11 Aralık 2022 12:01

Katar'la yolsuzluktan gözaltına alınan AP Başkan Yardımcısı Kaili'nin sorgusu sürüyor

Katar menfaatine yolsuzluktan gözaltına alınan AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili'nin sorgusu devam ediyor. Kaili'nin AP'deki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakındaki üyeliği donduruldu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcılarından Eva Kaili'nin, Belçika'nın başkenti Brüksel'de yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınmasının yankıları devam ediyor. AP'deki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) da Kaili'nin üyeliğinin askıya alındığını duyurdu.

Belçika Federal Savcılığı Sözcüsü, Kaili ve diğer gözaltına alınanların sorgusunun bugün de devam ettiğini bildirdi.

AP Başkanı Roberta Metsola, Twitter'dan "AP, kararlı bir şekilde yolsuzluğun karşısındadır. Bu aşamada, ilgili tüm kolluk kuvvetleri ve adli makamlarla tam işbirliği yaptığımızı ve yapacağımızı doğrulamak dışında, devam eden soruşturmalar hakkında yorum yapamayız. Adaletin tecelli etmesi için elimizden geleni yapacağız" paylaşımında bulundu.

Yunan muhalefet partisi PASOK, dün, Kaili'yi partiden ihraç etmişti. Kaili'nin mensubu olduğu AP'deki S&D de üyeliğinin askıya alındığını duyurdu.

Belçika medyasındaki haberlere göre, AP'nin 14 başkan yardımcısından biri olan Kaili ile S&D'nin eski İtalyan milletvekili ve İtalyan Articulo Uno Partisi Üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visentini ve S&D grubundan asistan Francesco Giorgi de gözaltına alınanlar arasında yer alıyor.

NE OLMUŞTU?

"Bir körfez ülkesinin", AP'nin siyasi ve ekonomik kararlarını etkilemek için stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para verdiği, maddi değeri yüksek hediyeler teklif ettiğinden şüphelenen Belçikalı savcılar, sonunda Katar'dan rüşvet aldığından şüphelenilen AP Bakan Yardımcısı Eva Kaili'nin de dahil olduğu 4 kişiyi gözaltına almıştı.

Araştırmaların sonunda finansal yolsuzluk ilişkisi tespit eden Belçika polisi, başkentin çeşitli bölgelerinde, 16 adrese baskın düzenleyerek arama yapmıştı. Polis, 16 adreste gerçekleştirdiği aramalarda, 600 bin avro nakit para bulmuştu.

Belçika Federal Polisi Merkez Yolsuzluk Bürosu tarafından, Katar-AP ilişkisi üzerine yürütülen soruşturma temmuz ayında başlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eski savcı cemaatteki istismara dair uyardı: Delil karartma şüphesi var

SONRAKİ HABER

Ukrayna halkı borçlandırılıyor: AB’den 18 milyar avro kredi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...