29 Kasım 2022 10:29

ABD: Türkiye'den Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz

Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, "Suriye'de IŞİD ile mücadele eden askerlerimiz var. Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz" dedi.

John Kirby | Fotoğraf: Erin A. Kirk-Cuomo/Wikimedia Commons

Paylaş

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik kara operasyonu sinyallerine dair açıklama yaptı. Kirby, "Suriye'de IŞİD ile mücadele eden askerlerimiz var. Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz" dedi.

"TAKSİM SALDIRISININ SORUMLUSUNUN KİM OLDUĞUNU SÖYLECEK POZİSYONDA DEĞİLİZ"

Beyaz Saray günlük basın brifinginde ABD'nin dış politikasına ilişkin açıklamalarda bulunan Kirby, İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da yaşanan bombalı saldıyla ilgili soruşturmaya herhangi bir destek vermediklerini belirtti. Kirby, "Şu anda bu saldırının sorumlusunun tam olarak kim olduğunu söyleyecek bir pozisyonda değiliz. Bu şiddeti o zaman da kınadık, şimdi de kınıyoruz" dedi.

"AMERİKAN ASKERİ SAHADA SDG'YE DESTEK VERİYOR"

"Türkiye'nin saldırılara karşı kendini ve vatandaşlarını savunma hakkı vardır" diyen Kirby, "Aynı zamanda bölgede tansiyonun düşürülmesini istiyoruz ve özellikle de sivillerin daha çok ölümüne neden olacak hiçbir eylemi görmek istemiyoruz. IŞİD ile mücadelede Suriyeli mevkidaşlarımızla çalışmayı sürdürüyoruz, IŞİD Irak ve Suriye'de geçerli bir tehdit olmayı sürdürüyor" diye ekledi.

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduğunu söyleyerek, Erdoğan'ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz" sorusuna ise Kirby şu yanıtı verdi:

"Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme, daha çok masumun ölmesine yol açacak ya da bizim IŞİD ile mücadele çabalarımıza zarar verecek bir eylem görmek istemiyoruz. Bizim Suriye'de IŞİD ile mücadele eden askerlerimiz var. Suriye'de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve SDG'ye destek veriyor." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Karadeniz'de 'ağır metal kirliliği' tehlikesi

SONRAKİ HABER

BlokFi iflas için başvuruda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...