PIKTES öğretmenleri: 7’nci yılımızda kadro istiyoruz
Geçici Koruma Altındaki çocukların eğitimleri için oluşturulan PIKTES projesinde çalışan öğretmenler 7 yıldır kadro beklediklerini belirterek "7'nci yılımızda kadro bekliyoruz" dedi.

Görsel: PİKTES öğretmenleri
İhsan ÇELEPKOLU
Bursa
Geçici Koruma Altındaki çocukların eğitimleri için oluşturulan “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES)” öğretmenleri kadro taleplerini dile getirdi.
PIKTES projesi, Türkiye’deki geçici koruma altında çocukların eğitime erişimlerine katkıda bulunmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Projenin bütçesinin tamamı Avrupa Birliği tarafından, “Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT)” anlaşması çerçevesinde doğrudan hibe yöntemiyle karşılanmakta. Proje ise şu an Türkiye’nin 26 farklı ilinde yürütülmekte.
PIKTES PROJESİNDE 3 BİN 200 CİVARINDA ÖĞRETMEN ÇALIŞIYOR
PIKTES öğretmenleri, KPSS ve mülakat puanı üstünlüğü ile atamaları yapılan, sözleşmeli öğretmenler ile aynı şartlarda atanmış ve güvenlik soruşturmaları yapılan geçici süreli öğretmenler. Proje faaliyetlerinden Türkçe dil eğitimi, Arapça dil eğitimi, telafi eğitimi ve rehberlik, danışmanlık hizmetlerini yürüten, sayıları 3 bin 200 civarında olan Sınıf, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Arapça ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğretmenleri buluyor.
4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında "Belirli Süreli İş Sözleşmesi" yapılmış, özlük haklar bakımından işçi kanununa, disiplin bakımından ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre işlem yapılıyor. 26 ilde 6 yıldır yabancı uyruklu öğrencilere dil eğitimi ve rehberlik hizmeti sunan öğretmenler projenin 7’inci yılında kadro taleplerini dile getirdi.
“EK DERS VE NÖBET ÜCRETİ ALAMIYORUZ”
İşçi kanuna göre kamuda çalışmalarından kaynaklı işçi ve memur şartlarındaki farklılıkları da bulunduğunu ifade eden PIKTES öğretmenleri, ek ders ve nöbet ücreti alamadıklarını, aynı zamanda kurs açamadıklarını ve sınavlarda kendilerine görev verilmediğini ifade etti.
Kimlik kartlarının dahi olmadığını söyleyen öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin faydalandığı hiçbir haktan faydalanamadıklarını dile getirdi. Sistemde işçi görülmesinin sebebiyle, MEB içerisindeki e-okul ve MEBBİS sistemlerinde yerlerinin olmadığı için işleyişte aksaklıklar yaşandığını anlatan öğretmenler, her sene okul kitaplarının geç gelmesi ve göreve başlama yazılarının gelmemesi sebebiyle yaklaşık 1-2 ay geç ders başı yapıldığını aktardı.
“OKUL MÜDÜRLERİ KEYFİ TUTUMLARLA KURS AÇMIYOR”
Öğrencilerin Türkçe bilmemesiyle dezavantajlı olduğunu söyleyen PIKTES öğretmenleri, okula gelen eğitim desteklerinin bu öğrencilere verilmemelerinin işlerini iyice zorlaştırdıklarını söyledi. Öğretmenler, “Okul müdürlerin keyfi tutumları ile kursların açılmaması, öğretmen olarak görülmemeleri, okul şartlarının yetersizliği yüzünden kütüphane, depo, bodrum, mescit gibi yerlerde ders yapan öğretmenler mevcut. Ayrımcılığa uğrayanlar, yabancılara Türkçe öğretimi dışında boş ders dolduranlar, joker öğretmen olarak kullanılanlar var. Müdürlerin verdiği angarya işleri yapmak istemeyen öğretmenler; okul müdürlerinin, İl Milli Eğitime Müdürlükleri’ne yolladıkları dilekçelerle okullarda PIKTES Öğretmeni istemediklerini söyleyerek öğretmenlerinin görev yerlerini keyfi olarak değiştirebiliyorlar” diyerek sorunlarını anlattı.
“KADROLU ÖĞRETMENLER İLE AYNI İŞİ YAPIYORUZ”
Öğrenciler arasında zaman zaman ayırımlar yaşandığını dile getiren PIKTES öğretmenleri, “Kadrolu öğretmen, sırf Suriyeli olduğu için öğrencilerin akademik durumu iyi olsa bile bizlere göndermeye çalışıyor, bazı müdürler de bu duruma göz yumuyor. Bizim asıl işimiz Türkçe bilmeyenleri eğitime entegre etmek iken Suriyeli öğrenci bakıcılığı gibi bir pozisyona da girebiliyoruz. Öğrencilerin birbirleri arasında da zaman zaman bu ayrımı görebiliyoruz. Türk çocuklar Suriyeliler ile oynamayıp dışlayabiliyorlar. Ama bu durum zamanla azaldı. İlden ile veya ailelerden ailelere değişim göstermektedir” dedi.
Yaptıkları işin kadrolu öğretmenlerle aynı olduğunu söyleyen PIKTES öğretmenleri, “Tabiri caizse kadro dağıtılan bu günlerde bizler proje kapsamında olduğumuz için dışarda tutulduk. Aynı işi yaptığımız diğer öğretmenler ile aynı statüde öğretmen memur kadrosuna geçmek, istiyoruz. Bizler de 7’inci yılımızda kadro istiyoruz” diye ekledi.
Evrensel'i Takip Et