26 Ekim 2022 15:17

İran’da Mahsa Amini isyanının 40. günü: "Bahar yakındır"

İran'da isyanın 40. gününde halk, Mahsa Amini'nin mezarı başında “Diktatöre ölüm”, “Jin, jiyan, azadi”, “Hameney’e ölüm” sloganları attı. Tahran'da sağlık emekçileri greve çıktı.

Fotoğraf: Sarkhatt

Paylaş

E. AVA

İran’da Mahsa (Jina) Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından kadınların öncülüğünde başlayan mücadele, 40. gününde hareketli bir şekilde sürüyor.

İran rejimi Saqqez ilinde Mahsa’nın mezarına giden yolları kapattı ancak halk farklı yollar bularak Mahsa’nın mezarına ulaştı.

Mahsa’nın mezarı başında “Diktatöre ölüm”, “Jin, jiyan, azadi”, “Hamenei’ye ölüm” sloganları atıldı.

Mahsa Amini’nin annesi, sosyal medyada yayımladığı mektupta, “Geçen kaç günün ardından eğer konuşmaya, ayakta kalmaya dermanımız varsa, hepsi halkımız ve dünya halklarının sayesinde. Acımızı İran’da ve dünyadaki kadınların ve kız çocuklarının mücadelesine dönüştürenlerin sayesinde… Bahar yakındır” ifadelerini kullandı.

İran’da 40 gündür süren mücadele, işçiler, emekçiler, öğrenciler, öğretmenler ve esnaf etrafından örgütlenerek kitleselleşiyor. Bugün Tahran’da doktor ve hemşirelerden oluşan sağlık emekçilerinin grevi ve eylemi İran’daki mücadeleye yeni boyut kazandırdı. Sabah saatlerinde Mir Abad mahallesinde eylem yapan sağlık emekçileri “Diktatöre ölüm” sloganları attı.

İşçilerin farklı iş kollarında iş durdurduğu grev dalgası ise büyüyor. En son İran’ın güney bölgesinde petrol ve petrokimya fabrikalarının işçilerinin yanı sıra, Yedi Tepe Şeker Fabrikası, ALKO Alüminyum Fabrikası, Ahvaz Çelik Fabrikası, Aydin Gıda Fabrikası gibi farklı iş yerlerinde işçiler grevlerini sürdürürken Tahran petrokimya işçileri, Tebriz Traktör Fabrikası işçileri, Kerman Butya Çelik Fabrikası işçileri de iş durdurdular.

Kürdistan eyaleti başta olmak üzere diğer illere yayılan öğretmenlerin grevleri giderek büyüyor. Sanandaj ili başta olmak üzere birçok ilde öğretmenler grev çağrılarını yeniledi.

Liselilerin eylemleri ise devam ediyor. Bu sabah kendilerine "Tahran'ın devrimci öğrencileri" diyen liseli kız ve erkek öğrenciler, Tahran’da “Gayretli öğretmen, greve greve” sloganlarıyla yürüdüler.

Üniversitelerde ise dün geceden itibaren süren hareketlilik artıyor. Dün gece itibariyle farklı öğrenci yurtlarında eylem yapan öğrencilerin bu sabah kampüslerde süren eylemi devam ediyor. Tahran, Tebriz, İsfahan, Meşhed, Yazd, Erak, Kerman gibi farklı illerdeki farklı üniversitelerde öğrenciler “Tutuklu öğrenciler serbest bırakılmalı”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Diktatöre ölüm” sloganlarıyla eylem yaptılar.

İran’da 40 gündür süren protestolarda 197 ilde eylem yapılırken 260 kişinin polis tarafından protestolarda veya işkencelerde öldürüldüğü yerel kaynaklar tarafından açıklandı. Ancak bu rakamın 350'den fazla olduğu biliniyor. Tutukluların sayısı ise 20 bini aşıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Buca’da bir araya gelen eğitim sendikaları: Banka sözleşmesi yenilensin

SONRAKİ HABER

RTÜK'ün boş kontenjanı AKP'ye verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...