26 Ekim 2022 15:40
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ekim 2022 16:01

RTÜK'ün boş kontenjanı AKP'ye verildi

TBMM Başkanlık Divanı'ndan RTÜK'ün boş kontenjanı için karar çıktı. Kontenjan AKP'ye verildi.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

TBMM Başkanlık Divanı'ndan RTÜK'ün boş kontenjanı için karar çıktı. Boş kontenjan AKP'nin oldu.

Tartışmalı RTÜK kontenjanı kararı için Taha Yücel'in istifa tarihi olan 1 Temmuz esas alındı ve dağılımın 1 Temmuz'daki Meclis aritmetiğine göre yapılmasına karar verildi.

Oylama sonucu bu karar, oy çokluğu ile kabul edildi.

Buna göre, Taha Yücel'den boşalan üyelik için AKP'nin göstereceği 2 aday arasından yarın TBMM Genel Kurulu'nda seçim yapılacak.

RTÜK kontenjanın boşalmasından 1 gün önce Aykut Erdoğdu'nun CHP'den istifa etmesi hesapları değiştirmişti. Buna göre kontenjan yine AKP'nin olmuştu.

1 Temmuz tarihinin esas alınmasıyla Mehmet Ali Çelebi'nin AKP'ye katılımı ile Ahmet Eşref Fakıbaba'nın AKP'den istifası, RTÜK kararına etki etmemiş oldu.

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, Eşref Fakıbaba'nın AKP'den ve milletvekilliğinden istifa etmesinin ardından boş olan RTÜK üyeliğinin İYİ Partiye geçmesi gerektiğini söylemişti.

RTÜK KONTENJANI NASIL BELİRLENİYOR?

RTÜK kontenjanı, partilerin Meclisteki sandalye sayılarına göre dağıtılıyor. Bu dağıtım milletvekili seçimlerinde olduğu gibi D’Hondt sistemine göre yapılıyor.

RTÜK, 1'i başkan, 1'i de başkanvekili olmak üzere toplam 9 üyeden oluşuyor. Mevcut üst kuruldaki Ebubekir Şahin, Orhan Karadaş, Mehmet Daniş ve Nurullah Öztürk AKP kontenjanından; Okan Konuralp ve İlhan Taşçı CHP kontenjanından; Deniz Güçer MHP kontenjanından, Ali Ürküt de HDP kontenjanından seçilmişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İran’da Mahsa Amini isyanının 40. günü: "Bahar yakındır"

SONRAKİ HABER

13 barodan ortak açıklama: Fincancı serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa