23 Ekim 2022 15:58

Van cezaevinde TELE 1 ve Halk TV için "devletin birliği" hassasiyeti gerekçesi öne sürüldü

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler yaşadıkları hak ihlallerini gazetemize gönderdikleri mektupla anlattı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cezaevleri sık sık hak ihlalleri, şüpheli ölümler ve intiharlarla gündemde. Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler de yaşadıkları hak ihlallerini gazetemize gönderdikleri mektupta anlattı. Keyfi uygulamalarla, hukuksuzluklarla karşılaştıklarını anlatan mahpuslar, bunlara itiraz ettiklerinde “burası farklı” yanıtı aldıklarını anlattı.

Mahkumlar, “teknik arıza ve yetersizlik” öne sürülerek Halk TV ve TELE 1’in uydu listesinden çıkarıldığını; sonrasında taleplerine ve cezaevinde yapılan anketten Halk TV ve TELE 1’in ilk sırada çıkmasına rağmen keyfi şekilde bu kanalların listeye eklenmediğini anlattı. Mahkumlar son olarak cezaevi idaresi ve gözlem kurulunun bu kanallar için “Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne saygılı, terörü övmeyen, teşvik etmeyen, toplumun milli ve manevi değerleri ile genel ahlaka ve ailenin korunmasına aykırı yayınlar yapmayan kanallar önceliğimiz olmaktadır” dediğini anlattı.

Mahpuslar Evrensel ve Yeni Yaşam’ın ise “Resmi ilan ve reklam verebilecek gazeteler listesinde” olmadığı gerekçesiyle temin edilmediğini ifade etti.

Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olmayan 6 mahpusun 70 aydır tek kişilik hücrede tutulduğunu ifade eden mahpuslar, kendileriyle aynı statüdeki diğer bazı mahkumların ise 3 veya daha fazla kişilik koğuşlarda kaldığını belirtti. Hücrede tutulan mahkumların 4’ü Wernicke Korsakoff, epilepsi, ritim bozukluğu, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara sahip.

Öte yandan hasta tutukluların tedavi hakları da engelleniyor. Cezaevinde 4 aydır randevu sırası bekleyen mahpuslar bulunuyor. Randevusu gelenlerin ise “Asker iptal etti, personel yok” gibi gerekçelerle hastaneye götürülmediği belirtildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Kalamış sahilleri halkındır, özelleştirilemez"

SONRAKİ HABER

Ukrayna: Rus güçleri Herson bölgesindeki iki köyü terk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...