09 Kasım 2022 21:07

Bakan Yardımcısı’ndan Amasra maden açıklaması: Havalandırmadaki eksiklik patlamadan üç gün önce tespit edildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Adnan Ertem, Amasra faciadan üç gün önce madende havalandırmayla ilgili eksiklik tespit edildiğini açıkladı.

Fotoğraf: Raşit Aydoğan/AA

Paylaş

Amasra’daki maden patlamasını incelemek için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarına devam ediyor.

Bugün toplanan komisyonda Çalışma Bakanlığı müfettişleri komisyona bilgi verdi. Hazırlanan raporda kritik bilgiler yer aldı.

NTV’de yer alan haberde madende 2015 yılında yapılan denetimlerde bazı aykırılıklar tespit edildiği ve bu nedenle maden ocağındaki faaliyetlerin durdurulması kararı verildiği bilgisi yer aldı.

Ancak mahkeme kararı ile "faaliyet durdurma" kararının ortadan kaldırıldığı bildirildi.

14 Ekim'de facianın meydana geldiği madende son denetimin 5-11 Ekim tarihleri arasında yapıldığı ifade edildi. Müfettişler, bu denetimde 19 mevzuata aykırılık tespit edildiğini belirtti. 

TEFTİŞ BULGULARI

Raporda son teftişte elde edilen bulgulara da yer verildi.

Bulgularda ocak ana havalandırmasının, acil hallerde ve ihtiyaç halinde kullanılabilmesi için hava yönünü ters çevirebilecek özellikte olmadığı tespiti yer aldı.

Yeraltında kullanılan bazı elektrikli ekipmanların da yanıcı olmayan ürünler için verilen ATEX belgesine sahip olmadığı belirtildi.

GEÇEN YIL 730 BİN LİRA CEZA

Müfettişler, geçen yıl aynı dönemde yapılan teftişte ise 11 mevzuata aykırılık tespit edildiği bilgisini verdi. Aykırılıkların 6’sı teftiş sırasında giderildiği 5’i için ise 732 bin 414 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.

"ÜÇ GÜN ÖNCE DENETİMİMİZDE BU EKSİKLİK VAR"

ANKA’da yer alan habere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Adnan Ertem,Şu anda önümüzde havalandırma ile alakalı eksikliğin, tali havalandırma ünitelerinden birisini bağlantısının olmadığı ve yetersiz olduğuyla alakalı yönelik tespit var” Bizde de var” dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın 'Üç gün önce yapılan denetimde de var mı?' sorusu üzerine şunları söyledi: 

"Var efendim. Üç gün önce denetimimizde bu eksiklik var. Bunun, durdurmayı gerektirecek düzeyde olmadığına ilişkin de bir öngörümüz var. Havalandırma dediğimiz şey, içerinin havasının temizlenmesiyle alakalı olarak, aşama aşama işçileri uyaran, en son aşamada da çalışanların nasıl hareket etmesi gerektiğine ilişkin bilgilendirmeler var… Seviye 2 seviyesinin üzerine geldiğinde ocağı terk etmeyle alakalı bir yönetmeliğimiz var. Bunun uygulanmadığını ifade edemeyiz.

Bizim tespitlerimizde gerek önceki aylar ve yıllara yönelik, 3,5 seviyesi bizim tespitlerimizde yok. İş güvenliğine yönelik birimlerle alakalı olarak onların da yok. 1,5 seviyesine ilişkin tespit, durdurmayı gerektirecek seviye değil.

Biz, kazadan sonra ile alakalı olarak, önceki iki denetim ekibimizin yanına iki arkadaşı daha verdik, şu anda sahadalar. Kaza mahalline inilemediği ve hazırlık safhasında olduğu için Cumhuriyet savcısına bağlı olarak raporlanma yönelmiş değil.

Kaza öncesine yönelik olmak üzere, 2 seviyesinin üzerinde raporladığımız bir metan gazı yok… Şu an buranın iş güvenliği uzmanları var, TTK olduğu için dışarıdan almıyor. Onların her gün bu anlamda tespitleri var. Biz, teftiş esnasında kendimiz kontrol ediyoruz, öncesine yönelik olarak da bu raporlardan çıkan verileri kontrol ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Amasra’da patlama günü madende uyarı sistemi 355 kez alarm vermiş

SONRAKİ HABER

Milletvekili Oya Ersoy, okul kaydı olmayan çocukları Meclis gündemine taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...