21 Kasım 2022 17:03

Bakan Yanık kadın cinayetlerinde azalma olduğunu söyledi: Kadın örgütleri raporu Bakanı yalanlıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık kadın cinayetlerinde yaklaşık yüzde 7 azalış var derken kadın örgütlerinin raporu artışa işaret ediyor.

Fotoğdaf: DHA

Paylaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası kapsamında Ankara'da gazetecilerle bir araya geldiğinde " Önceden 'kocandır, haydi barış' anlayışı vardı. Şimdi kolluk kuvvetleri, görevinin onları barıştırmak değil; kadını korumak olduğunu biliyor. 2021'de 309 kadın cinayeti oldu. 2021'in ilk 10 ayında, 242 kadın cinayeti yaşandı. 2022'nin ilk 10 ayında, 225 kadın cinayeti yaşandı. Yaklaşık yüzde 7 azalış var" diye konuştu. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun aylık olarak kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri sayısına yer verdikleri raporları ise Bakan Yanık’ı yalanlıyor. Platformun raporuna göre, 2022’nın ilk 10 ayında 275 kadın erkekler tarafından katledildi. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadına şiddetle mücadele çalışmalarına ilişkin, "2021-2025 yıllarını kapsayan 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4'üncü Ulusal Eylem Planı'mızda, kapsayıcı çözümler var ama her bir vakanın da kendisiyle alakalı, niteliğiyle alakalı özel çalışmalar yapılmalı. Önümüzdeki süreçte vaka bazlı çalışmaları da bu anlamda gündeme almış olacağız" dedi.

33 KADIN YETKİLİLERİN GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEMESİ SONUCU ÖLDÜRÜLDÜ’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2021 yılına dair raporuna göre 2021'de 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Raporda ele alınan bir başka dikkat çekici kısım, bu yıl işlenen 280 kadın cinayetinde, öldürülen kadınların 33’ünün daha önceden polis ya da savcılığa şikayette bulunduğu ya da koruma kararı olduğunun ortaya çıkması olmuştu. Raporda; "33 kadın yetkililere başvurduğu halde, yetkililerin görevini yerine getirmemesi sonucu erkek şiddetiyle öldürüldü. Peki bu yetkililerden kaçı hakkında işlem başlatıldı, bunu dahi bilmiyoruz. Yetkililer kendisine başvuran kadınları korumuyorken, 6284’ü uygulamazken, İçişleri Bakanı kadın cinayetlerinin azaldığını iddia ediyor" denilmişti.

KADIN CİNAYETLERİNDE ARTIŞ VAR

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2022 ekim ayı verilerinde ise 34 kadın erkekler tarafından katledildi. Yılın ilk 10 ayında ise 275 kadın erkekler tarafından katledildi. Her gün en az bir kadın cinayeti meydana gelirken 2021 Ekim’e göre bu senenin aynı ayında kadın cinayetlerinde artış gerçekleşti. Bakanın kadın cinayetlerinin azaldığı iddiasını destekleyici olarak verdiği “yılın ilk on ayında 225 kadın cinayeti işlendi” verisi KCDP’nin raporu yalanlamış oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DİSK İstiklal'de hayatını kaybedenleri andı: Katliamları kanıksamayacağız, yaşama sahip çıkacağız

SONRAKİ HABER

Plaza de Mayo Anneleri’nin lideri yaşamını yitirdi: Mücadelesi ilham olmaya devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...