tespit edildiğini" iddia etmiş ve Eylül 2019’da ilan ve reklam akışımızı durdurmuştu. Evrensel’in daha sonra yaptığı pek çok inceleme talebi reddedilmişti. 2020 yılında ise pandemi nedeniyle “mücbir sebep” kararı alınmış ve denetlemelerin gerçekleştirilmeyeceği belirtilmişti. 2022 Ağustos ayında ise Basın İlan Kurumu yetkilileri gazetemizin satıldığı bayileri gezerek bir kez daha denetim gerçekleştirdi. BİK, yine okurlarımızın ve kurumların birden fazla gazete almasını suç saydı ve 22 Ağustos’ta ilan ve reklam akışımızı durdurdu.

İLK İTİRAZA "MAKUL GEREKÇE YOK" DEMİŞTİ

Gazetemiz ise bunun üzerine Basın İlan Kurumuna itirazda bulundu. İtirazda Anayasa Mahkemesinin, Basın İlan Kurumunun ilan kesme cezalarının basın ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna dair pilot karar olarak verdiği ihlal kararı da hatırlatıldı. Ancak BİK bu itirazı “Birden fazla yapılan satışlara dair makul ve kabul edilebilir gerekçe sunulmaması sebebiyle” diyerek reddetti. Basın İlan Kurumu ret gerekçesinde bayi denetlemelerinde satış yükümlülüğü şartının yerine getirilemediğini iddia ederek “Toplu satışa dair izlenim oluşturacak nitelikte fazlaca sayıda satış” ifadelerini kullandı.

"GAZETENİN TAKİP ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Gazetemiz bunun üzerine ikinci kez itirazda bulundu. Yaptığımız itirazda dikkat çektiğimiz hususlar ise şöyle oldu: 

  • BİK’in satış verilerini Turkuvaz Dağıtım AŞ’den almasına rağmen “toplu satışa dair izlenim” gibi son derece subjektif değerlendirmesi kabul edilemez.
  • Gazetenin dağıtımı Turkuvaz Dağıtım AŞ tarafından yapılmaktadır. Bunun dışında bir çalışanı yoktur. Okuyucuları vardır. Bir basın kuruluşundan da tüm okurlarını takip etmesi beklenemez. Kaldı ki böyle bir zorunluluk hayatın olağan akışına aykırıdır.
  • Gazetenin okurlarının bir bayiden kaç tane gazete aldığını, bunu hangi amaçla aldığını, arkadaşlarına da okunması için verip vermediğini gibi hususları gazetenin takip edebilmesi zaten mümkün değildir.
  • Şirin Kuruyemiş sahibinin nüshalarla ilgili “Farklı farklı insanlar gelip düzenli alıyorlar dedim” ifadelerinin dikkate alınmaması yönetmeliğe aykırıdır. İlgili yönetmelik yapılan tüm gazete satışlarının tek tek yapılmasına dair bir zorunluluk getirmemektedir.
  • Tüm gazetelere eşit muamele yükümlülüğü olan Basın İlan Kurumunun aynı "hassasiyeti" diğer gazeteler için gözetmediğini görüyoruz. Yine yukarıda örnek olarak verilen Hürriyet, Sabah, Posta, Aydınlık, Karar, Analiz, Türkgünü gibi gazeteler son bayilerden tek tek mi alınmaktadır?
  • Emek Partisi ve İzelman gazeteyi kurumsal abone olarak almaktadır. Turkuvaz Dağıtım da gazeteyi abone olarak ilgili kuruma vermektedir. 
  • Gazetenin siyasi parti, belediye, sendika, meslek örgütü, dernekler gibi çeşitli kurumlar tarafından toplu olarak alınıp üyelerine haber, röportaj, dosya vb. yayınlar üzerinden iletişim, bilgilendirme amaçlı kullanılması aykırılık teşkil etmez.
  • Evrensel, muhalif bir gazete olması nedeni ile cezalandırılmaktadır.

İtiraz dilekçesinde Anayasa Mahkemesinin “BİK’in verdiği cezalar düşünce açıklamalarından veya basın faaliyetlerini yapmaktan imtina etme riski bulunmaktadır” kararı da hatırlatıldı.

"MÜSPET BİLGİ VE BELGE SUNULMADI" İDDİASI

Tüm bu somut itirazlara rağmen Basın İlan Kurumu “Gazetenin ihlalini ortadan kaldıracak yeni müspet herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığı anlaşılmıştır… Yapılan işlemlerde mevzuata aykırı herhangi bir durumun bulunmadığı anlaşılmaktadır. Gazetenin 4 Kasım 2022 tarihli yazısındaki talebinin reddine karar verilmiştir” dedi. 

Kararda ayrıca tebliğden itibaren altmış gün içerisinde İstanbul İdare Mahkemesinde iptal davası açılabileceği bilgisi paylaşıldı. Gazetemiz şimdi dava açmaya hazırlanıyor.

MAHKEME SÜRECİ BAŞLAYACAK

Kararı değerlendiren Evrensel Gazetesi Avukatı Devrim Avcı, Basın İlan Kurumunun ikinci kez itirazımıza ret kararıyla hukuk kurallarının BİK için işlemediğini gösterdiğini belirterek “Evrensel’in reklam ve ilan almaması için ellerindeki tüm imkanları kullanmaya hazır bir Basın İlan Kurumu görüyoruz” dedi.

Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatan Avcı “Anayasa Mahkemesi pilot kararından önce verdiği bir kararda mali haklara yönelik engellemelerin düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesi anlamına geldiğini belirtmişti. Bugünün ekonomik koşullarında zaten bir gazetenin yayın hayatına devam etmesi oldukça zor. BİK bu kararı biliyor ancak basın özgürlüğünü ihlal etmekten çekinmiyor. Halkın haber alma hakkına özellikle engel koyuyorlar” dedi.

Evrensel’in işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin sorunlarına eğilen bir gazete olduğunun altını çizen Avcı “Emekçilerin sesleri duyulmasın demeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Avcı, ret kararı sonrası mahkeme süreçlerinin başlayacağını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Vergide adalet olmadan, ücrette adalet olmaz

SONRAKİ HABER

“Emekçiden yana bir bütçe, insanca yaşanacak ücret istiyoruz”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...