07 Ekim 2022 15:57

"ÖSYM 6 ayda 585 milyon TL kâr etti, sınav ücretleri yeniden düzenlenmeli"

CHP Milletvekili Levent Gök, ÖSYM'nin 6 Ayda 585 milyon TL kâr ettiğini hatırlatıp sınav ücretlerinin sınav giderlerini aşmayacak şekilde yeniden düzenlenmesini istedi.

Görseller & Kolaj: DHA

Paylaş

CHP Milletvekili Levent Gök, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) kâr elde etmesini Meclis gündemine taşıdı.

Konuya dair Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gök; 2021'de geliri 767 milyon 630 bin TL olan ÖSYM'nin, çoğunluğu sınav ücretlerinden oluşan gelirlerinin 2022'nin ilk 6 ayında 1 milyar 31 milyon TL’ye yükseldiğini hatırlattı.

Gök, 2022 yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporu'nda ÖSYM'nin bu 6 aydaki giderinin 445 milyon 927 bin TL öngörüldüğünü de anımsattı. 

Bu durumda ÖSYM'nin 6 ayda 585 milyon TL’nin üzerinde kâr ettiğine dikkat çeken Levent Gök, ÖSYM'nin sık sık şaibelerle gündeme geldiğini de vurguladı.

"ÖSYM’nin güvenilirliğinin sorgulandığı bugünlerde kurumun kâr eder bir mali bütçeye sahip olması kamusal vicdan ve sorumluluktan uzak bir yönetim anlayışının kuruma hâkim olduğu görüşünü pekiştirmektedir. Hayat pahalılığının altında ezilen halkımızın yoksul çocuklarından toplanan sınav ücretlerinin sınav giderlerini aşmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir" diyen CHP'li Gök, Özer'e şu soruları yöneltti:

  • ÖSYM’nin sınav ücretlerinin kuruma kâr ettirecek seviyede tutulmasının sebepleri nelerdir? Söz konusu yaklaşımı etik ve vicdani buluyor musunuz?
  • ÖSYM’nin mali durumunun göz önüne alınarak sınav ücretlerinin yeniden düzenlenmesi düşünülmekte midir?
  • 2017-2022 döneminde ÖSYM’nin elde ettiği gelir ve giderleri açıklar mısınız?
  • 2017-2022 döneminde ÖSYM’nin giderlerini aşan ve kâr olarak elde edilen gelirlerin harcandığı kalemleri açıklar mısınız?
  • Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı 2022 yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporunda şaibe nedeniyle iptal edilen KPSS oturumuna ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmemesinin sebepleri nelerdir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li belediye başkanının mikrofonu açık kaldı: He de geç gitsin

SONRAKİ HABER

Ercüment Akdeniz, 12 Ekim’deki dava öncesi Poyraz ailesini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa