23 Ekim 2022 02:20

Sansür yasası sosyal medyayı nasıl etkileyecek?

Basın kanununda yapılan değişiklikleri değerlendiren uzmanlar, sosyal medya platformlarının bazı düzenlemelere uymasının zor olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen kanun Meclisten geçti. Özellikle “yalan habere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası” öngören 29. Madde tartışmaları devam etse de, kanunda sosyal medya platformları için de ağır yaptırımlar söz konusu.

Facebook, Twitter ve Google başta olmak üzere sosyal medya platformları gelecek yıl nisan ayına kadar kanunun getirdiği tüm yükümlülüklere uymak zorundalar. Yükümlülüklere uymamaları halinde temel gelirleri olan reklamdan mahrum kalacak, hatta seçim dönemi ile eş zamanlı olarak erişimi fiili olarak olanaksız hale getirecek ‘bant daraltma’ önlemleri ile karşı karşıya olabilecekler.

"BAŞKA ÜLKELERE EMSAL OLUŞTURUR"

Reuters’ın haberine göre, uzmanlar, söz konusu şirketlerin uyguladığı ve küresel geçerliliği olan kişisel verilerin gizliliği kurallarını Türkiye için gevşetmeyeceğini, gevşetmeleri halinde bunun başka ülkeler için tehlikeli bir emsal oluşturacağından kaygılandıklarını belirttiler.

Mevzuat konusunda danışmanlık hizmeti veren Istanbul Economics’in kurucu ortağı Sinan Ülgen, yeni yasanın sosyal medya şirketlerini zor bir ikilemde bıraktığını ifade ederek, şirketlerin ticari çıkarları ile son derece ağır yükümlülükler arasında seçim yapmak zorunda kalacağını ifade etti. Ülgen, “Bu şirketlerden bazıları büyük ihtimalle yeni yasaya uymayacak” dedi.

BİLGİLERİ PAYLAŞMAK ZORUNDALAR

Yasayla beraber sosyal medya platformları yanıltıcı bilgi yayan veya devletin bütünlüğünü tehlikeye soktuğuna kanaat getirilen kullanıcıların bilgilerini yetkili kurumlar ile paylaşmak zorunda olacaklar. Bilgileri paylaşmaz ise birkaç saat içinde siteye erişimi neredeyse imkansız kılacak sınırlamalara maruz kalacak. Ayrıca içeriği veya şikayet edilen hashtag’i kaldırmazsa 'doğrudan sorumlu' olacak. Buna ek olarak WhatsApp gibi haberleşme hizmetlerinin hepsi BTK’nin yetki alanına dahil edildi. Sosyal medya şirketleri düzenlemelere uymamaları halinde yıllık uluslararası cirolarının yüzde 3’ü oranında para cezası veya reklam yasakları ile karşı karşıya kalabilecekler.

META, GOOGLE, TIKTOK CEVAPSIZ BIRAKTI

Twitter yapılan değişikliklere nasıl uyum sağlayacağı sorusuna cevap veremeyeceğini belirtti. Facebook’un sahibi Meta Platforms, Google ve Tiktok soruları yanıtsız bıraktı. Şirketler her ne kadar sorulara cevap vermemiş olsalar da, kanun tasarısı haziran ayında meclis komisyonlarında ele alınırken Meta ve Google temsilcilerinin yaptıkları beşer dakikalık konuşmalar şirketlerin nasıl düşündüğü hakkında ipucu verdi.

Meta’nın Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil, haziran ayında komisyona yaptığı açıklamada, şirketlere getirilen yükümlülüklerin 'çok geniş' kapsamlı olduğunu ve pratikte nasıl uygulanacağı konusunda birçok belirsizlik olduğunu ifade ederek, “Elektronik haberleşme sektöründe geleneksel olarak uygulanmakta olan regülasyonların şebekelerüstü hizmetlere de uygulanmasının sakıncaları olacağını değerlendiriyoruz” demişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Mustafa Durmuş: 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi bir faiz bütçesi

SONRAKİ HABER

Mitaş gerekçe göstermeden 20 işçiyi işten çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...