03 Ekim 2022 13:04

EFJ Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli: Amaç gerçek haberciliği ve fikir özgürlüğünü bitirmek

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli, "sansür yasasına" tepki gösterdi: "Amaçları dezenformasyonu değil gerçek haberciliği ve fikir özgürlüğünü bitirmek"

Mustafa Kuleli | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP ve MHP’nin “dezenformasyon ve yalan haber” ile mücadele gerekçesiyle TBMM’ye sunduğu yasa değişikliğine Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli tepki gösterdi. Brüksel'deki EFJ Yönetim Kurulu toplantısı öncesi teklif için “sansür yasası” ifadesini kullanan Kuleli, “Amaçları dezenformasyonu değil gerçek haberciliği ve fikir özgürlüğünü bitirmek” dedi.

“Dezenformasyon” ve “niyet” tanımları muğlak olan kanun tasarısının, Türkiye’de milyonlarca İnternet kullanıcısını hapis riskiyle karşı karşıya bırakacağını belirten EFJ Başkan Yardımcısı; “Bu yasa, Türkiye’nin zaten son derece siyasallaşmış yargısının elinde bir sansür sopası olur” diye konuştu.

"SEÇİM AYARLI"

Tasarının AB Dijital Hizmetler Yasası ile uyumlu olmadığının da altına çizen Mustafa Kuleli “Kapalı kapılar ardında hazırlanan bu teklif iktidar içinde bile tartışma yarattı. İstişare etmeden, aceleyle yasa geçirme telaşı, amacın medyaya  baskıyı artırmak üzere seçim ayarlı bir düzenleme yapmak olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Dezenformasyonla mücadele edilmesi gerektiğini, ancak bunun kamuoyunun haber alma ve ifade özgürlüğünü kısıtlayarak gerçekleştirilemeyeceğini belirten Kuleli, "Hükûmetler karar alma süreçlerinde ceberut ve intikamcı değil katılımcı olmalı. Demokrasiye, ifade ve basın özgürlüğüne inanan tüm milletvekillerini bu tasarıyı reddetmeye çağırıyoruz” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

On beş yıl sonra Carmen

SONRAKİ HABER

Cahit Sıtkı Tarancı 112 yaşında!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...