09 Kasım 2022 13:15

İran parlamentosunda protestocular için "sert ceza" talebi!

İran parlamentosunda milletvekilleri, ortak açıklamayla protestocuların “Allah ve toplum düşmanı” olduğunu söyleyip sert şekilde cezalandırılmasını talep etti.

Fotoğraf: Sarkhat

Paylaş

İran parlamentosunda milletvekilleri, ortak bir açıklamayla yargıya seslendi ve İran’da tutuklanan protestocuların “Allah ve toplum düşmanı” olduğunu söyleyip sert şekilde cezalandırılmasını talep etti. Bildiride kullanılan dil nedeniyle parlamentonun protestocular için idam cezası istediği yorumları da yapılıyor. İran’da “Allah ile düşmanlık” suçunun cezası idam olarak biliniyor.

Parlamentonun 6 Kasım'daki açık oturumunda 227 parlamenter, İran yargısından protestoculara karşı kararlı bir şekilde harekete geçmesini isteyen bir bildiriye imza attı. Bildiride “ayaklanma” olarak adlandırılan mevcut protestolarla ilgili, ABD ve İran’ın diğer düşmanlarının “sahneye açıkça girdikleri” ve şimdi silah ve emirle olduğu kadar mali olarak da liderliği ele geçirdikleri iddia edildi. Bildiride ayrıca “haydutların güvenlik güçlerine saldırarak onlarca kişinin ölümüne yol açmaları için cesaretlendirildikleri" de ifade edildi.

Daha önce İslam Cumhuriyeti’nin radikal isimlerinden Ahmed Hatemi, gözaltına alınanlarla ilgili yargı yetkililerine seslenerek, “Bu isyancılara tekrar ayaklanma şansları olmasın diye en ağır şekilde ders verin” demişti.

Öte yandan İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde rejim muhalifi "Ceyşul Adl" üyesi oldukları öne sürülen 2 kişi, "terör eylemleri" gerçekleştirdikleri suçlamasıyla idam edildi.

İngiltere'de bulunan Beluç Aktivistler Örgütü, İran'da geçen yıl içerisinde çeşitli suçlamalarla 79 Beluçun idam edildiğini açıkladı.

Ülkede Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesi üzerine başlayan protestolar iki aydan fazladır devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de 150 üniversitede 70 bin çalışan greve hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

İspanya'da restoranlar, enerji fiyatlarını ışıkları kapatarak protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...