07 Aralık 2022 04:20

BOSCH işçileri: En düşük ücret yoksulluk sınırına çekilsin

BOSCH işçileri, geçinemediklerini söylüyor. Asgari ücret görüşmeleri öncesi dillendirilen birçok rakamın çok düşük olduğunu ifade eden bir işçi, Türk-İş’in açıkladığı verileri hatırlatıyor.

Ekran görüntüsü BOSCH Global isimli Youtube kanalında yayınlanan tanıtım videosundan alınmştır.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Hayat pahalılığı ve enflasyon altında ezildiklerini belirten Türk Metal üyesi BOSCH işçileri, geçinemediklerini söylüyor. Asgari ücret görüşmeleri öncesi dillendirilen birçok rakamın çok düşük olduğunu ifade eden bir işçi, Türk-İş’in açıkladığı verileri hatırlatıyor: “Türk-İş’in yoksulluk sınırı var, 25 bin lira. O zaman konfederasyonun açıkladığı yoksulluk sınırına çekilsin maaşlar.”

Fabrikada delege seçimlerinin olduğunu söyleyen BOSCH işçisi, “İnsanlar sendikanın yaptığı hareketlere tepki göstererek karşı listeye oy verdi. Bir önceki dönem şube başkanı olan Recep Tan aday olmasın diye mevcut yönetim onu işten çıkardı. Bunun üzerine çoğu kişi tepki göstererek karşı listeye oy verdi. Bundan sonraki süreç nasıl devam edecek göreceğiz” dedi.

Ayrıca promosyon için herkesin beklentiye sokulduğunu belirten işçi, “Bize hep Renault’yu bekleyin, onlar ne alırsa onun üzerinde alacağız dediler ama geldiğimiz noktada aynı parayı aldılar. Bu durum fabrikada tepkilere neden oldu” diye ekledi.

"EN DÜŞÜK ÜCRET YOKSULLUK SINIRINA ÇEKİLSİN"

Çevresinde asgari ücret tartışmalarının başladığını belirten bir başka işçi, “Asgari ücret zammı ister istemez bizleri de etkiliyor. Daha önceki dönemlerde sendika ‘Yüzyılın sözleşmesini imzaladık’ dedi, bu sözleşme 6 ay bile dayanmadı. Bu son sözleşme için de ‘Rekor kırdık’ dediler ama bu rekor bile 6 ay sürmedi. Enflasyon ortada, alınan ürünü bir sonraki ay aynı fiyata bulmak çok zor. Metal işçisinin artık bu şehirde bir ayrıcalığı kalmadı. Maaşlar eridi gitti. Sendikamızın bağlı olduğu konfederasyon Türk-İş’in açıkladığı yoksulluk sınırı var 25 bin lira. Madem sendikalar işçiden yana, o zaman konfederasyonun açıkladığı yoksulluk sınırına çeksinler maaşları. Madem açlık sınırını, yoksulluk sınırını açıklıyorlar gereğini yapsınlar” dedi.

BOSCH işçisi ekonomik krizin etkilerini ise şu sözlerle özetledi: “Fabrika tarafından ayakkabı çeki verildi 800 lira. Ben arkadaşın çekini de aldım, iki çekle iyi bir ayakkabı alamadım. Fiyatlar çok uçuk. Sürekli bir yap işlet devret işi yapıyorlar, faturası bizlere kesiliyor. İnsanların borcu her geçen gün artıyor.”

"EKONOMİK GİDİŞAT TEPKİLERİ ARTTIRIYOR"

Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle iktidara tepkilerin arttığını ifade eden başka bir işçi de “Ama bunu tamamen koptu olarak algılamamak gerekir. Tepkili bir şekilde bekleyen büyük bir kitle var. Bunun yanında savunan kesim de var. Onlar da çok sıkıştıklarında ben Fatih Erbakan’a vereceğim zaten deyip tartışmadan çıkıyor. AKP’nin HDP ile görüşmesine, olması gerekiyordu diyorlar ama CHP veya bir başka parti görüşünce vatan haini diyorlar. Kendileri yapınca iyi başkaları yapınca kötü, bu çelişkili yaklaşımlar kafalarını karıştırıyor insanların” diye konuştu.

"SEÇİM DÖNEMİ YİNE AYNI İŞLER"

Sınır ötesi operasyonun ve İstiklal’deki patlamanın pek konuşulmadığını söyleyen işçi, “Bunu ben kendi çalıştığım bölüm için diyorum. Fabrikada çok bölüm var, oralarda nasıl tartışılıyor bilmiyorum ama kendi bölümüm için insanlar bu konular yerine geçim derdini daha çok konuşuyor. Örneğin EYT bekleyen arkadaşlar patlama olduğunda ‘Umarım bir karışıklık olmaz ülkede, eğer olursa bizim EYT başka zamana kalır’ diye konuşuyorlardı. Bir de seçimlerin yaklaştığı bu süreçte bu tür olaylar insanlarda güvensizlik yaratıyor. Çok kişiden duydum yine seçim yine aynı işler şeklinde” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’lü akademisyen Mehmet Mutlu beraat etti

SONRAKİ HABER

İranlı milletvekili: Başörtüsüne uymayan kadınların banka hesapları kapatılabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...