15 Ekim 2022 14:10

DİSK ve İİSŞP: Katliamının sorumlusu kâr düzenidir, üzgün ve öfkeliyiz!

Sendikalar ve meslek örgütleri Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağındaki patlamaya ilişkin basın açıklaması yayımladı.

Fotoğraf: Gözde Meydan/Evrensel

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) 28 işçinin hayatını kaybettiği Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağındaki patlamaya ilişkin basın açıklaması yayımladı. Açıklamada ocaktaki patlamanın kaza değil toplu iş cinayeti olduğunu vurguladı.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağındaki 28 işçinin öldüğü patlamaya dair yayınlanan basın açıklamasında DİSK, 20 yılda yüzlerce işçinin hayatını kaybettiğine değinerek, “Tarihin en büyük iş cinayeti olan Soma'da bile tek tutuklu kalmadığının, 301 işçinin canının sorumlusu olarak kimsenin hesap vermediğinin, tek bir idarecinin bile görevden alınmadığının, istifa etmediğinin tanığıyız. Öfkeliyiz çünkü bu memleketin normali, madencilerin kaderi haline getirilmeye çalışılan ölümlerin önlenebilir olduğunu biliyoruz, yıllardır defalarca dile getirdiğimiz, meydanlarda haykırdığımız, rapor olarak hazırladığımız, ilgili bakanlıklara ilettiğimiz önlemlerin alınmadığının tanığıyız” ifadelerine yer verildi.

“KAN DÖKMEKTEN ÇEKİNMEYEN SERMAYE DÜZENİNİ YIKACAĞIZ”

DİSK olarak katliamın takipçisi olacaklarını vurguladıkları açıklamada, “Sorumluların hesap vermesi için seferber olacağız. Çökmüş bir sistemin alternatifini yaratmak için mücadele edeceğiz. İnsan onuruna yakışır bir çalışma yaşamı için bütün gücümüzle çaba sarf edeceğiz. Özgür ve demokratik bir sendikal alanın yaratılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği için olmazsa olmaz koşuldadır. Bunu mutlaka sağlayacağız. Sağlık, güvenlik ve çevreyle ilgili bir kurumsal yapının, sendikalar, üniversiteler, meslek oda ve birlikleri tarafından oluşturulması için ısrarlı mücadelemizi sürdüreceğiz. En önemlisi daha fazla kâr için daha fazla kan dökmekten çekinmeyen bu vahşi sermaye düzenini yıkacak, emeğin Türkiye'sini kuracağız!” denildi.

“KATLİAMIN SORUMLUSU YERİN ALTINI ÜSTÜNÜ İŞÇİLERE MEZAR EDEN REJİMDİR”

İSŞP ise 28 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın kaza değil toplu iş cinayeti olduğunu söyleyerek, “Bu katliamın sorumlusu; maden ocaklarını denetlemeyen, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini hiçe sayan, patronların çarkı dönsün diye yerin altını üstünü işçilere mezar eden rejimin ta kendisidir! Amasra’da meydana gelen patlama için iş kazası veya facia diyenler, bu olayı basitleştirmeye çalışarak asıl sorumluları ve iktidarın iş sağlığı ve güvenliği politikasını yani resmî kurumları aklama çabasıdır” ifadelerine yer verildi. Yayımlanan açıklama şu şekilde devam etti: “Başta maden işçileri olarak, örgütlenmedikçe, sorumlulardan hesap sorma bilincini geliştirmedikçe, insanca yaşanabilir iş yerlerini sokaklarda talep etmedikçe, işçilerin öz örgütlenmeleri olan sendikalarda örgütlenip sendikalı çalışmayı hedef almadıkça başka bir Bartın Katliamının yaşanması kaçınılmazdır. Çalışırken iş cinayetine kurban olmamak için, insana ve insan sağlığına yakışır iş yerleri için sınıf bilinciyle örgütlenmekten başka çaremiz yoktur.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rantın ve mücadelenin büyük şehri

SONRAKİ HABER

Bielefeldliler Mahsa Amini ve İran'daki direnişe destek için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...