18 Ekim 2022 16:25

CHP, sansür yasasının 29. maddesine karşı AYM'ye başvurdu

CHP, sansür yasasının "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu" ve bu "suça" hapis cezası getiren 29. maddesine karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Fotoğraf: Cem Öksüz/AA

Paylaş

CHP, bugün AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren sansür yasasının, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu" ve bu "suça" 3 yıla kadar hapis cezası getiren 29. maddesine karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

İlgili maddenin yürürlüğünün durdurulması talebiyle yapılan başvuru hakkında açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Bu kanun, Türkiye'de demokrasiyi tahrip etmekle kalmaz, Türkiye'yi dünya milletler ailesi içinde demokrasi liginden düşürmez, kategori dışında tutar" dedi. 

Altay, "Bu yasa muhalefeti, medyayı, basını, sosyal medyayı susturmaktır. Kendi yalanlarını gerçek gibi sunmak, gerçekleri yalan diye nitelemek yasasıdır ve kabulü mümkün değildir" diye konuştu.

Yüksek mahkeme kararını hatırlatan Altay, "153'e ve kararın bağlayıcılığına aykırı. 29. madde ile ilgili başvuruyu bekletmeksizin yürürlüğün durması bakımından bir an önce ele alınmasını yüce mahkemeden talep ediyorum. 29. madde artık yürürlükte. Bir savcı vatandaşın bir sözü üzerinden bu yasaya göre insanları kodese atabilir. Yürütmenin durdurulması noktasına bir an önce talebimizin acilen gündeme alınmasını, demokrasimizin daha çok tahribat almaması için talep ettik" dedi.

40 maddelik yasanın en fazla tartışılan 29'uncu maddesinde şu ifadeler yer alıyor: "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak." (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Trans kadınlara saldırı (Eryaman-Esat) davası bir kez daha ertelendi

SONRAKİ HABER

İstanbul tarım platformu kuruldu: Tarım ve gıda sorununun çözümü için bir aradayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...