04 Ekim 2022 12:52

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger kazandı

Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri kuantum mekaniği alanındaki çalışmaları ile Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger oldu.

Penisilini keşfeden Sir Alexander Fleming'e 1945'te verilen Nobel Tıp Ödülü madalyası İskoçya Ulusal Müzesi'nde sergileniyor. | Fotoğraf: Osama Shukir Muhammed Amin/FRCP CC BY-SA 4.0

Paylaş

Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri "dolanık fotonlarla yapılan deneyler ile Bell eşitsizliklerinin ihlal edildiğinin ortaya koyan ve kuantum bilgi bilimine öncülük eden" çalışmaları ile Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger oldu.

Alain Aspect, John Clauser ve Anton Zeilinger, iki parçacığın ayrıldıklarında bile tek bir birim gibi davrandıkları dolaşık kuantum durumlarını kullanarak çığır açan deneyler gerçekleştirmiş, elde ettikleri sonuçlar kuantum bilgisine dayalı yeni teknolojilerin önünü açmıştı.

2022 fizik ödüllü bilim insanlarının deneysel araçlar geliştirmesinin, kuantum teknolojisinde yeni bir çağın temelini attığını ifade eden Nobel komitesi kuantum bilgisayarları inşa etmek, ölçümleri iyileştirmek, kuantum ağları kurmak ve güvenli kuantum şifreli iletişim kurmak için bireysel parçacık sistemlerinin özel özelliklerinden yararlanmak üzere yoğun araştırma ve geliştirme çalışmaların devam etmekte olduğunu vurguladı.

2021’de Nobel Fizik Ödülü’nün yarısını "Dünya'nın ikliminin fiziksel modellemesini yapan, küresel ısınmayı hatasız öngören ve değişkenliğini ölçen" Japon meteorolog ve klimatolog Syukuro Manabe ve Alman okyanus bilimci ve iklim modelleyicisi Klaus Hasselmann'a, diğer yarısı ise "atomdan gezegen ölçeğine kadar fiziksel sistemlerde dalgalanmalar ve düzensizliğin etkileşimini keşfinden" ötürü İtalyan teorik fizikçi Giorgio Parisi'ye verilmişti.

Bu yılki Nobel kazananlarının açıklanması yarın (çarşamba) kimya ve perşembe günü edebiyat ödülü ile devam edecek. 2022 Nobel Barış Ödülü cuma günü, ekonomi ödülü ise 10 Ekim Pazartesi günü açıklanacak.

Nobel Fizik Ödülü, 1901'den bu yana her yıl fizik alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. Ödüller 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 16,7 milyon lira) nakit para ödülü taşıyor. Ödüllerin mali kaynağı, ödülün yaratıcısı olan ve 1896 yılında ölen dinamitin İsveçli mucidi Alfred Nobel'in bıraktığı vasiyet.

Tıp, fizik, kimya, edebiyat ve barış ödülleri Alfred Nobel'in vasiyeti ile tanımlanmış ve 1901’den beri veriliyor. Ekonomi ödülleri İsveç Merkez Bankası tarafından Alfred Nobel onuruna 1968’den beri veriliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dolar 18,58 TL seviyesinden işlem görüyor

SONRAKİ HABER

Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun duyurduğu başörtüsü teklifine destek vermeyeceklerini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...