CHP'li Yavuzyılmaz "5 milyon aldın mı" diye sordu, AKP'li Karaman "TOGG'u durduramazsın" dedi

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda AKP'li Süleyman Karaman'a YHT ihalesi için "5 milyon dolar aldın mı" diye sordu. Karaman'ın yanıtı "TOGG'u durduramazsın..." oldu.

04 Kasım 2022 15:05
Paylaş

TBMM'de önceki gün yolsuzlukların araştırılmasına ilişkin CHP önergesi görüşüldü. Kürsüye çıkan CHP'li vekil Deniz Yavuzyılmaz, yüksek hızlı tren (YHT) ihalesi için AKP'li vekil Süleyman Karaman'a 5 milyon dolar ödendiği iddiasını gündeme getirdi. Yavuzyılmaz, "Bu doğru mu" diye sordu. Kürsüye çıkan Karaman "Bu isnat bütünüyle yalandan ibaret. Siz hızlı treni durduramayacaksınız. TOGG'u da durduramayacaksınız" dedi. CHP'nin önergesi reddedildi.

CHP'li Yavuzyılmaz, konuşmasında, söz konusu Ankara-İstanbul demiryolu hattı 2. etap rehabilitasyon işi ihalesinde yaşananları anlattı ve özetle şu ifadeleri kullandı:

"T26 Tüneli yapılırken imalat hatası yüzünden tünelin tepesinde göçükler oluyor ve AK Parti dünyada bir ilki başarıyor, üstü açık demir yolu tüneli yapıyor ve tünel bitmiyor, yeni bir ihale yapılıyor. İhale, T26 Tüneli'nin tamamlanması işini, 1020 metreyi hatalı yapan şirketlere pazarlık usulüyle adrese teslim şekilde yine veriliyor. Yani Cengiz, IC İçtaş ve bu kez de Belen İnşaat bu projeyi alıyor; tutarı 219 milyon dolar. Bu 219 milyon doların yüzde 15'inin nasıl komisyon adı altında transfer edildiğiyle ilgili basında yer alan haberlere gelelim.

Bakın, bu elimde gördüğünüz taahhütname Belen İnşaat'ın ortağının, Belen İnşaat'a verdiği, ortağı olduğu Belen İnşaat Taahhüt Ticaret Turizm Anonim Şirketi, Ankara-İstanbul Arası Hızlı Tren Projesi kapsamında Cengiz, İçtaş, Belen adi ortaklığı çerçevesinde ihale komisyonu olarak Sayın Süleyman Karaman'a ödenmesi gereken ve şahsıma düşen payın 5 milyon dolarını ödemeyi taahhüt ettiğini söylediği evrak. Peki bu evrak sahte mi? Evrakın sahipleri bunu kriminal büroya göndermiş ve kriminal büro detaylı bir tetkik yapıyor ve diyor ki 'Çok kuvvetle muhtemel bu imza Belen İnşaat'ın ortağına aittir.'"

"ÖNERGENİN REDDEDİLMESİ İDDİANIN KABULÜ ANLAMINA GELİR"

"Bu rakam, Belen İnşaat'ın bir ortağının ödemeyi taahhüt ettiği rakam. Diğer ortağı, 2 ortaklı, 5 milyon dolar da muhtemelen oradan, 10 milyon dolar. 2 şirket daha var, 10'ar milyon dolar daha oradan, toplam 30 milyon dolarlık bir havuz, komisyon havuzu oluşmuş olma ihtimali belgelerle görünüyor. Şimdi Sayın Süleyman Karaman'ın buraya gelip buradaki araştırma komisyonu teklifimize 'Ben kendime güveniyorum, güvendiğim için de evet, araştırma komisyonu kurulsun, 2'nci etap T-26 Tüneli'ndeki yolsuzluklar, bu komisyon alma iddiaları soruşturulsun' demesini bekliyorum. Aksi takdirde aritmetik çoğunlukla bu araştırma önergesinin reddedilmesi, zımnen bu iddianın kabulü anlamına gelir."

"TOGG'U DURDURAMAYACAKSINIZ…"

Ardından AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, "sataşma" olduğunu ifade ederek söz aldı. Karaman, cevap hakkını kullandığı konuşmasında; şunları söyledi:

"Şahsıma yöneltilmiş olan bu isnat bütünüyle yalandan ibarettir. Bahsi geçen ihalenin gerçekleşmiş olduğu gün itibarıyla TCDD Genel Müdürlüğünden ayrılalı 2 yıl olmuş bulunmaktadır. Belirtilen tarihlerde ne ihale komisyonundayım ne de Demir Yolları Genel Müdürüyüm. Bu belgenin yalan olduğu bilinmektedir. Siz hızlı treni de durduramayacaksınız, TOGG'u da durduramayacaksınız, Marmaray'ı da durduramadınız, hiçbir şeyi durduramayacaksınız. Boşuna, iftiralarla bir şey olmuş gibi göstermeye çalışmayın. Ben kendime güveniyorum, Meclis karar verirse bunların hepsini de ifade edebilirim. Dönemimde herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır." (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

TMMOB Bursa: Daha ne kadar hasar ve can kaybı gerekiyor?

SONRAKİ HABER

Erdoğan Taksim'de simit dağıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...