29 Eylül 2022 12:46

Metinden dijital görsel üretme servisi DALL-E herkesin erişimine açıldı

OpenAI, günlük 2 milyonu aşkın görsel üretimine ulaşan DALL-E’nin bekleme listesinin kaldırıldığını ve herkes için kullanıma açıldığını duyurdu.

DALL-E ile üretilmiş görseller

Paylaş

OpenAI’ın basit cümlelerle yapılan tariflerden dijital görseller üretmeye yarayan makine öğrenmesi modeli DALL-E 2 nisan ayında tanıtılmış ve ardından bir milyon kişilik bir katılımcı listesinin kullanımına açılmıştı. OpenAI, günlük 2 milyonu aşkın görsel üretimine ulaşan DALL-E’nin bekleme listesinin kaldırıldığını ve herkes için kullanıma açıldığını duyurdu.

DALL-E’nin duyurulmasını yine DALL-E gibi bir metin ile yapılan tariflerden dijital görseller üreten Stable Diffusion ve Midjourney gibi farklı sistemlerin tanıtılması ve kullanıma açılması izlemişti. Google ve Meta ise benzer sistemler üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. Stable Diffusion, makine öğrenmesi modelinin kullanıcılara epey geniş haklar tanıyan bir lisansla yayımlanması ve yeterince güçlü makinelerde bir ücrete tabi olmadan lokal olarak çalıştırılabilmesi nedeni ile popülerlik kazanmıştı. DALL-E ve  Midjourney’in ise belirli sayıda görsel üretebileceğiniz ücretsiz birer seçeneği bulunuyor.

DALL-E, Midjourney ve Stable Diffusion gibi sistemler nefret suçu niteliğinde, pornografik ya da kamusal şahsiyetlerin sahte görsellerinin üretilebileceği gibi kaygılarla çeşitli etik tartışmaların konusu olduğu gibi bir kısmı telif haklarına tabi milyonlarca farklı görsel ile eğitilmeleri nedeni ile çeşitli telif ve sanat tartışmalarının da konusu. Ağustos ayı sonlarında Midjourney ile üretilen “Théâtre D'opéra Spatial” adlı eserin Kolorado Eyalet Fuarı Güzel Sanatlar Yarışması’nda birinciliği kazanmasının ardından görsel sanatlar alanında çalışan sanatçılardan sert tepkiler yükselmişti. Stok görsel siteleri Getty Images ve ShutterStock  ise geçen hafta telif kaygıları gerekçesi ile yapay zeka desteği ile üretilen görselleri yayından kaldırmaya başlamıştı.

DALL-E’ye üyeliğinizi Open AI’nın kayıt sayfasından başlatabilirsiniz.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Köpekli işkence davasında sanık polisin adresi bulunamıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul Valiliği, Polis Amiri Hanifi Zengin’in soruşturulmasına izin vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...