15 Kasım 2022 14:07

BES: 4 kişi asgari ücret alsa bile yoksulluk sınırının altında

BES, yoksulluk sınırının 27 bin 920 lira olduğunu belirterek, 4 kişilik bir ailede herkes asgari ücret alsa bile yoksulluk sınırının aşılamadığı söyledi.

Grafik:Büro Emekçileri Sendikası

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası(BES), yoksulluk sınırının 27 bin 920 lira olduğunu belirterek, 4 kişilik bir ailede herkes asgari ücret alsa bile yoksulluk sınırının aşılamadığı söyledi.

Gıda fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarının ekim ayında 8 bin 570 lirayı bulduğu belirtilen açıklamada, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarının, kısacası yoksulluk sınırının 27 bin 920 lira olduğu kaydedildi. Bekâr bir çalışanın yaşam maliyetinin ise 11 bin 568 lira olduğu belirtilen açıklamada, “Kamuda 10 yıllık sözleşmeli çalışan ve evli, iki çocuklu bir emekçi 7 bin 901 lira ücret ile açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilerek her geçen gün daha da yoksullaştırılıyor. Yine başka bir örnekle, Kamuda 20 yıllık şef kadrosunda çalışan ve evli, iki çocuklu bir emekçi 11 bin 924 lira ücret ile yoksulluk sınırının üçte biri (1/3) ücret ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor. 4 kişilik bir ailede her birey asgari ücretle çalışsa dahi aldıkları ücret toplamı (22000) yoksulluk sınırının (27920) çok altında kalıyor” denildi.

BES, kamuda yoksulluk sınırının altında maaş alan emekçinin kalmamasını isterken, her geçen ay açlık sınırının bile altında ücret alan emekçilerin sayısının arttığı ifade etti.Yapılan açıklamada, sağlıklı beslenme maliyetinin ise günlük 286 lirayı bulduğu ve dört kişilik bir ailede her birey asgari ücretle çalışsa dahi aldıkları ücretin yoksulluk sınırının çok altında kaldığı vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MHP'li İlçe Başkanı İlhan, üzerine kayıtlı hattan Taksim zanlısıyla görüşme trafiği nedeniyle ifade verdi!

SONRAKİ HABER

Ankara’daki sendika ve meslek örgütleri: Bu saldırıların basit bir saldırı olmadığını biliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa