08 Aralık 2022 11:17
Son Güncellenme Tarihi: 08 Aralık 2022 17:58

İran'daki Mahsa Amini protestolarında ilk idam cezası infaz edildi, halk sokaklara döküldü

İran'da Mahsa Amini protestolarıyla ilgili ilk idam cezası infaz edildi. 23 yaşındaki Muhsin Şikari, bu sabah İslam rejimi tarafından öldürüldü. Halk rejime karşı sokaklara döküldü.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

İran'da eylül ayında 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "saçı göründüğü" gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp öldürülmesiyle başlayan protestolarla ilgili ilk idam cezası infaz edildi. Halk sokaklara dökülerek idamı ve rejimi protesto etti.

İran Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansına göre, ekimde başkent Tahran'daki Settar Han Caddesi'ndeki protestolar sırasında "soğuk silahla vatandaşları tehdit ettiği ve bir güvenlik görevlisini yaraladığı" suçlamasıyla Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan 23 yaşındaki Muhsin Şikari bu sabah idam edildi.

Haberde, Şikari'nin 20 Kasım'da idama mahkum edildiği, daha sonra Yüksek Mahkeme tarafından da cezasının onaylandığı kaydedildi.

Muhsin Şikari, İran'da Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı idam edilen ilk kişi oldu.

İnsan hakları örgütlerinin teyit edebildiği rakamlara göre eylemler sırasında 500 kişi katledildi ve en az 18 bin kişi tutuklandı. 1500 kişi ise ölüm cezası gerektiren suçlamalarla yargılanmaya devam ediyor.

Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada, idama mahkum edilen kişilerden bir kısmının cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceğini söylemişti.

İHR BAŞKANI: ÇOK GÜÇLÜ TEPKİ VERİLMELİ

MA'nın haberine göre İran İnsan Hakları Örgütü Başkanı Mahmud Amiri Moghaddam, Muhsin Şikari'nin infazının mahkeme kararı olmaksızın gerçekleştirildiğini söyleyip, bu karara karşın halkın çok güçlü tepki vermesi gerektiğini dile getirdi. Moghaddam ayrıca, "Yurt dışındaki halklar ve İranlılar da hükümetlerinden derhal bir tepki vermesini istemeli" ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü, Devrim Muhafızları yargıyı sert duruşundan ötürü övmüş ve onu "yeryüzünde bozgunculukla" suçlanan sanıklar hakkında hızlı ve sert kararlar vermeye teşvik etmişti. Bu kavram yasal olarak muğlak bir terim ve din adamlarının gerçek bir yargılama, savunma avukatları olmaksızın insanları ölüme mahkûm etmelerine yol açabiliyor. Sanıkların devlet kanıtlarına itiraz etme veya tanık sunma hakları yok.

İDAM SÜRECİ HIZLANDIRILDI

Yargı sözcüsü Masoud Setayeshi, salı günü yaptığı açıklamada, Basij milis üyesi Ruhollah Ajamian'ın öldürülmesiyle ilgili olarak suçlanan beş kişiyi idama mahkum ettiğini duyurmuştu. Normal şartlar altında çok yavaş işleyen idam süreci, bu kez çok hızlı işletilerek 23 yaşındaki Şikari 3 gün içinde idam edildi.

İDAM PROTESTOSU

İdam haberi üzerine Rohilat kenti Sanandaj ve İsfahan eyaletinde Najafabad halkı sokaklara döküldü. Sabahın erken saatlerinde sokağa çıkan halk, insan hakları örgütleri ve gazeteciler aracılığıyla videolar paylaşmaya devam ediyor.

İdam haberini alan İranlılar, rejimin bu idama verilen tepkiye göre pozisyon alacağını söyleyerek, halka sokağa çıkma çağrıları yapıyor.

20 YAŞINDAKİ ALİ MUAZZAMİ YARIN İDAM EDİLEBİR

Öte yandan 20 yaşındaki Ali Moazzami Goudarzi'nin idam cezasının yarın infaz edilmesi bekleniyor.

Sosyal medyada İslam Cumhuriyeti'nin İran'ın farklı şehirlerinde, aralarında Kürt siyasi mahpusların ve son protestolar sırasında gözaltına alınanların da bulunduğu 40 kişiye ölüm cezası verdiği aktarılıyor. Bunlardan isimleri açıklanan 38'i şöyle:

Mohammad Ghobadlou, Sahand Nourmohammadzadeh, Mohammad Berougheni, Parham Parvari, Akbar Ghaffari, Mahan Sadrat Madani, Saman Seidi, Mohsen Rezazadeh, Manochehr Mehmannavaz, Milad Armoun, Behrad Hesari, Mehdi Jahani, Nastouh Nikkhah, Mohammad Pasandian, AbolfazI Mehri Hossein Haji, Saeid Shirazi, Hamid Ghareh Hasanlou, Farzaneh Ghareh Hasanlou, Reza Arya, Mohammad Mehdi Karami, Ali Moazzami Goudarzi, Behrad Alikenar, Reza Shaker Zavardehi, Javad Zargarian, Mohammad Amin Akhlaghi, Seyed Mohammad Hosseini, Shayan Charani, Mehdi Mohammadi, Aryan Farzamnia, Amir Mohammad Jafari, Amin Mehdi Shokrolahi, Toumaj Salehi, Saleh Mirhashemi, Amir Nasr Azadani, All Rakhshani, Mohammad Rakhshani, Majidreza Rahnavard, Tohid Darvishi  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt’ta göçmenlerin kaldıkları evlere baskın

SONRAKİ HABER

Franco’dan bugüne Dünya Kupalarından elimizde kalanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...