27 Ekim 2022 12:24

10 yıl sonra ilk: İsrail Savunma Bakanı, Türkiye'ye gelip mevkidaşı ile görüştü

Ankara'ya gelen İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Anıtkabir'i ziyaret etti, mevkidaşı Hulusi Akar ile görüştü. Gantz'ın Akar ile görüşmesi, 10 yıl sonra ilk oldu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya gelen İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Anıtkabir'i ziyaret etti.

Türkiye ziyaretinin ilk durağında beraberindeki heyetle Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine gelen Gantz, buraya çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. Gantz, saygı duruşunun ardından hatıra fotoğrafı çektirdi.

Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Gantz, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Gantz, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözüne atıfta bulunarak deftere şunları yazdı:

"Atatürk bu bilgeliği söyledikten yıllar, yıllar sonra İsrail halkı için, ortak uluslarla ve ulusumuz içinde, 'bize ve aramızdakilere barış' diye dua ederek, Kudüs'teki Ağlama Duvarı'na küçük bir not bırakmıştım. Bu ruhla, Türkiye'nin 99. Milli Günü'nün hemen öncesinde, Cumhuriyetin kahramanını anarak Türkiye'ye tarihi ziyaretime başlamaktan onur ve kıvanç duyuyorum. Onun anısına, yurtlarımıza, bölgemize ve dünyaya barış ve refah getirmek için birlikte çalışalım."

HULUSİ AKAR İLE BİR ARAYA GELDİ

Ardından İsrail Savunma Bakanı Gantz, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştü.

Akar, resmi ziyarette bulunan Gantz'i, Milli Savunma Bakanlığında askeri törenle karşıladı.

Tören mangasını "Merhaba asker" diyerek selamlayan Gantz, daha sonra Şeref Defteri'ni imzaladı.

Bakan Akar ve Bakan Gantz'in baş başa görüşmesinin ardından, iki bakanın başkanlık ettiği heyetler arası görüşmeye geçildi.

ORTAK AÇIKALAMA'DA FİLİSTİN VE İRAN VURGULARI

Heyetler arası görüşmeye başkanlık eden Akar ve Gantz, daha sonra ortak basın açıklaması yaptı.

Akar, "Türkiye ve İsrail arasında hem tarihi hem kültürel bakımdan ciddi bağlarımız, ortak değerlerimiz var. Türkiye olarak İsrail ile olan ilişkilerimizin ve iş birliğimizin özellikle savunma, güvenlik ve enerji gibi alanlarda geliştirilmesinin bölgesel barış ve istikrarla ilgili önemli gelişmelere sebep olacağını, önemli katkılar sağlayacağını belirtmek istiyorum" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Gantz ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Akar, "Özellikle bölgemizdeki istikrar, iş birliği ve güvenliğin daha da gelişmesi bakımından neler yapılabileceği konusunda karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulunduk" ifadesini kullandı.

Filistin'e de değinen Akar, "İkili iş birliğimizin ve diyaloğumuzun artması başta Filistin olmak üzere fikir ayrılığı yaşadığımız bazı konuların çözümünü de kolaylaştıracağına inanıyoruz. Bu ziyaret dolayısıyla ilişkilerimizin daha da gelişeceğini, diyaloğumuzun artacağını, bazı çözüm yollarının bulunacağını ve bu manada da bu ziyaretin çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Benjamin Gantz ise "Bu, ilerdeki olumlu gelişmeler için açık bir işarettir" dedi. Gantz, şunları kaydetti:

"Geleceğimiz umut vadediyor ancak bu, dünya ve bölgede istikrar ve güvenliği sürdürecek ortak çıkarlarımıza bağlı. Sayın Bakan ile görüşmemizde ele aldığımız gibi gelecekte iş birliğine yönelik birçok alan bulunmaktadır. Bu, bölgemizdeki tartışmalara yönelik diplomatik çözümlerin takibini içeriyor. Masum sivillere karşı terörü destekleyerek veya yürüterek bölgelerimizi istikrarsızlaştıranların etkisini azaltmak için birlikte çok daha fazlasının yapılabileceğine inanıyorum. Bu aynı zamanda Filistin arenası için de geçerlidir ve ülkelerimiz arasındaki daha derin savunma bağlarının bu arenadaki gelişmeler üzerinde de olumlu bir etkisi olabileceğinden eminim."

Orta Doğu ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelere dikkati çeken Gantz, şu görüşleri paylaştı:

"Endişe verici tehditler ki bir tanesi İran'ın yarattığıdır, karşısında ittifaklar inşa ediliyor. Hiç şüphe yok ki NATO üyesi ve ortak dostumuz ABD'nin müttefiki olan Türkiye, küresel istikrarın sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. Yunanistan, Kıbrıs ve Körfez ülkelerindeki dostlarımızla güçlü ortaklıklar sürdürürken, Türkiye ile aramızdaki bağlar da olumlu bir istikamete yöneldi. Aslında, ilgili tüm tarafların yararına köprüler kurabilir ve çatışmaları azaltabiliriz. İlerlemek için, ilişkilerimizde açık diyaloğu sürdürerek istikrarlı, olumlu bir yaklaşım benimsemeliyiz. Görüşmelerimizde mutabık kalındığı üzere, çalışmalarımızın artırılması için gerekli prosedürleri başlatmaları yönünde ekibime talimat verdim."

10 YIL SONRA İLK

Bu yılın ağustos ayında tam diplomatik ilişkilere dönüş açıklayan Türkiye ve İsrail karşılıklı büyükelçi atamıştı. 

Türkiye ve İsrail'in tam diplomatik ilişkiye dönüş kararının ardından İsrail Savunma Bakanı Gantz'ın Milli Savunma Bakanı Akar ile görüşmesi, 10 yıl sonra ilk oldu.

Gantz, Akar’dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da görüştü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabul basına kapalı gerçekleştirildi. Kabulde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu.

İLİŞKİLERİN SON YILLARDAKİ DURUMU

31 Mayıs 2010'da İsrail güçleri Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın yapmış; baskında 10 Türkiye vatandaşı hayatını kaybetmişti. Türkiye, bu baskından sonra dönemin büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u geri çekmiş ve 2016'ya kadar ilişkileri ikinci katip seviyesinde tutmuştu.

2016'da yürütülen normalleşme süreci sırasında iki ülke birbirine karşılıklı büyükelçi atamış, ancak Aralık 2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ilişkilerde yine kırılmaya sebep olmuştu.

Filistinlilerin tepki protestolarında sivillere yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda insan öldü ve yaralandı. Bunun üzerine Türkiye 15 Mayıs 2018'de Tel Aviv büyükelçisini istişareler için merkeze çağırdı. Bugüne kadar ülkeler tekrar büyükelçi atamasında bulunmamıştı. 

İsrail ve Türkiye 2022'de bir kez daha normalleşme sürecine girdi ve iki ülke arasında diplomatik temasların yoğunlaşmasıyla ilişkiler ısındı.

Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, İsrail'e gitti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 9 Mart'ta 14 yıl sonra Türkiye'ye en yüksek seviyede ilk resmi ziyareti gerçekleştirdi. Çavuşoğlu da Mayıs sonunda İsrail'i ziyaret etti. Normalleşme sürecinde bazı anlaşmalar imzalandı. Bu Türk Dışişleri Bakanı tarafından İsrail'e yapılan 14 yıldır ilk ziyaretti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dedeoğulları ailesi katliamında sanık Altun’un telefon görüşmesi 15 ay sonra dosyada

SONRAKİ HABER

Madencileri taşıyan servis midibüsü devrildi, 11 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...