03 Kasım 2022 16:49

Çalışanların vergi dilimi güncellenmesi talebini karşılamayan iktidar, yüz milyarlarca vergi borcu siliyor

CHP'li Bekir Başevirgen: "KKM sahiplerine 994 milyar liralık kıyak geçen iktidar, milyonlarca çalışanı ilgilendiren vergi dilimi güncellemesinden kaçınıyor"

Görsel: Freepik

Paylaş

İktidarın, maliyeti 40 milyar lira civarında olan ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren vergi dilimi güncellemesini, "Bize maliyeti çok” diyerek düzenlemekten kaçtığını, ancak Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesap sahiplerine 994 milyar TL'lik vergi istisnası ve muafiyet tanındığını belirten CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, "Yurttaşların sofrasından ekmeği çalınıyor, işçiler, emekçiler dilim dilim soyuluyor. İktidar sadece seyrediyor. Vergi dilimi düzenlemesinin bir an önce yapılması gerekiyor" dedi.

“İŞÇİ VE EMEKÇİLER DİLİM DİLİM SOYULUYOR, İKTİDAR KULAĞINI KAPATIYOR"

Bekir Başevirgen yaptığı yazılı açıklamada, Hazine tarafından yapılan kur farkı ödemesinin 85 milyar liraya ulaştığını belirterek "Merkez Bankası dövizden KKM’ye geçenlere yapılan kur farkı ödemelerini kamuoyundan ve TBMM’den saklıyor. Merkez Bankası’nın en az hazine kadar ödeme yaptığı varsayıldığında KKM kur farkı ödemeleri şu ana kadar 170 milyara, şirketlere tanınan kurumlar vergisi ve şahıslara sağlanan stopaj muafiyetleri de hesaba katıldığında 200 milyar liranın üzerine çıkıyor.” dedi.

Diğer yandan, ülkeyi ödedikleri vergilerle ayakta tutan çalışanların, gelir vergisi oranlarının yüksekliği ve vergi dilimi nedeniyle ciddi gelir kaybına uğradığını ifade eden Başevirgen, “Yüksek enflasyon nedeniyle büyük alım gücü kaybı yaşayan işçilerin, eline geçen net ücretler de artan vergi ve kesinti yükü nedeniyle düşüyor. Yurttaşların sofrasından ekmeği çalınıyor, işçiler, emekçiler dilim dilim soyuluyor" dedi.

ZENGİNLERİN VERGİ BORÇLARI BİR KALEMDE SİLİNİYOR

Bazı sendikaların bu sorunu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ilettiklerini söyleyen Başevirgen, ancak iktidarın bu talebe kulak tıkadığını, Bakan Nureddin Nebati'nin "Bize maliyeti çok” diyerek kestirip attığını söyledi.

Ancak 2023 bütçesine öngörülen KKM hesap sahiplerine yapılan vergi istisnaları ve muafiyetleri kapsamında, vazgeçilen vergi geliri toplamının 994,3 milyar lira olacağını vurgulayan Başevirgen, toplumun küçük bir kesiminin menfaati için vergi gelirinden vazgeçen iktidarın, milyonlarca çalışanı ilgilendiren vergi dilimi düzenlemesi için yüzde 4’lük bir maliyetten kaçındığını, hatta bu miktarın yandaş şirket ve müteahhitlerin vergi borcundan tek kalemde silebildiğini ifade etti.

VERGİ YÜKÜ

Gazetemiz yazarı Erkan Aydoğanoğlu, 13 Ekim 2022 tarihli "Vergi yükü" başlıklı yazısında "Vergiler devletin en önemli kaynaklarından biridir ve en garantili vergi türü ücretli çalışanlardan alınan gelir vergisidir. Faiz, kâr, kira, rant sahipleri çeşitli yollarla vergi kaçırarak ya da vergi ödemekten kaçınarak daha az vergi ödeyebilir. Ancak ücretli/maaşlı çalışan milyonlarca emekçi maaş hesabına yatmadan vergisini devlete peşin öder" değerlendirmesinde bulunmuştu. Emekçinin kazancının sabit olduğuna göre ödeyeceği vergi oranının da sabit olması gerektiğini ifade eden Aydoğanoğlu, "Yıllardır kasıtlı olarak milyonlarca emekçinin aleyhine işletilen gelir vergisi dilimi uygulaması sadece ücretli emekçileri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmeli, gelir vergisi oranları sendikaların talebi doğrultusunda sabitlenerek emekçinin sırtındaki vergi yükünün hafifletilmesi yönünde adımlar atılmalıdır." ifadelerine yer vermişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Güney Kore ve ABD, füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'yi kınadı

SONRAKİ HABER

Bütçe görüşmeleri | Bakan Özer'e göre okullaşma oranları yüzde 100’e dayanmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa