4 Kasım 2022 09:32

Cenevre’de inşaat işçileri, patronların "dezenformasyon kampanyasını" kınadı

İsviçre'de inşaat işçileri, grevlerine birkaç gün kala, patronlar tarafından yürütülen "dezenformasyon ve karalama kampanyasını" kınamak için Cenevre'de bir araya geldi.

Cenevre’de inşaat işçileri, patronların "dezenformasyon kampanyasını" kınadı

Fotoğraf: Unia

Metin ALAN
Lozan

Cenevre'de inşaat işçilerinin örgütlü olduğu sendikalar, greve birkaç gün kala, kantondaki patronlar tarafından yürütülen "dezenformasyon ve karalama kampanyasını" kınamak için bir araya geldi.

SIT, Unia ve Syna sendikaları, dün düzenledikeri ortak açıklamada, patronların şantiyelerde yarattığı korku ve tehdit ortamından rahatsızlıklarını dile getirdi. Sendikalar, basını, patron çevreleri tarafından yürütülen ve "dezenformasyon kampanyası" olarak adlandırdıkları kampanyayı kınamaya davet etti.

Unia Sekreteri José Sebastiao, yaptığı açıklamada, "İşçileri sadece Cenevre'deki inşaat işçilerinin grevde olduğuna inandırmak istiyorlar. Oysa grev İsviçre'nin Fransızca konuşulan bölgelerinin tamamında oylandı. Çalışma barışını baltalayanlar, sendikaları kriminalize edenler ve işçileri terörize edenlerdir. İşçiler öfkeli. Onları kandıramayacaklar” dedi.

“Eşi benzeri görülmemiş bir korku iklimine” dikkat çeken Sebastiao, patronların, işçiler arasında sendikaları kötülemek için kampanya yürüttüklerini, onları gerçek dışı bilgiler yaymak ve müzakereleri sabote etmekle suçladıklarını da sözlerine ekledi.

Sebastiao, son olarak işçilere kısa mesajlar, e-postalar ve mektuplar gönderilerek eyleme katılmaları halinde işten çıkarılacakları tehdidinde bulunulduğunu bildirdi. "Hatta bazıları, işçilerden greve katılmaları halinde bir listeye kaydolmalarını istiyor ki bu tamamen yasa dışı” dedi.

Bir inşaat şirketinin işçilerine gönderdiği kısa mesajda “Yönetimin yazılı onayı olmadan greve giden işçiler cezalandırılma ve hatta işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalırlar" tehdidinin yanı sıra, "bir anlaşma yürürlükte ve aktif olduğu sürece grevin yasak olduğu” ifade edildi.

"ESNEK ÇALIŞMA, İŞÇİNİN SAĞLIĞINA SALDIRIDIR"

Sendikalara göre, patronlar tarafından talep edilen çalışma süresinin esnekleştirilmesi “sosyal açıdan geriye doğru atılmış bir adım” ve “işçilerin sağlık ve güvenliğine yönelik ciddi bir saldırı”. "Bu, günlük ve haftalık çalışma saatleri düzeninin kaldırılmasından ne daha fazlasını ne de daha azını ifade etmektedir" deniliyor. İşçilerin şantiyelerde haftada 58 saate kadar çalışmaya zorlanabileceği belirtiliyor. İşçi sendikalarına göre zaman “yasal çekişmeler ve gözdağı” ile boşa harcanıyor.

MÜTEAHHİTLER 7-8 KASIM’DAKİ GREVE KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Patronlar, 7 ve 8 Kasım'da yapılması planlanan eylemleri gayrimeşru göstermek için böyle bir grevin "yasa dışı" olacağı ve çalışma barışını ihlâl edeceği suçlamasında bulunmaya devam ediyor.

İsviçre Müteahhitler Derneği (SSE) Cenevre Şubesi, bu konuda ısrarını sürdürerek şu açıklamayı yaptı:

“Cenevre sendikaları, müzakereler normal bir şekilde devam etmesine rağmen ağustos ayında önleyici bir grev düzenlemişti. (...) Cenevre sendikaları tarafından seçilen yöntem, sosyal ortaklardan beklenen davranış ilkelerine, yani iş yerlerinde yanlış bilgi yayarak iyi niyete ve üyelerine sadece bir veya iki günlük grev eylemi arasında seçim yapma hakkı vererek dürüstlüğe aykırı olmuştur."

SENDİKALAR ŞANTİYE GREVİNDE KARARLI

İşçi sendikaları ise 7 ve 8 Kasım tarihleri için şantiyelerdeki grev çağrısını yinelediler.

SSE, 24 Ekim'de Unia, Syna ve SIT sendikalarının Cenevre şubeleri hakkında, "grev çağrısı yaparak çalışma barışını baltaladıkları" suçlamasıyla şikâyette bulunmuş, ancak başvuru Cenevre Kantonu Toplu İş İlişkileri Odası (CRCT) tarafından reddedilmişti.

İsviçre'deki Fransızca konuşulan kantonlardaki inşaat işçileri, SSE tarafından müzakere edilmekte olan yeni ulusal toplu iş sözleşmesine (CCT) karşı çıkıyorlar. Bir sonraki turun 10 ve 11 Kasım tarihlerinde yapılması planlanıyor.

Evrensel'i Takip Et