25 Eylül 2022 15:12

Norveç devleti elektrik faturalarından fazladan 73 milyar kron kazanacak

Norveç devletinin elektrikteki kârı bu yıl daha önce tahmin edilenden çok daha yüksek olacak. Energi Norge verilerine göre fazladan kâr 73 milyar kronu bulacak.

Fotoğraf: a_roesler/Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç devleti bu yıl elektrikten fazladan 73 milyar Norveç Kronu (NOK) kazanacak. Ülkede halka elektrik faturaları için indirim uygulansa da rekor kâr dikkat çekiyor. Halk, faturaların daha fazla düşürülmesi talebini sürdürüyor. 

Norveç’te Enerji üreten şirketlerin işveren örgütü olan Energi Norge’un yeni rakamlarına göre, yüksek elektrik fiyatlarının bir sonucu olarak Norveç devletinin elektrikteki kârı daha önce tahmin edilenden çok daha yüksek olacak. 

Energi Norge’un Genel Müdürü Knut Kroepelien, devlet kanalı NRK’ye konuştu ve “Devlet 2022’de hidroelektrikten normal yılların ötesine geçerek 73 milyar kronluk ekstra bir gelir elde edecek” dedi. NRK, ocak ayında devletin bu yıl yüksek elektrik fiyatlarından elde edeceğe kâra dikkat çekmişti. NRK’nin o zamanki tahmini ise 18 milyar krondu.

Öte yandan Norveç hükümetinin bu yıl elektrik yardımı için hanelere 41 milyar kron harcayacağı tahmin ediliyor. Devlet şu anda kilowatt saat başına 70 øre (0,7 kron) üzerindeki ortalama fiyatın yüzde 90’ını karşılıyor.

Ülkede elektrik faturaları şirketlerin ve devletin kazancını artırırken halk, devletin elektrik yardımı için daha da fazla para harcamasını talep ediyor.

İlerleme Partisi (FrP) ve Hıristiyan Demokrat Parti (KrF), kilowatt saat başına maksimum 50 øre fiyat isterken, Kızıl Parti (RÖDT) sınırın 35 øre olmasını istiyor.  

Hükümetin bütçe ortağı Sosyalist Sol Parti (SV) ise uzun zamandan beri hükümetten elektrik yardımlarıyla ile ilgili sosyal açıdan daha adil bir düzenlemeyi müzakere etmek için kendileriyle görüşmesini talep ediyor.

İşçi Partisi (AP) ile birlikte iktidarda olan Merkez Partisi (SP) Genel Başkanı olan Norveç Maliye Bakanı Trygve Slagsvold Vedum ise “Elektrikten elde edilen gelir anormal derecede yüksek olsa da giderler de daha büyük bir hızla artıyor. Sadece yüksek kâra bakıp masrafları görmezsen Norveç’teki durum hakkında yanlış tablo gösterilmiş olur” diyerek eleştirileri yanıtladı.

ÖNCEKİ HABER

AKP'nin sosyal konut projesi: Asgari ücretli ve yoksul halk konut alamaz

SONRAKİ HABER

Ressam ve şair Komet yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...